Anul acesta am petrecut vreo doua saptamani la mare la noi, si asa am avut putin mai mult timp de slow travel. Stiti voi, daca mergeti sa stati doar 3-4 zile nu vreti sa va desprindeti de plaja. Cand stati mai mult, aveti destula vreme sa faceti si alte activitati.
Deci, daca vreti sa faceti si altceva in afara de stat la soare in vacanta voastra la mare, am pus noi cap la cap niste idei:
Cuprins
Vizitati cetatea Histria
Cetatea Histria era pe lista noastra de mult timp, dar de abia acum am reusit sa ajungem. Si ne-am bucurat foarte mult, pentru ca Sofia iubeste cetatile (crea ce ma incanta nespus 🙂 ).
Cetatea Histria este abosult imensa. Aveti nevoie de ceva timp pentru a o vizita, mai ales daca cei mici sunt curiosi, precum Sofia. Ea s-a urcat pe toate zidurile, a intrat in toate camerele, a cotrobait peste tot. Ce sa mai, o adevarata exploratoare! Nu as putea sa fiu mai mandra.
Histria este cel mai vechi oras documentat de pe teritoriul tarii noastre, si se pare ca a fost fondat undeva in jurul anului 657 inaintea erei noastre. A avut o perioada greaca si una bizantina si aici s-au batut primele monede din tara noastra. Cetatea a fost distrusa de popoarele migratoare in jurul anului 700 en, deci a existat peste 1300 de ani.
Din loc in loc gasiti panouri care va explica ce era pe vremuri acolo si o reprezentare prin care puteti sa si vizualizati cladirile, asa incat va este mai usor sa va orientati. Directia este marcata si noi am luat-o pe ea. Daca urmati drumul, ajungeti si pe malul lacului (cetatea e pe malul lacului Sinoe, nu la malul mari. Pe vremuri, acolo era un golf care comunica direct cu marea, insa acesta a fost distrus, si asa s-au format lacurile acolo). Acolo, vantul bate puternic si apa se intinde pana departe, asa incat ai chiar senzatia ca ai pasit in timp, vazand ce vedeau acolo odata si stramosii nostri. Este un sentiment minunat.
Cetatea Histria se afla la nord de Mamaia, si puteti ajunge acolo in aproximativ 40 de minute din zona Mamaia Nord. Este deschisa de miercuri pana duminica intre orele 10 si 18. Biletul este 10 ron pentru adulti, prescolarii nu platesc. La intrare este si un muzeu de arheologie, pe care ne-ar fi placut mult sa il vizitam, dar era super cald inauntru, fara aer conditionat, si eram deja terminati dupa 2 ore de plimbare prin soare, asa ca am renuntat. Chiar in fata este si Cherhanaua Histria, dar noi nu am intrat, asa ca nu va putem da detalii despre ea.
Vizitati cetatea Enisala
Enisala, spre deosebire de Histria, este o cetate medieval. Cel mai probabil zona a fost locuita din perioada preistorica, fapt atesta de toporisit de piatra cioplite si de colti de mamut descoperiti in zona, insa fortareaata a fost, cu siguranta reconstruita in secolele XII si XIV, dupa ce fusese distrusa de slavi si de avari cu secole in urma. Ca urmare a formarii cordoanelor de nisip care separa lacul Razim de Marea Neagra, cetatea nu a mai reprezentat interes si a fost lasata in ruine dupa anul 1651.
Cetatea arata foarte bine, s-a pastrat un turn si e o adevarata placere sa o vizitezi. Atentie, in zona bate vantul foarte foarte tare si este, cu siguranta, nevoie de o crema de soare. Luati si multa apa.
Cetatea este deschisa de marti pana duminica de la 10 la 18, iar biletul pentru adulti este 8 lei.
Vizitati cetatea Argamum
Noi nu am reusit sa ajungem inca la Argamum, dar este clar pe lista noastra. Am inteles ca este cea mai veche asezare din tara noastra, intemeiata in jur de secolul 7 ien. Zona in care se afla ruinele este foarte intinsa, insa majoritatea dintre ele nu sunt dezgropate. Cetatea este pe malul lacului Razim. Nu am gasit pe internet sa exista program de vizitare sau taxa de intrare. Uitati mai jos o imagine preluata:
Mergeti la Delfinariu, Planetariu si Microrezervatie, in Constanta
In Constanta puteti sa ajungeti la Delfinariu, Planetariu (doar pentru copiii care au peste 7 ani, noi nu am intrat) si la Microrezervatie.
Microrezervatia este o mini gradina zoologica. Unele animale au mult spatiu, altele foarte putin. Nu este extrem de bine ingrijita, asa ca am vizitat-o cu inima putin indoita. Pretul biletului este 10 ron pentru adulti. Copiii sub 7 ani nu platesc.
La Delfinariu sunt spectacole cu cei doi delfini, Ni Ni si Chen Chen, de cate 2 sau 3 ori pe zi. Spectacolele sunt foarte frumoase si se vede ca exista o legatura cu adevarat speciala intre antrenori si delfini. Sofiei I-a placut atat de mult incat ne-am intors de 3 ori. Pretul biletului este 40 ron pentru adulti, copiii sub 7 ani nu platesc. De asemenea, inauntru nu puteti intra cu carucioarele, se lasa intr-un hol la intrare. In aceasta perioada este obligatorie purtarea mastii in interior, pentru adulti si copiii peste 5 ani, conform legii. De asemenea, unul dintre doua randuri este inchis, iar intre familii trebuie lasate trei scaune libere.
Faceti o calatorie dus-intors cu telegondola din Mamaia
Sofia a vazut pe geamul masinii telegondola din Mamaia si m-a batut mult timp la cap sa mergem acolo. Asa ca am plecat intr-o dimineata, ca sa nu ne sufocam in ea de caldura. Am parcat in partea de sud a telegondolei, am platit biletul, ne-am uitat de sus la toata zona, am coborat si ne-am urcat inapoi.
Puteti sa vedeti plaja, aqua park-ul, lacul Siutghiol. Sofia a fost indragostita de plimbare.
Biletul este 20 ron pe persoana (copiii sub o anumita varsta nu platesc, dar am uitat care este varsta aceea haha ) pe sens. Nu se pot cumpara bilete dus-intors. Trebuie sa va dati jos si sa va urcati din nou la celalalt capat. O calatorie dureaza, cred, in jur de 5-7 minute (aproximativ).
Dati o fuga pana in Bulgaria, la Balchik
Balchik este la doar 1 ora sud de granita, dupa ce treceti de Vama Veche. Acolo puteti sa vizitati Gradina Botanica – este absolut superba si foarte mare. Nu este prea prietenoasa cu carucioarele insa, pentru ca este destul de mult pietris si piatra cubica, asa incat un sistem de purtare este mult mai potrivit. Tot acolo, puteti gasi Castelul Reginei Maria – se poate vizita cu masca in aceasta perioada. Nu uitati sa va luati cash la voi – nu sunt acceptate cardurile in general. Dar leii sunt acceptati (insa cursul nu e ideal). La intrare in Bulgaria se completeaza o declarative si trebuie sa cumparati si vigneta – pe care o puteti cumpara si online de aici.
Voua ce altceva va place sa faceti cand mergeti la mare?
Calatorii placute!
Pentru data viitoare va mai recomand parcul de aventură de la Jupiter, „Ograda Veseliei” din satul Arsa, Mangalia si acvariul de la Tulcea.