calatorii Turcia

Cum a fost cu copiii la Miniaturk, Istanbul

septembrie 30, 2020

In vacanta pe care am facut-o la Istanbul am trecut pe la Miniaturk, o expozitie cu cladiri semnificative din Turcia, toate facute micute, astlfe, incat sa le putem vedea pe toate la un loc si ca si cei mici sa le inteleaga mai bine.

Am ajuns intr-o sambata in jur de ora 11. Parcarea era goala si inauntru nu erau multi vizitatori, desi eram in weekend. S-au mai adunat pana cand am plecat noi, insa nu era aglomerat.

Peste tot in cadrul Miniaturk este obligatorie purtarea mastii, atat pentru adulti cat si pentru copii, desi esti in aer liber. Asta pentru ca in Turcia este obligatorie purtarea mastii peste tot, si in interior si in exterior, cu exceptia momentelor in care mananci.

Fiecare exponat din Minaturk are cate o placuta pe care ni se dau cateva detalii despre ceea ce vedem, plus o harta pe care se poate vedea locatia cladirii adevarate, ceea ce ni s-a parut foarte util

In principiu, cele mai multe exponate sunt moschei, unele dintre ele datand din secolele 12-13, sau chiar si dinainte, ceea ce este foarte interesant.  Urmeaza palatele, pentru ca se pare ca turcilor le placea sa construiasca si multe din acestea.

Evident, am vazut si locuri precum Efes sau Pammukale, dar si baloanele care plutesc peste Capadoccia.

Aproape jumatate din expozitie este dedicata Istanbulului si asa ne-am dat seama cat de multe lucruri nu am vazut inca. Ceea ce inseamna, bineinteles, ca trebuie sa ne intoarcem cat mai curand.

Dar, pe langa ele, am descoperit niste locuri fascinante in care ne-am dori sa ajung: Urfa, Adiyaman, Merdin sunt doar cateva dintre ele. Despre Adiyaman gasiti detalii si pe blogul Travelista.

In dreapta intrarii se gaseste si un labirint, care are o taxa de intrare de 1 lira. Sofiei I-a placut sa se plimbe prin el. A mers de vreo 4 ori pana cand s-a plictisit.

Tudor era oboist, deci a dormit efectiv toata plimbarea fara probleme :).

La sfarsit va puteti opri la restaurantul de la intrare. Noi am baut cate o limonada si o apa plata, dar puteti sa va luati si de mancare daca vreti (desi arata cam ca o catina asa 🙂 ).

Cateva detalii tehnice

  • Cel mai usor este sa ajungeti la Miniaturk cu taxi-ul.
  • Taxa de intrare este 20 de lire pentru adulti. Nu am platit nimic pentru copii.
  • In parc este obligatorie purtarea mastii
  • Parcul este accesbil cu caruciorul – exista rampe si se merge la nivel cu solul.

Calatorii placute!

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!

    Leave a Reply