Sofia este la grupa mare de la gradinita. S-a reintors pe 1 septembrie alaturi de colegii ei si s-au bucurat tare mult. 6 luni departe de ei a fost mult pentr toata lumea. La gradinita unde sunt ei au fost asteptati cu baloane, cu educatoare zambitoare (sub masca de rigoare), termometre , dar si tot felul de jocuri noi si instrumente de ultima generatie de munca.
In toamna anului viitor ne asteapta o mutare importanta, cea catre scoala. Ne gandim, inca de pe acum, cum va fi, si care e cea mai potrivita alegere pentru ea si pentru noi. Scoala ocupa, practi, toata copilaria, deci e o alegere foarte foarte importanta – care ii marcheaza copilului viitorul.
Care sunt criteriile pe care le luam noi in considerare in alegerea unei scoli?
- Modul de predare. Nu vrem ca Sofia sa ajunga intr-o scoala in care sa trebuiasca sa invete pe de rost. Ne dorim metode moderne de invatare, prin care copilul sa fie implicat in procesul educational, aplicandu-se conceptul “learn by doing”
- Vrem sa invete lucruri care sa ii fie utile in viata de zi cu zi sua pe care sa-si doreasca sa le invete. Spre exemplu, eu am facut Latina pana in clasa a XII-a, si am si dat teza la ea. Bineinteles, daca cineva isi doreste sa aprofundeze Latina ar trebui sa o poata face, dar nu toata lumea, in mod egal, indiferent de interesele personale si de modul de dezvoltare.
- Noi lucram full time. De aceea, ne trebuie o scoala care sa aiba un program prelungit, nu doar de la 8 la 11. Sincer stau sa ma intreb cum pot trai toti oamenii care isi duc copiii de la 8 la 11 la scoala si daca unul dintre partinti trebuie sa isi dea demisia pentru a avea grija de copil. Nu vrem sa avem un after school la o distanta de gradinita care sa implice transport dintr-o parte in alta – copiii sunt deja destul de mici ca sa fie plimbati toata ziua stanga dreapta.
- Nu vrem o scoala pana la care sa facem 2 ore dus si 2 ore intors. Trebuie sa fie, cat de cat, aproape de casa.
Sunt multe lucruri la care sa ne gandim. Cu toate astea, in timp ce noi cugetam la diversele criterii, exista copii care nu isi permit sa mearga la scoala, pentru ca nu pot sa isi cumpere nici macar un pix sau un stilou. Daca nu le au, nu pot scrie, nici sa nu ne mai gandim la alte lucruri precum mod de predare si distanta pana la scoala.
De aceea, in acest an, BIC, lider mondial in papetarie, anunta parteneriatul cu organizatia mondiala de caritate SOS Satele Copiiilor. In Romania, donatia va merge spre SOS Satele Copiiilor Romania, pentru sustinerea unui proiect educational care are ca obiectiv creșterea performanței școlare a copiilor incluși in program, evitând astfel abandonul școlar. Astfel pentru orice produs BIC achizitionat care participa la campanie, o donatie este facuta, donatie care poate deschide drumul catre educatie al unul copil care, pana acum, nu a putut beneficia de aceasta sansa. Din punctul meu de vedere, oricand luam o actiune, trebuie sa o luam gandindu-ne la ce impact are. Si, daca orice lucru simplu, precum cumpararea unui pix pentru scoala, poate sa schimbe viata cuiva, Acela este pixul pe care l-as alege. Acum, cu toti parintii in febra ultimelor cumparaturi, e momentul sa facem acele alegeri inteligente, care sa ii ajute pe copiii nostril (cu totii au nevoie de creioana colorate, markere sau stilouri), dar care sa si contribuie la a face lumea mai buna.
Voi ce ati ales pentru scoala?
Produsele participante la campanie sunt: gama de creioane colorate BIC Evolution Ecolutions și BIC Evolution Stripes, gama de markere de colorat BIC Kid Couleur, gama de creioane cerate BIC Plastidecor, gama de creioane grafit BIC Evolution 650/655, cu și fără radieră, gama de stilouri Easy Clic.