Dupa o perioada plina de activitati care de care mai distractive, am reusit sa strangem o lista foaaarte mare de lucruri pe care le putem face cu cei mici in casa. Chiar daca vom putea petrece mai mult timp in natura, faptul ca scolile se pate ca vor fi inchise pana in septembrie, ne vor da sufficient ragaz sa mai facem multe activitati cu copiii.
Am centralizat, deci, aici toate activitatile pe care le-am mai pus pe blog sau pe pagina de Facebook. Asa sunt toate la un loc si mult mai usor de urmarit.
Cuprins
Taiat hartii
Pentru aceasta activitate aveti nevoie doar de o foaie, un pix si o foarfeca. Cumparati, deci, o foarfeca child friendly (adica din aceea cu care nu se poate tunde copilul singur) si faceti niste modele cu un pix pe o foaie. Cel mic se va distra sa taie dupa modelele pe care le faceti pe foaie, si ii poate ocupa oriunde intre 10 si 30 de minute, in functie de varietatea modelelor si de rabdarea pe care o are. Daca nu aveti idei cautati pe Pinterest, cu siguranta veti gasi suficienta inspiratie.
Pictat
Nici aceasta nu este o activitate unde sa aveti nevoie de mult décor – va trebuie doar hartie, vopsele si pensule. Sofia iubeste sa picteze si petrece suficient timp facand asta. Ii puteti invata sa combine culorile, sa le potriveasca si sa isi faca desenele preferate.
Lipit abtipilduri
Oare exista copii carora nu le plac abtipildurile? Sofiei I-au placut intotdeauna, chiar daca atunci cand era mica nu se pricepea deloc nici sa le dezlipeasca, nici sa le lipeasca. Noi folosim carti Usborne cu abtipilduri, pentru ca ni se pare ca e mai distractive sa gasim locuri care se potrivesc cu abtipilurile. Doar o foaie cu abtipilduri pe care sa le lipeasca prin casa nu e prea distractiv pe termen lung.
Modelat plastilina
Plastilina nu prea face mizerie si e tare usor sa te joci cu ea, sa iti inchipui tot felul de forme noi si sa incerci sa le faci. Pentru inspiratie noi mai folosim tot Pinterest.
Role play
Daca exista o activitate care ii place Sofiei si pe care ar face-o tot timpul, aceasta este jocul de rol. Ii place sa ne prefacem ca suntem pisica si stapanul, cainele si stapanul, parintii si copilul si asa mai departe. Adora sa faca scenarii complexe si ma pune sa repet ca sa se asigure ca am inteles ce trebuie sa fac 🙂 . Gasiti un joc de rol care le place copiilor vostri si sigur vor fi ocupati suficient timp.
Treasure Hunt
Nu am facut treasure hunt decat de curand pentru Sofia, pentru ca nu eram sigura ca poate urma instructiunile. De data aceasta am pregatit mai multe harti ascunse prin diverse locuri din casa, si distractia a fost maxima. Am folosit o patratica de ciocolata ca premiu la sfarsitul activitatii si totul a fost foarte distractiv. As putea spune ca imi trebuie putin mai mult talent la desen, data viitoare poate folosesc poze, pentru ca a trebuit sa ii cam explic ce am desenat pe acolo ca sa inteleaga tot 🙂 .
Lego
Lego este cu siguranta o activitate care ii tine ocupati pe cei mici. De obicei noi construim un aeroport, o casa sau, cand vrem sa ne distram cu adevarat, o inchisoare 🙂 . Momentan folosim Lego Duplo, probabil vom trece la cel simplu peste 1-2 ani (cand ma voi simti eu in stare sa lucrez cu patratele mai mici de Lego, momentan mi se pare prea complicat 🙂 ).
Jocul de-a mersul la restaurant
Acum 2 ani, Sofia a primit de la Mos Craciun o bucatarie (Mosul a luat-o de la Lidl, din cate am vazut). Am accesorizat-o cu farfurii, oale si mancare si acum ne distram din cand in cand cu ea. E foarte distractiv sa va prefaceti ca sunteti la restaurant, iar cel mic este chelnerul. Sofia mi-a luat comanda (s-a prefacut ca isi noteaza pe un aparat), mi-a pregati mancarea, desertul, mi-a cerut banii (imaginari, desigur). Sigur e o activitate care va va lua o bucata de timp.
Stretching / yoga pentru copii
Sofia iubeste sa stea in diverse pozitii, sa vada daca le poate imita. Asa ca am printat o foaie cu yoga pentru copii si ne-am distrat cu ea incercand sa copieze pozitiile de acolo. S-a priceput chiar foarte bine la majoritatea si a cerut sa reluam aceasta activitate de foarte multe ori.
Citit carti
Nimic nu ii place mai mult Sofiei decat sa citim carti. Avem carti pentru ea prin toata casa, nu numai in camera ei, cred ca are sute. Ii plac cartle lungi, care au chiar si 45-60 de pagini, cu mult text. Deci daca reusiti sa ii convingeti pe cei mici sa le placa lectura (eu I-am citit Sofiei de cand era foarte foarte mica, banuiesc ca I-a intrat in sange), puteti sa stati cam o ora ingropati in carti. Noua ne plac seria Iepurila si Ursoc, Tafiti sau Findus.
Turn din pahare / hartie igienica
Desi aceasta activitate a inceput ca o constructive (sa facem ceva din pahare de plastic si hartie igienica), s-a transformat apoi intr-un joc de bowling super distractiv. Am construit pe rand turnurile si le-am daramat pe cat de bine ne-am priceput. Sigur il puteti tine pe cel mic ocupat cu aceasta activitate timp de 15-20 de minute.
Dansat
Cand nu mai avem idei, punem niste muzica. De obicei punem Gasca Zurli, pentru ca muzica e antrenanta si Sofia se distreaza dansand pe cel putin 3-4 melodii. Cantam impreuna, dansam impreuna (momentan eu de pe canapea) si consumam toata acea energie care trebuie consumata.
Puzzle
Eu am avut intotdeauna o pasiune pentru puzzleuri, poate si pentru ca nu am avut foarte multe cand eram mica. Drept urmare I-am cumparat mereu Sofiei foarte foarte multe puzzleuri, asa incat avem acum o tona. Asa ca daca ne dorim, avem de unde alege, de la cele mai simple la cele mai complicate. Puzzle-urile ii ajuta pe cei mici sa isi foloseasca gandirea logica si va vor ocupa foarte bine timpul.
Desenat
Daca nu pictati, puteti sa desenati. Tot ce va trebuie sunt creioanele si hartia. O activitate distractiva, usor de organizat si distractiv.
Scris litere si cifre
Sofia este la varsta la care ii place sa exerseze sa scrie litere si cifre. La gradinita invata sa scrie literele mici si ne distram scriind impreuna cuvinte. Eu aleg cuvinte cu literele cu care ea deja le-a invatat (invata literele mici, ca sa poata sa citeasca mai apoi), iar ea le scrie. Nu isi da inca seama din prima cum se scrie un cuvant, asa ca trebuie sa insist pe fiecare litera din el ca sa isi dea seama ce trebuie sa urmeze. Si apoi ii face placere sa scrie si singura.
Piesa de teatru
Intrucat Sofiei ii plac jocurile de rol, o piesa de teatru e perfecta. Sofia pune in scena tot felul de lucruri. Bineinteles, o piesa de teatru merge mai bine cu mai multi copii, dar si cu unul e foarte ok.
Diverse activitati pe hartie
Sofia le numeste „activitati” si imi cere tot mai multe. Am printat mai multe foi de pe internet si ele au inclus: trasarea unor linii pe foaie, labirinturi, foi de colorat sau activitati tip dot-to-dot. Ca sa fiu sincera, am printat chiar prea putine asemenea foi, pentru ca Sofia mi-a cerut si dupa ce am ramas fara.
Jocul de arheologie al literelor
Scrieti pe un carton toate literele si decupati-le. Scrieti literele pe un carton si decupati-le. Colorati toate literele cu ajutorul cariocilor. Puneti literele intr-o cutie si acoperiti-le cu faina / malai etc. Rugati copilul sa foloseasca pensula pentru a descoperi literele. Cand descopera o litera, rigati copilul sa o pronunte
Sport: Dans
Puneti muzica preferata a celui mic si faceti o petrecere de dans. Noi punem de obicei Gasca Zurli. Ne asigura cel putin 15 minute de distractie!
Tracing: Numere
Pe o hartie scrieti cifrele de la 1 la 10 din puncte sau din liniute. Folosind un creion, copilul va trebui sa „scrie” cifrele. Alternativ, puteti printa cifrele de pe internet (cautati dupa „tracing numbers)
Arts and Crafts: Coloreaza
Printati niste poze alb negru, careu au doar contururile. Doar dati-i celui mic creioanele pentru a colora desenele
Banana bread
Ce va trebuie?
- 3 banane coapte
- 3 oua
- 100 gr unt topit
- 200 gr faina
- 1 lingurita praf de copt
- putin zahar (optional)
- nuci (optional)
Cum se pregateste
- Pasati bananele cu o furculita. Adaugati untul si ouale si amestecati-le. Adaugati si zaharul.
- Amestecati faina cu praful de copt si incorporati-le in ingredientele umede.
- Adaugati nucile si incorporati-le
- Puneti compozitia intr-o forma si dati-o la cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de aproximativ o ora
Alfabet cu bulgari
Scrieti literele pe niste hartii si lipiti-le pe perete. Faceti bulgari din alte hartii. Impreuna cu copilul, alegeti cate o litara si aruncati cu bulgarii sa o nimeriti. Alternativ, aruncati cu bulgari si numiti litera pe care o nimeriti
Matematica: Invatam forme
Desenati pe o foaie niste forme geometrice si decupati-le. Faceti cat mai multe. Puneti in fata fiecarei cutii (sau foi, daca nu aveti cutii) cate o forma geometrica. Cereti copilului sa sorteze obiectele in functie de formele geometrice, numind si forma obiectului in timp ce face alegerile. Pentru dificultate sporita, legati copilul la ochi si rugati-l sa aleaga obiectele si sa va spuna ce forma au.
Arts and Crafts: Picteaza
Dati-i copilului sa picteze liber sau sa urmareasca un alt tablou pe care sa incerce sa il copieze.
Descopera literele pe curcubeu
Desenati un curcubeu si faceti niste cercuri fara culoare pe el din cand in cand. In cercuri scrieti litere. Faceti cerculete mici de culorile curcubeului. Copilul trebuie sa coloreze tot curcubeul, castigand cerculetele de culoare de la parinte. Le poate castiga ghicind litera corecta de pe fiecare culoare. Pentru dificultate sporita, rugati copilul sa faca si un cuvant sau mai multe care incep cu litera respectiva inainte sa ii dati cerculetul de culoare. Iata mai jos un exemplu. Gasiti varianta printabila aici.
Fotbal cu baloane
Umflati un balon si jucati cu el fotbal sau handbal. Este foarte distractiv, pentru ca balonul nu se va duce intotdeauna in directia asteptata, plus ca, spre deosebire de o minge, aveti mult mai putine sanse sa spargeti ceva cu un balon.
Adunari
Puneti cateva bucatele de paste / boabe de orez etc intr-o parte si alte cateva in alta parte si rugati-l pe cel mic sa le adune. De ex, puneti 3 boabe de orez intr-o parte si 3 in alta si rugati-l sa le adune. Continuati si faceti tot felul de amestecuri intre obiecte (paste negatite, boabe de fasole etc. Aveti grija doar sa fie potrivite pentru varsta copilului vostru)
Arts and Crafts: Plastilina
Copiii iubesc sa se joace cu plastilina. Puteti sa ii lasati sa faca propriile lor forme, sau sa cautati idei pe internet si sa ii rugate pe cei mici sa le copieze.
Tracing de litere
Fie desenati din puncte sau liniute literele, fie printati litere gata facute pentru tracing. Cel mic trebuie sa foloseasca creionul pentru a „scrie” literele. Folositi si litere mici si mari.
Cursele animalelor
Gasiti niste imagini cu modul in care se misca animalele si rugati-l sa le imite. Spre exemplu, sa se tarasca precum un sarpe sau sa sara precum o broasca. Sigur va fi foarte distractiv. Sofia se joaca mult timp asta, ii place sa repete miscarile. Iata mai jos imaginea pe care o folosim noi.
Dubluri
Desenati niste buburuze pe hartie. Puneti petele negre doar pe o singura aripa. Rugati-l pe cel mic sa le dubleze – adica sa faca la fel de multe pe cealalta aripa a buburuzei si apoi sa calculeze totalul. Faceti mai multe buburuze, cu numere diferite de pete pe ele.
Art and Crafts: Nisip Kinetic
Folositi nisipul kinetic pentru a va imagina ca ati plecat intr-o calatorie la plaja. Creati din el castele, stelute de mare sau pestisori. Puteti sa va imaginati orice si sa il folositi pentru a da viata ideilor voastre.
Corpul uman
Ce va trebuie?
- Hartie sau carton
- Ata sau sfoara
- Paie sau betisoare
- Scotch
- Foarfeca
- Creion
- Betisoare de urechi
Cum se joaca
- Din majoritatea materialelor veti realiza un system muscular al mainii, iar din betisoare un schelet. Iata aici un link cu pasii detaliati ai activitatii.
Potrivire de litere
- Scrieti literele mari si cele mici pe niste foi
- Rugati-l pe cel mic sa potriveasca literele mici cu cele mari.
Sotronul
Desenati pe parchet un sotron, sau creati-l lipind banda izoliera. Explicati-i celui mic regulile si faceti un concurs!
Invatam sa masuram
- Explicati-i celui mic cum se citeste rigla sau metrul
- Alegeti diferite obiecte din casa si masurati-le, iar apoi notati rezultatele pe hartie
Colier din Paste
Ce va trebuie?
- Paste (penne, rigatoni, ceva cu gaura la mijloc)
- Ata sau elastice lungi
- Acuarele si pensule
Cum se joaca?
- Luati pastele si insirati-le pe ata sau pe elastice. Legati-le la o marime potrivita
- Vopsiti pastele in culorile preferate si lasati-le sa se usuce
Omidute din sosete
Puneti o mingiuta de vata intr-o soseta, apoi legati-o, mai adaugati una, legati-o din nou, pana cand terminati. Desenati pe carton sau foaie ochisorii si lipiti-i de soseta. Adaugati paie pentru antenute.
Litere din plastilina
Impreuna cu cel mic, incercati sa creati cat mai multe litere folosind plastilina.
Cursa cu obstacole
Luati diverse obiecte din casa si puneti-le pe jos. Faceti un concurs cu cel mic, pentru a vedea cine ajune primul la linia de finish sarind peste perne sau facand slalom printre pahare de plastic.
Ceasul
Desenati mai multe cadrane cu ore pe ele, dar fara limbi pe o foaie, si pe alta desenati mai multe cedrane cu limbi. Explicati-i celui mic ce inseamna o ora fixa (sau, daca stie deja mai multe, explicati-i sferturile si jumatatile). Pe cadranele fara limbi, dati-i celui mic niste ore si rugati-l sa deseneze limbile. Pe cadranele cu limbi, rugati-l pe cel mic sa spuna cat este ceasul. Am gasit aici cateva exemple pentru voi.
Podul
Provocati-l pe cel mic sa construiasca cel mai inalt si mai rezistent pod. Fiecare dintre voi poate incerca sa construiasca unul, sau il puteti construi impreuna. Trebuie sa fie suficient de rezistent cat sa tina una dintre jucariile lui preferate! Aveti nevoie de diverse obiecte din casa: suluri de hartie igienica, ata, lipici, carti, pahare de plastic etc.
Misiunea de salvare a alfabetului
Decupati literele din carton. Lipiti-le cu scotch pe o suprafata – calorifer / perete / masa etc. Spuneti-i celui mic ca literele au fost luate prizoniere si trebuie sa fie eliberate. Cel mic va trebui sa dezlipeasca literele, sa le numeasca, si sa le duca in casuta lor – pe plansa sau pe foi, in dreptul contururilor desenate
Sport: Podul
Unul dintre parinti se preface ca este un pod, iar cel mic trebuie sa treaca pe sub el sau sa o ia pe deasupra. Schimbati apoi rolurile!
Scaderi
Aveti nevoie de diverse lucruri de mancat: felii de mere, boabe de strugure, lingurite cu iaurt. Rugati-l pe cel mic sa numere cate felii de mere / boabe de strugure etc sunt. Rugati-l sa manance o felie de mar si sa calculeze cate mai sunt. Treceti la categoria urmatoare si rugati-l sa manance 2 / 3 bucatele si sa calculeze cate mai sunt etc
Curcubeul
Aveti nevoie de hartii colorate in culorile curcubeului, vata, foarfeca si lipici. Rugati-l pe cel mic sa taie cate o fasie din fiecare culoare, de marimi diferite (din ce in ce mai mari). Uniti fasiile la capete si lipiti-le de bucatelele de vata. Faceti cat mai multe pentru ca, nu-i asa, sunt super dragute :).
Fun project: Florile care isi schimba culoarea
Ce va trebuie?
- Niste flori (puteti comanda online 🙂 )
- vopsea
- Pahare
- Apa
Cum se face?
- Taiati florile sa fie cat mai scurta codita (dar sa incapa in pahar)
- Umpleti fiecare pahar pana la jumatate cu apa si adaugati vopseaua
- Puneti florile in apa
- Asteptati sa se schimbe culoarea.
- NOTA: Dureaza sa se schimbe culoarea florilor, asa ca puteti incepe ziua cu acest experiment, pentru ca pana seara sa remarcati o diferenta. Puteti sa lasati si mai multe zile florile, pentru efecte mai puternice, tineti doar minte sa mai schimbati apa, ca sa se pastreze florile proaspete
Faceti o barcuta de pirati din hartie
Urmati pasii de mai jos pentru a face barcuta. Desenati un steag al piratilor. Lipitiui steagul de o scobitoare si infigeti-o sau lipiti-o pe barcuta.
Faceti o palarie de pirati din hartie.
-
- Aveti nevoie de:
- Hartie
- Foarfeca
- Creioane
- Lipici
- Cum se face?
- Gasiti instructiuni la acest link
- Aveti nevoie de:
Labirintul cel periculos.
Creati pe podea un labirint, cu banda izoliera, pe cat de complicat se poate, prin care copilul trebuie sa mearga pentru a ajunge mai aproape de o comoara. Iata in atasament un template pe care il puteti folosi
Culoarul cu capcane
Lipiti banda izoliera sau legati sfoara in asa fel incat copilul sa aiba multe obstacole in cale. Va trebui sa se tarasca pe sub unele, sa se strecoare printre altele pentru a ajunge teafar si nevatamat de cealalta parte. Iata mai jos un exemplu.(sursa foto):
Construiti o sabie, un coif si un scut.
-
- Aveti nevoie de:
- Carton
- Foarfeca
- Pix
- Culori si diverse pentru decorat
- Cum se face:
- Desenati o sabie pe bucata de carton. Apoi desenati un scut
- Decupati-le
- Colorati-le si decorati-le
- Pentru idei legate de scuturi, puteti da click pe acest link si aveti si imaginile de mai jos ca referinta.
- Aveti nevoie de:
Ajutati-i pe cei trei purcelusi sa isi construiasca o casa
-
- Ce va trebuie:
- Bete sau paie
- Carton
- Lego
- Ata
- Cum se face?
- Nu exista un mod predefinit de a construi casuta. Incercati sa faceti ceva cat mai rezistent, ca lupul sa nu poata darama casuta. Iata aici un exemplu.
- Ce va trebuie:
Scufita Rosie care are nevoie de ajutor pentru a ajunge la Casuta Bunicii.
-
- Ce va trebuie?
- O foaie mare verde (merge si una alba, puteti sa o colorati verde)
- O foaie albastra (sau colorata in albastru)
- Pietricele
- Lego
- Bete (sau paie)
- Diverse figurine care sa o reprezinte pe Scufita Rosie, lupul etc
- Cum se joaca?
- Scufita Rosie trebuie sa ajunga acasa la bunica. Foaia verde va fi pajistea pe care merge, iar celelalte obiecte vor fi folosite ca obstacole in calea ei. Foaia albastra ca un rau, betele in loc de trunchiuri de copaci prabusiti etc. Aveti in acest link multe detalii despre cum puteti face aceasta activitate.
- Ce va trebuie?
Construiti un castel
-
- Ce va trebuie?
- Hartie
- Lipici
- Creioane de colorat
- Foarfeca
- Imaginea unui castel.V-am pus aici documentul printabil. Daca nu aveti imprimanta, puteti desena unul 🙂 .
- Cum se face?
- Printati documentul de mai sus
- Colorati foile asa cum va place
- Lipiti castelul pentru ca vrajitoarea sa se bucure de el.
- Puteti gasi detalii si la acest link.
- Ce va trebuie?
Creem niste masti Venetiene.
-
- Aveti nevoie de carton, acuarele sau carioci, creioane, ata sau elastic
- Desenati modelul mastii pe carton. Taiati masca dupa contur, colorati-o si prindeti elasticul de ea. Cel mic o poate purta acum in aventurile din Italia.
Invatam matematica cu ajutorul unei pizza.
Am gasit aici o super activitate, unde sunt si documente printabile atasate, care sigur li se va parea distractiva copiiilor.
Putem crea un vulcan pentru a discuta despre Vezuviu si Pompei.
Am gasit aici aceasta activitate nu foarte greu de facut, cu obiecte de prin casa, si foarte utila.
Facem un telescop
-
- Va trebuie urmatoarele:
- Un tub de carton (dintr-o rola de servete de bucatarie)
- Hartie colorata sau pe care sa o colorati
- Creioane colorate sau abtibilduri
- Lipici
- Lipiti hartia peste tubul de carton. Decorati-o cu abtibilduri sau colorati-o cu stelute etc.
- Va trebuie urmatoarele:
Construim o racheta spatiala.
-
- Aici puteti sa va alegeti ce tip de racheta sa construiti, in functie de materiale, abilitati si chef 🙂 :
- Nivelul de baza: Puteti face o nava spatiala din hartie – un origami
- Nivelul intermediar: Puteti sa incercati varianta din suluri de hartie igienica in care ati putea sa puneti si „astronauti” – adica papusi. Gasiti mai multe detalii la linkul acesta.
- Nivel avansat 🙂 : Puteti sa construiti o nava spatiala din cutii de carton, suficient de mare cat cel mic sa aiba loc in ea. Gasiti aici detaliile!
- Aici puteti sa va alegeti ce tip de racheta sa construiti, in functie de materiale, abilitati si chef 🙂 :
Ochelari de iepuras
Ce va trebuie?
- Hartie (preferabil mai groasa)
- Creioane de colorat
- Foarfeca
Cum se fac?
- Desenati niste ochelari cu urechiuse pe o hartie. Puteti sa va inspirati din poza de mai jos sau din documentul atasat aici. Puteti gasi si alte documente printabile aici (de unde am luat si noi ideea).
- Cel mic va trebui sa decupeze si sa decoreze ochelarii.
- Apoi trebuie sa ii incercati (puteti sa faceti mai multe perechi, cate una pentru fiecare membru al familiei) si puteti sa va faceti poze amuzante cu ei.
Plantati o planta
Ce va trebuie?
- Un pahar (preferabil de carton)
- Pamant (nu trebuie sa cumparati. Daca aveti o planta, nu va trebuie mai mult de 2 linguri din pamantul acelei plante)
- Carioci (daca paharul e de carton)
- Diverse seminte (adica fasole sau linte, de exemplu, sigur aveti o punga pe undeva 🙂 ).
Ce trebuie sa faceti?
- Daca aveti pahar de hartie, rugati-l pe cel mic sa il decoreze
- Puneti pamantul in pahar, adaugati semintele
- Puneti un strop de apa
- Puneti paharul la soare si udati semintele frecvent – sigur va iesi ceva din ele
Origami cu animale
Sunt foarte multe modele de origami cu animale foarte simple pe care le puteti face cu cel mic. V-am pus cateva modele mai jos, dar, cu siguranta, veti gasi multe si pe internet.
Invata sa desenezi
Sofiei ii place foarte mult sa deseneze, dar nu o face neaparat prea bine. Si nici eu, ca sa fiu sincera. Dar in ziua de azi exista foarte multe resurse de unde va puteti inspira si care ii invata pe copii cum sa deseneze lucruri simple, dar care sa arate foarte bine.
Expozitia de pictura
Daca tot ati invatat sa desenati, puteti sa faceti o expozitie de desene sau de picture. Asa puteti sa ii invatati pe cei mici si valoarea banilor, invatandu-i sa ceara o taxa (modica 🙂 ) pentru accesul in expozitie.
Proiecte mici cu lego
Puteti gasi pe internet foarte multe proiecte pe care le puteti face cu un numar scazut de piese de Lego. Cei mici isi vor dezvolta creativitatea si atentia la detalii. Mai jos cateva exemple.
Pictat unghii
Taiati un model de mana din carton sau hartie si desenati-i unghii. Apoi lasati-l pe cel mic sa ii picteze unghiile fie cu oja, fie cu vopsea.
Jocul cu mingea sau balonul
Luati o minge sau un balon si dati-i o serie de provocari celui mic. Sa mearga cu el intre picioare dintr-o parte in alta a camerei, sa nimereasca cu el intr-o cutie sau sa il mute din punctul A in punctul B fara sa puna mana pe ea.
Magazinul
Adunati multe jucarii la un loc, faceti niste bani din hartie (sau cumparati de pe internet) si apoi vindeti jucariile. Mai intai copilul poate sa fie cumparatorul si voi casierul si apoi schimbati rolurile.
Bulgari de hartie
Luati niste hartie si transformati-o in bulgari. Puteti apoi sa inchingeti o bataie cu bulgari in sufragerie sau sa tintiti cu bulgarii intr-o cutie, sa vedeti cine nimereste mai bine.