Planurile noastre includ si destinatii exotice anul acesta, dar putin mai spre sfarsit, sa ne asigura ca mai dispar din virusii care sperie acum toata planeta. Insa asta nu ne-a oprit sa ne informam, ca sa avem toate detaliile odata ce suntem gata sa plecam la drum si am inceput cu informarea pentru viza pentru Thailanda, unde am mai ajuns in 2018, si care ne-a ramas in inima.
Cuprins
De unde se poate obtine viza pentru Thailanda?
Sunt doua moduri in care se poate obtine viza: de la ambasada sau on arrival (adica la sosirea pe aeroportul din Thailanda).
Diferentele sunt in tabelul de mai jos:
- obtinerea vizei de la ambasada poate dura intre 3 zile si doua saptamani, pe cand cea on arrival se obtine pe loc.
- viza de la ambasada permite calatorului sa stea in Thailanda timp de 60 de zile, pe cand viza on arrival permite calatorului sa stea in Thailanda doar 15 zile.
- daca aveti viza luata din ambasada, se poate trece, probabil, mai repede de serviciul de imigrari, pe cand la viza on arrival trebuie sa asteptati sa o primiti
- costul vizei la ambasada este 35
Cum se obtine viza pentru Thailanda la ambasada?
Care sunt documentele necesare
- Formularul de viza. Se găseste pe site-ul ambasadei. Trebuie completat corect si pe el trebuie lipita cu lipici (nu capsata), o poza 3,5 X 4,5. Pentru poze, puteți folosi unul dintre automatele de la metrou (stiu ca sunt la Universitate – iesirea dinspre Ambasada Thailandei – , la Victoriei si la Pipera) si mai este un automat si in Mall Promenada. Am pus mai jos un exemplu despre cum se completeaza formularul de viza, intrucat nu este foarte intuitiv.
- O poza recenta in formatul 3,5 X 4,5. Tăiati si lipiti poza de acasa. De taiat sigur nu o puteti taia la ambasada, intrucat este interzisa intrarea cu o foarfeca in ambasada. Noi ne-am gândit sa o taiem la ambasada, ca nu cumva sa o taiem prost, si iata ca a trebuit sa o rupem, pentru ca alta solutie nu aveam. Bine ca a fost ok asa, ma si gandeam cam pe unde o sa ma duc sa caut o foarfeca sa tai pozele.
- Adeverința de la serviciu. Pe adeverinta trebuie sa fie trecut locul de munca si, obligatoriu, salariul. Daca nu aveti un loc de munca de la care sa primiti adeverinta (sunteti PFA etc), trebuie sa aduceti un extras de cont prin care sa se demonstreze ca in ultimele 6 luni ați avut o suma minima in cont (undeva la 3000 de euro in mod constant).
- Biletele electronice de avion. Nu este suficienta confirmarea rezervării de la linia aeriana, trebuie sa aveti si biletele electronice. In general scrie e-ticket pe ele si au un numar destul de lung pe care il puteți folosi si la check-in. Ce am remarcat cat am fost la ambasada a fost ca, la anumite companii aeriene, nu este suficient e-ticket-ul. Spre exemplu, la Fly Dubai este necesar si un extras de cont care sa demonstreze ca ati platit biletul. De aceea, fie veniti direct cu extrasul de cont, fie sunati înainte la ambasada pentru a confirma dacă pentru linia voastră aeriana este nevoie si de altceva in afara de e-ticket. ATENTIE! Trebuie sa printati biletele pentru fiecare dintre calatori, chiar daca sunt toate numele pe acelasi bilet.
- Rezervarea de cazare. Trebuie sa aveti o rezervare pentru toata perioada pe care o veti petrece in Thailanda. ATENTIE! Pe rezervare trebuie sa apara numele tuturor persoanelor care calatoresc. Spre exemplu, daca va calatori familia Popescu, formata din mama, tata si copil, pe rezervare trebuie sa scrie: Popescu Alexandra, Popescu Ion, Popescu Maria. De asemenea, rezervarea trebuie printată pentru fiecare dintre aplicantii la viza.
- Taxa de viza. Pentru viza single entry, taxa este de 30 de euro. Taxa trebuie platita cash, in Euro.
- Pasaportul si o copie după el. Acesta trebuie sa fie valabil cel puțin 6 luni.
- O copie dupa buletin.
Cum se completeaza formularul
Iata mai jos cum trebuie completat formularul:
Ce pasi trebuie sa urmati
- Completati formularul
- Pregatiti toate actele
- Depuneti actele la ambasada
- Mergeti din nou la ambasada sa ridicati viza
Detalii utile
- Site-ul ambasadei Thailandei poate fi accesat aici. Din cate am vazut eu, este in tailandeza, asa ca va trebui sa il traduceti in romana / engleza.
- Programul pentru sectiunea consulara este in fiecare zi între 9.30-12.00 si 13.30-15.30.
- Termenul de eliberare este de 1 saptamana in general, dar poate fluctua de la cateva zile pana la doua saptamani, in functie de aglomerare
- Viza este valida 90 de zile de la depunerea actelor. Asta inseamna ca, dacă depuneti acetele pe 1 februarie, viza va începe de pe data de 1 februarie si veti putea intra in Thailanda pana pe 1 mai. Chiar si pe viza va scrie: Enter by. Apoi puteti sta in Thailanda pana la 3 luni. Deci daca intrat in aprilie, nu trebuie sa iesiti pana pe 1 mai. Aceea este doar data de intrare in țara.
- Inchideti telefonul atunci cand intrati in ambasada. Veti fi scosi afara daca suna.
- Asigurati-va ca ați completat formularul complet si corect. Am pus mai sus un exemplu, iar in ambasada aveti niște formulare la panou după care sa va inspirati.
- Aduceti toate actele, si cateva in plus. Mai bine mai multe decât mai putine zicem noi.
- Fiți politicosi, respectuosi si ascultati-o pe persoana din fata voastra. Nu uitati ca doamna de la ambasada vede zilnic o groaza de aplicanti si vede dosare incomplete unul dupa altul. Ea stie de ce aveti nevoie. Va va revizui dosarul si, daca va lipseste ceva, va va informa. Aduceti documentele lipsa si nu va fi nicio problema.
Cum se obtine viza pentru Thailanda on arrival?
Care sunt documentele necesare
- Pasaport valabil cel putin 6 luni
- O fotografie tip pasaport (aveti mai sus detalii despre unde o puteti face in Romania)
- Taxa de viza de 2000 THB. Atentie! Exista perioade cand taxa de viza pentru visa on arrival este eliminata. Trebuie sa verificati siteul ambasadei Thailandei pentru informatii. Se plateste doar in THB.
- Bilet de avion care sa ateste ca veti iesi din tara la sfarsitul celor 15 zile. (visa on arrival este valabila doar 15 zile). Trebuie neaparat sa aveti bilet de avion, nu se accepta bilet de tren etc
- Dovada ca aveti suma de 10.000 THB de persoana sau 20.000 THB de familie. In general, aceasta doavada nu prea este ceruta insa, daca se intampla sa fie, trebuie sa dovediti ca o aveti cash.
Ce pasi trebuie sa urmati
- Obtineti fotografia si taxa de viza (daca este cazul), pregatiti biletul de avion
- Prezentati actele la birourile de obtinere a vizei din punctul de intrare in tara
Detalii utile
- Visa on arrival nu poate fi obtinuta din toate punctele de intrare in tara. Puteti gasi lista punctelor unde se obtine viza pe Tedoo.ro.
- Daca aveti un zbor pana in Bangkok si apoi trebuie sa schimbati compania aeriana cu care veti zbura pana in zona de plaja, tineti minte ca trebuie sa obtineti viza in Bangkok – adica la punctul de intrare in tara. Asta inseamna ca trebuie sa luati in considerare timpul pe care il aveti intre cele doua avioane, pentru ca obtinerea vizei poate sa dureze ceva, in functie de cat de aglomerat e aeroportul. Spre exemplu, daca zburati Bucuresti – Bangkok cu Qatar airways si apoi zburati Bangkok – Phuket cu Air Asia, trebuie sa luati viza in Bangkok si sa va asigurati ca aveti cel putin 4 ore intre cele doua avioane, daca nu si mai mult.
Este ceva diferit pentru copii?
Nu, procesul este identic pentru copii, iar taxa este aceeasi. Bineinteles, nu trebuie adeverința de la locul de munca. In plus, copiii au prioritate, cel putin la ambasada, deci veti astepta, in general, mai putin.
Si, daca vreti sa vedeti cum a fost pentru noi ultima data in Thailanda, puteti sa cititi toate articolele aici.
Calatorii placute!