Cred ca pentru toti parintii alegerea gradinitei este una foarte dificila. Eu imi amintesc de la Sofia cate dubii aveam, cat de mult am cautat si cum nu eram sigura ce ne trebuie.
La Tudor, avand deja experienta in spate, am stiut exact ce caut asa incat cautarea a fost, sa spunem, mai simpla. Am zis sa spunem pentru ca, in realitate, nu e usor sa gasesti o gradinita care sa bifeze toate criteriile de pe lista noastra. Dar, din fericire, eu cred ca am reusit sa facem cea mai buna alegere. Pana la urma am decis sa il ducem pe Tudor la Educarium, care intruneste majoritatea, daca nu toate, criteriilor de mai jos.
Haideti sa va spunem care au fost criteriile noastre!
Tipul de predare
Sunt o groaza de metode de predare la gradinite in ziua de azi si e destul de greu sa alegi si sa navighezi printre ele. Noi am decis sa mergem spre o gradinita cu influente Reggio Emilia. Ce inseamna asta? Practic, in Reggio Emilia, copiii sunt stapanii dezvoltarii lor. Sunt vazuti ca fiinte natural curioase cu puterea si potentialul de a se dezvolta si de a invata din mediul inconjurator si din relatiile pe care le construiesc cu altii. Copiii sunt considerati a fi puterniti si inteligenti, si le se ofera oportunitati pentru a-si atinge potentialul.
Ce am gasit la Educarium si filosofia Reggio-Emilia? Copilul ca fiinta curioasa si stapana a propriei invatari, faptul ca educatia nu trebuie sa se intample in izolare, ci in contextul sau social si familial, ca parintele este primul educator al copilului si trebuie implicat activ in procesul de invatare si experienta personalizata de invatare, bazata pe procesul individual de invatare, pe discutii cu parintii si cu ceilalti educatori.
Noua toate aceste lucruri ni s-au parut a fi exact ceea ce cautam. Vrem sa fim implicati in educatia lui Tudor, vrem sa aiba parte de un proces de invatare personalizat si stim deja ca este un copil curios, care vrea sa afle cat mai multe.
Numarul de copii / educator
Ca parinti, stim deja ce greu e sa ai grija de 2 sau 3 copii in loc de unul singur. E o adevarata provocare sa ai atentie distributiva si sa raspunzi nevoilor tuturor. Acesta a fost primul si cel mai important motiv pentru care nu am ales o gradinita de stat, sa fim sinceri. Numarul de copii per educator. Cand vorbim de o educatoare la 25-35 de copii, nu imi dau seama ce atentie ar putea sa le dea tuturor, cum ar putea sa aiba grija de toti si sa le ofere oportunitatile de invatare de care au nevoie.
Atat la Sofia si acum si la Tudor, am vrut sa gasim un loc cu grupe mici sau cu putini copii per educator. Dupa parerea noastra, asta face diferenta. Copilul este ascultat, inteles, nu se simte mic si pierdut intre muuulti alti copii, primim feedback personalizat si el isi poate crea o relatie adevarata cu educatoarea lui.
La Educarium, grupele sunt mici si exista 1 educator la 5 copii. Mai bine de atat este greu de gasit si cred ca e proportia ideala. Nici prea putini cat sa vorbim de o bona, nici prea multi cat sa nu apuce sa se ocupe de ei.
Cat de des sunt copiii scosi afara si ce fel de spatiu exista in curte
Timpul petrecut afara este foarte foarte important. In ziua de astazi suntem atat de indepartati de natura, incat ar trebui sa folosim fiecare moment pe care il avem pentru a cauta sa ne conectam mai mult cu ea. Copilaria pe care am avut-o noi, cand stateam la tara sau ne jucam linistiti pe strada nu se prea mai intoarce. Copiii nostri cresc mai mult inauntru.
Din acest motiv, spatiul exterior al gradinitiei si timpul pe care cei mici il petrec afara este de maxima importanta pentru noi. La Educarium am gasit o curte de 3000 de metri patrati. Serios, e imensa. Am fost acolo sa o vedem (pe vremuri era parte dintr-un loc de joaca ce nu mai exista, si acum e si mai mare decat atunci) si am ramas super impresionati. Cel putin noi nu am mai vazut o curte atat de mare si de frumos amenajata ca aici – numai pentru curte si am recomanda gradinita asta haha). Mai mult, au un program de forest school, prin care fac vizite frecvente in padurea Baneasa.
Lipsa televizorului
Aici am fost mereu categorici, si la Sofia si la Tudor. Nu vrem sa vedem televizor in gradinita. Televizorul nu ajuta la fix nimic. Cat sunt acolo nu au nevoie sa se uite la desene, documentare si nimic altceva. Televizor am eu acasa, pot sa ii dau drumul cat vreau.
Pentru noi este un criteriu de baza. Preferam interactiunea umana si jocurile inaintea ecranelor.
Mancarea
Am auzit atat de multa lume plangandu-se de meniurile de la gradinita, incat mi-a fost mereu teama de acest aspect. Si, sa fiu sincera, nu am cine stie ce pretentii. Tot ce imi doresc e sa nu gasesc mezeluri, prea multa sare sau dulciuri din comert in meniu, si acesta sa fie variat.
Cu toate astea, uneori se pare ca si atata lucru este greu de gasit 🙁 .
La Educarium, copiii primesc o gustare de fructe bio, iar la pranz meniul este de la Bacania Veche. Nu stiu daca ati auzit de ei, dar sunt recunoscuti pentru folosirea produselor traditionale, pentru mancarea sanatoasa, gustoasa si variata. Nu puteam sa alegem mai bine.
Politica de acomodare
La Sofia am avut experiente mixte legate de acomodare, asa ca la Tudor ne-am dorit sa facem o acomodare cat mai blanda. Din fericire el e destul de sociabil, asa ca nu anticipam sa fie ingrozitor de greu, dar adevarul e ca nu poti sti niciodata.
La Educarium sunt mai multi pasi in procesul de acomodare. Mai intai exista o vizita a educatoarei acasa, ca sa vada cum este mediul copilului, cum se comporta el, ce ii place sa faca sau cu ce jucarii intentioneaza (aoleu, trebuie sa facem curat! :)) ). Apoi copilul incepe cu o perioada scurta petrecuta la gradinita, care creste progresiv de-a lungul primei lui luni acolo. Unii copii vor ramane aproape imediat la un program mai lung, altii mai greu – depinde de fiecare dintre ei.
Stilul acesta de acomodare mi se pare perfect. NNu grabeste copilul si nu pune presiune pe el – e ideal!
Varsta la care sunt primiti copiii
Evident, si asta e un aspect important, mai ales ca Tudor implineste 2 ani in noiembrie. Multe gradinite primesc copiii de abia de la 3 ani, si pentru noi era imposibil sa il tinem atat acasa. Mai mult, nu voiam sa il dam intai la o cresa, apoi sa schimbam la gradinita, ci am preferat sa avem un mediu continuu si prietenos cu el.
Pe langa asta, am ales si o gradinita care sa fie autorizata de Ministerul Educatiei, ceea ce inseamna ca cei mici se pot duce direct din Educarium la clasa pregatitoare, ceea ce este important pentru foarte multi parinti.
Sa va spunem la ce nu ne-am uitat, in schimb. Nu ne-am uitat daca au camere de supraveghere. Cred ca atunci cand alegi o gradinita care bifeaza aspectele de mai sus, nu ai nevoie de camere de supraveghere, pentru ca se stabileste o relatie de incredere. Si cum nu imi spionez sotul pentru ca am incredere in el, la fel am incredere si in personalul gradinitei.
In loc de concluzie, va zicem ca suntem de abia la inceput. Cu toate astea, dupa o luna de gradinita, nu putem spune decat ca suntem super multumiti. Gradinita e exact asa cum trebuie si cum ne-o doream. Tudor a avut parte de o adaptare blanda – la inceput a stat jumatate de ora, si din ce in ce mai mult pana cand acum sta pana la sfarsitul programului. Nu doar atat, dar dimineata, cand ajungem, imi spune “Pa pa” si se duce cu una dintre cele doua educatoare de la grupa lui fara probleme. Petrec super mult timp in aer liber, dar au si multe activitati in interior, bazate pe interesele copilului si pe ce trebuie el sa dezvolte. Parintii primesc o multime de poze, iar la sfarsitul saptamanii ii asteapta in inbox un Newsletter super dragut, care le povesteste despre ce s-a intamplat la gradinita. In plus, platfoema Kinderpedia ne tine tot timpul la curent cu informatii despre activitati, dar ce si cat a mancat. Nu in ultimul rand, la Educarium comunicarea cu gradinita este exact asa cum trebuie – deschisa si linistita, cu accent pe imbunatatire continua.
Care au fost criteriile voastre si de ce?
Succes in cautari!
Suna foarte bine tot ce se intampla la gradinita. Dar si pretul de 700 eur program scurt(!!) este ….sa fiu delicata…pentru alta piata. Chiar si la un venit de 2000 eur pe luna, 1/3 sa se duca doar pe gradinita(program pana la 13.00) este foarte mult. Dar suna minunat ce fac:)
Da, asa este, pretul nu este cel mai mic