calatorii Spania

Cum este cu copiii la Loro Parque, Tenerife

ianuarie 3, 2021

Am ajuns in Tenerife in timp de pandemie, si de aceea multe atractii erau inchise. Unul dintre locurile la care ne gandisem si pe care il pusesem pe lista de vizitat era Loro Parque, una dintre cele mai mari si mai vizitate gradini zoologice din lume, sau “the must of the Canaries” asa cum ziceau posterele de pe toate drumurile din Tenerife.

Singura problema pe care am vazut-o a fost costul. Din cauza pandemiei, parcul era deschis doar pentru tururi private in grupuri de cel mult 10 persoane (maximum 4 grupuri pe zi), care includeau si masa de pranz, iar pretul era 100 euro / persoana pentru oricine peste 2 ani. Cand ne-am dat seama ca vom da pe 3 bilete la Loro Parque cam cat am dat pe biletele dus pana in Tenerife, am zis sa ne mai gandim putin. Mai ales ca nu eram siguri ca Tudor va rezista la un tur ghidat prea lung.

Asa ca am decis pana la urma ca cel mai bine voi merge doar eu cu Sofia, iar tati si Tudor vor face o plimbare pe munte. Zis si facut – am luat biletele online pentru ora 10.15, am primit un email sa ne prezentam la intrare la 9.45 si am fost gata de distractie.

Ca sa fiu onesta, vizitarea Loro Parque a fost o idee absolut excelenta. Turul a durat de la 10 la 17, deci 7 ore si a fost plin, dar plin de informatii interesante. Dupa ce vedeti si aflati informatiile de aici, veti privi altfel gradinile zoologice, si sunt sanse mari sa nu mai vreti sa mai calcati in vreuna din Romania vreodata, oricat de ‘dragute’ vi s-ar parea.

Am aflat asadar, ca Loro Parque a fost fondat in 1973 de Wolfgang Kielssing, care a venit in Tenerife si a decis sa faca un parc de papagali. Initial se pare ca se gandise sa faca un parc de elefanti, dar parintii i-au spus ca elefantii mananca prea mult si vor fi dificil de intretinut, pe cand papagalii mananca putin, deci e mai usor. A strans bani si a cumparat 150 de papagali, iar astazi in Loro Parque sunt 3000 de astfel de pasari. Cei de aici sunt experti in papagali. Sunt singura gradina din lume care are toate tipurile de cacadu. Dar asta nu este tot. Au reusit sa salveze 9 specii de papagali de la disparitie si sa le reintroduca in natura. Sunt experit in hrana de papagali, si asta i-a facut sa poata sa consilieze producatorii de hrana de pasari, care poarta cu mandrie emblema Loro Parque pe sacii cu hrana de pasari. Tot din acest motiv, producatorii de hrana de pasari le dau gratuit celor de la Loro Parque hrana pentru papagalii lor. Ceea ce, cel putin in vreme de pandemie, este vital. Tururile in parc aduna nu mai mult de 4000 de euro pe zi, iar parcul este deschis 4 zile / saptamana. In acelasi timp, parcul are 300 de angajati care trebuie platiti, si o groaza de animale care trebuie hranite. In fiecare zi este nevoie de 750 de tone de legume si fructe si 1 tona de peste, pe langa carnea pentru carnivore.

Toate animalele sunt ingrijite fantastic de bine ingrijite si unele o duc mai bine decat noi as zice 🙂 . De exemplu, crocodilii, obisnuiti cu vremea mai calduroasa, au podeaua si apa incalzita. La pinguini ninge :)), iar sistemele de filtrare de apa sunt cu 2 etaje mai jos decat zona lor, ca acestia sa nu auda zgomotul si sa nu fie stresati de el. Mai jos o poza cu sistemele de filtrat apa.

Pe langa asta, animalele sunt ajutate sa se dezvolte si “intelectual”. Fiecare primeste “taskuri” de facut potrivite cu ce ar face in natura. De exemplu pentru gorile, li se ascund diverse in busteni si acestea trebuie sa le caute, sau mancarea li se pune in niste forme separate la care ele trebuie sa isi dea seama cum sa le deschida pentru a ajunge la mancare, asa incat animalele sunt stimulate constant.

Intrarea in parc este facuta dupa inspiratie thailandeza. Proprietarul a calatorit acolo pentru a vorbi cu insusi regele si pentru a primi aprobare sa construiasca ceva cu motive traditionale thailandeze. Au lucrat la cladiri chiar mesteri de acolo, iar cupola este poleita cu folii de aur. (Sa mentionam aici ca proprietarul mai are, astazi, si Siam Park – cel mai popular parc acvatic din lume – , restaurantul Brunell’s steakhouse si un acvariu imens din Gran Canaria., ci care locurieste chiar in Loro Parque).

Sa povestim acum despre ce am vazut in parc. Am trecut pe la nenumarate custi cu papagali, am vazut gorile, cimpanzei, pinguini, leoparzi, lei, maimute, coati etc.

Ne-am plimbat prin acvariu si am vazut rechini, pesti clovn, primul recif adevarat crescut in laborator si o tona de meduze (unele dintre ele sunt absolut superbe).

Am asistat si la showuri cu animale: lei de mare, papagali, delfini si orci (balene ucigase, care sunt, de fapt, o specie de delfini). Toate showurile sunt facute cu respect fata de animale, spatiile sunt generoase, si ni se aducea aminte constant de importanta conservarii animalelor.

Am fost conduse prin parc de catre ghidul nostru, Natalia, care stia o groaza de lucruri si care ne-a spus o tona de povesti care au facut cele 7 ore sa treaca pe nesimtite. Ne-a dus la spitalul de animale (care arata mai bine decat cam toate spitalele de pe la noi), la locurile unde se prepara hrana si ne-a explicat cum sunt “dresati” rechinii ca sa li se poata face analizele, sa poata fi cantariti etc – o comoara de informatii.

Va incurajam cu drag sa mergeti aici. Cu siguranta au nevoie de ajutorul nostru pentru a continua activitatea parcului, oricat de mic ar fi acesta. Dar este, oricum, o oportunitate fantastica de a vedea si simti parcul ca niciodata altcandva, intrucat cand nu este pandemie tururile acestea dureaza cel mult 1 ora si jumatate, deci nu sunt chiar la fel de spectaculoase.

Calatorii placute!

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!

    Leave a Reply