– Cand erup dintii, copilul face febra.
– Ba nu, e un mit asta – eruptia dentara nu genereaza febra!
– Ba da, dar nu e foarte mare!
Nu puteti sa nu imi spuneti ca nu ati auzit si voi aceleasi pareri contradictorii atunci cand aveati copiii mici si tocmai le ieseau dintii. Eu le-am auzit de nenumarate ori, de atat de multe ori incat, sincer, nu mai stiam ce sa cred. Cand avea copilul febra, oare trebuia sa ma gandesc ca ii ies dintii, sau ca a facut o viroza?
Atat la Sofia, cat si la Tudor, am trecut prin aceleasi situatii. Nu stiu de ce, dar faptul ca ai avut deja un copil pare sa nu ajute in toate aspectele vietii cu un al doilea copil. Da, stii mult mai bine la ce sa te astepti, dar nu esti intotdeauna pregatit pentru orice. Si unul dintre lucrurile acestea, cel putin la noi, a fost eruptia dentara. Dintisorii celor mici ies pe o perioada de peste 2 ani, deci sunt evenimente importante, care marcheaza inceputul vietii alaturi de un copil.
Primii dintiori ies, de obicei, intre 6 si 12 luni – incisivii. La Tudor au aparut cam la 5 luni jumatate, la Sofia la 7 luni, desi semnele ne anuntau din timp de iminenta lor sosire. Ca s ava pregatiti, am notat mai jos cateva semne ale eruptiei dentare:
- Salivatie abundenta. In aceasta perioada copilul saliveaza muuuult mai mult decat obicei. Stiu ca aveam un million si una de bavetici in primul an de viata al Sofiei, chiar pana la 2 ani, iar la Tudor putin mai putine.
- Dureri gingivale. De obicei ne dam seama de ele pentru ca cel mic plange sau este iritabil
- Introducerea in gura a diverselor obiecte Desi copiii au, in mod natural, tendinta de a baga lucruri in gura, pentru ca asa le exploreaza, in aceasta perioada baga si mai mult fie mainile in gura, fie diverse obiecte – in principiu pentru a le mesteca si a-si linisti durerea de gingii.
- Insomnie sau somn agitat. Tudor, cel putin, nu a dormit de la 6 luni la un an jumatate, cand ii iesisera cam toti dintii, deci semnul acesta l-am simtit din plin.
Bineinteles, atunci cand vrem sa plecam intr-o vacanta cu cei mici, nu vreti ca cel mic sa treaca prin situatii dureroase sau neplacute. Ce putem face in situatia aceasta pentru a le face lor, dar si noua, viata mai usoara?
- Jucarii pentru dentitie. Exista jucarii special pe care cei mici le pot baga in gura si le pot mesteca, si care le linistesc durerea. O parte din ele pot fi bagate in frigider, si senzatia de rece amorteste mai bine locurile dureroase. Nu uitati sa puneti una sau doua in bagaj – nu sunt mari si nu ocupa mult spatiu.
- Masati gingiile celor mici. Masajul ar trebui sa reduca durerea. Acest sfat e cel mai la indemana, mai ales daca ati uitat acasa orice fel de jucarie sau nu le aveti cu voi.
- Folositi un gel special. Gelul contine analgezic si, drept urmare, calmeaza iritatia si durerea.
- Noaptea, tineti copilul in pozitie vertical Pozitia pe spate pune mai multa presiune pe dinti, iar durerea poate creste. O pozitie putin mai verticala ajuta la eliberarea presiunii de la nivelul gurii. Puteti face asta radicand patul cu niste carti, sau inaltand salteaua panand sub ea niste prosoape.
Din fericire, durerile cauzate de eruptia dentara trec pe masura ce copilul creste, si va trebui sa va stresati tot mai putin de acest subiect.
Voi ce alte sugestii aveti pentru noi?
Calatorii linistite!