De multe ori avem tendinta, atunci cand ne jucam cu copiii, sa facem unul din doua lucruri: fie sa facem lucruri didactice (hai sa invatam despre stele, mare, animale etc) pentru ca, bineinteles, copiii trebuie sa atinga anumite milestone-uri sau trebuie sa stie cat mai multe lucruri, fie avem tendinta sa ne jucam jocuri care ne-ar placea noua pentru ca ne este, instinctual, mai usor.
Uneori, uitam, insa, de nevoia de conectare emotionala a copilului, care este una dintre cele mai de baza nevoi, si care creaza, practic, pucntul de pornire pentru un adult stabil emotional, si o relatie buna pe termen lung intre parinte si copil.
Am pus mai jos cateva sugestii de conectare emotionala, asa cum o vedem si o practicam noi:
- Harjoneala este modul de conectare emotionala care ne vine cel mai la indemana. Ne luptam, ne gadilam, ne tavalim pe jos si radem de ne prapadim. Sofia iubeste aceasta activitate si o scoate dintr-o pasa proasta absolut imediat! De altfel, atingerea fizica este super super importanta pentru cei mici si pentru crearea unei legaturi cu noi, cei mari.
- Din cand in cand, alegem impreuna din jucariile pe care le avem cateva pe care sa le oferim copiilor nevoiasi. Noi avem intotdeauna prea multe jucarii, din varii motive (fie am cumparat prea multe, fie si-a cumparat Sofia din banii pe care ii mai castiga de la noi, fie a primit de la prieteni sau rude). Cand alegem jucaria discutam despre ce inseamna sa fii sarac sau bogat, de ce e bine sa ii ajutam pe cei mai putin norocosi decat noi si invatam empatia, altruismul si generozitatea.
- Facem exercitii de yoga combinata cu mindfulness. Pe Sofia o distreaza foarte tare sa stea in pozitiile de yoga si pe mine sa o fotografiez – e super simpatica. Pe langa distractie, exercitiile o invata rabdarea si conectarea cu ea insasi.
- Am plantat cateva plante si le-am denumit dupa emotii. Mie mi s-a parut acest joc super util si plin de invataturi. Am scris pe fiecare ghiveci emotia pe care o reprezinta planta si apoi am udat constant florile. In modul acesta, copilul invata usor ca daca hranesti o anumita emotie ea creste din ce in ce mai mare, pe cand daca uiti de ea se ofileste si dispare (nicio floare nu a fost ranita in acest proces 🙂 ). In acelasi mod, imi amintesc si eu ca de cate ori ud planta, sa hranesc si bagajul de emotii al copilului prin joaca, timp impreuna si prin intelegerea lumii lui imaginare.
Tot pe subiectul emotiilor si a conectarii emotionale cu cei mici, puteti gasi un partener de nadejde in serialul de desene animate Blue de la Disney Junior. Un nou sezon incepe din data de 22 februarie de la 18.30 si, in fiecare episod, gasiti jocuri pe care cei mici le pot juca apoi cu fratii sau surorile lor, sau, de ce nu, cu voi, parintii. Catelusa Blue are o imaginatie fara limite iar jocurile au parte de tot felul de aventuri neprevazute si distractive, un bun exemplu de inspiratie pentru copii. Mai mult decat atat, jocurile o poarta printr-un carusel al emotiilor si a modurilor in care acestea sa fie gestionate. Noi, in general, ne uitam la ele impreuna, pentru ca ne place ca mai apoi sa discutam despre ce s-a intamplat in fiecare episod si sa tragem impreuna niste concluzii.
Am gasit si un link catre trailerul sezonului 2, il lasam aici ca sa vedeti direct ce amuzant este, dar si creativ si plin de emotii pozitive.
Voi v-ati uitat la primul sezon din Blue? Cum vi s-a parut?