Wizz Air a avut o promotie foarte buna undeva pe la sfarsitul lui ianuarie si am reusit sa luam 4 bilete dus intors pana la Bari cu 400 de ron. Nu era neaparat o destinatie pe lista noastra scurta, insa stiam ca sunt multe lucruri dragute de vazut, plus un ZooSafari care urma sa fie hit pentru copii (sau asa speram eu).

Cu mare rusine pot spune ca am rezervat cazarea cu o zi inainte de plecare 🙂 – asa de ocupati am fost incat nu am apucat mai devreme. Insa, fiind martie, am avut noroc sa fie multe locatii dragute disponibile, ceea ce probabil nu ar mai fi cazul pentru la vara. 

Noi am ales sa stam in Polignano a Mare, la Dei Serafini, un B&B care are mai multe locatii in centrul vechi. Am fost super norocosi sa primim un upgrade la un apartament deluxe, ceea ce a insemnat o pozitie chiar intr-una dintre piatete si cu o terasa foarte mare de unde se vede marea.

Am inchiriat si o masina, pentru ca ni se pare mult mai usor asa cu doi copii dupa noi. Nu am avut timp sa ne ocupam nici de asta, asa ca atunci cand am aterizat in Bari am ales compania de car rental cu cea mai mica coada si aia a fost :). Drept urmare am inchiriat o masina de la Europcar, unde mai aveau disponibile doar masini automate, deci cu un pret mai mare, bineinteles. Scaunul de copil ne-a fost prezentat mai intai ca fiind 115 Euro, si am ajuns, dupa negocieri, sa platim 35 euro pentru el.

Care a fost itinerariul nostru?

Ziua 1: Am aterizat, am preluat masina inchiriata si am mers in Bari. Ne-am plimbat pe faleza, am trecut pe la biserica Sf Nicolae si pe la castel si am admirat doamnele care fac orechiette (paste traditionale din zona). Am mancat la un micut restaurant care are doar preparate din peste. Copiii au fugarit porumbei intr-una dintre piatetele centrale.

Apoi am pornit spre Polignano al Mare, unde ne rezervasem cazarea. Ne-am cazat si apoi am facut o plimbare prin oras si am incheiat seara la un restaurant dragut din una dintre cele doua piete din zona istorica.

Ziua 2: Atractia zilei a fost ZooSafari din Fasano. Aici poti intra cu masina in zoo si sa treci printre animale ierbivore precum caprioare, bizoni, zebre sau girafe, dar si printre animale carnivore, ca lei, tigri sau ursi. O adevarata experienta pentru copiii, si, cu siguranta, partea cea mai distractiva din excursie pentru ei. Am intrat apoi in zona pietonala a gradinii zoologice, ca sa admiram si restul animalelor, unde se afla si o zona tare draguta cu Mini Puglia.

De acolo am plecat spre Alberobello, unde ne-am oprit mai intai pentru pranz la Favola in Tavola, iar apoi am inceput sa exploram trulli, carora copiii le spuneau „casute de pitici”. Zona nu este foarte mare, dar este tare draguta – jur ca orice poze ies bine 🙂 . 

Spre dupa amiaza am mers din nou spre Polignano, unde am cinat la Antiche Mura – trebuie sa faceti rezervare in avans, pe noi nu ne-au primit cu o seara inainte cand am incercat sa cinam acolo pentru ca nu aveam rezervare.

Ziua 3: Am decis ca a treia zi sa fie dedicata unei vizite la Matera. Unul dintre orasele care sunt pe lista celor care au fost locuite de cel mai mult timp din lume, in Matera poti vizita Sassi din Matera, respectiv un oras construit in pesterile din stanca si in jurul acestora. Se pot vizita aici casele din pestere, manastiri si biserici, cisterne si se pot face hike-uri pe muntii din apropiere. Trebuie luat in considerare ca in centrul vechi nu se poate intra cu masina si parcarile sunt in exteriorul zonei istorice – nu incercati sa parcati in centrul zonei de Sassi, nu veti reusi sa ajungeti. Noi am ajuns in jur de ora 10 si ne-am dus direct in zona veche. Ne-am plimbat super mult pe toate strazile vechi si am admirat case, usi sau biserici. Am fost putin incetiniti si de faptul ca orasul nu e deloc prietenos cu carucioarele – sunt muuuuulte scari. Am mancat inghetata, am vazut cisterna (pe afara) si am fost la cateva puncte de belvedere ca sa admiram totul la potentialul maxim.

Ne-am intors in Polignano a Mare si am mancat la Meraviglioso Osteria Moderna. Serviciul a fost minunat, mancarea la fel. Nu este un restaurant super ieftin, dar il recomandam cu incredere.

Ziua 4: Aceasta a fost ultima noastra zi in Italia. Am mers de dimineata pana la micuta plaja din Polignano, pentru ca nu ajunsesem aici pe lumina pana atunci. Copiii s-au jucat aruncand pietre in apa sau construind diverse – de fapt Sofia construia iar Tudor ii darama turnurile create cu greu. 

Apoi am mai petrecut ceva timp relaxandu-ne la o cafea si o ciocolata calda la cafeneaua Serafini, in centru, inainte de a pleca spre aeroport.

Unde ne-am cazat?

Dupa multe cautari, am rezervat, cum le sade bine unor calatori experti, cu doar o zi inainte de calatorie, un apartament superior la Dei Serafini, un B&B din Polignano a Mare. S-a dovedit o alegere minunata. Am primit upgrade la apartament deluxe, am stat fix in centrul orasului, au fost super flexibili in ceea ce priveste orele de check in si check out si am avut un mic dejun delicios la dispozitie. Am povestit despre experienta noastra la ei aici.

Care sunt atractiile potrivite pentru copii?

Ca sa fim super sinceri, singura atractie chiar pe gustul copiiilor a fost ZooSafari. In rest, majoritatea activitatilor au fost orientate mai mult pe adulti.

Insa, in zona sunt mai multe lucruri care le pot placea celor mici, si unde noi nu am ajuns pentru ca fie nu erau deschise fie nu am avut cum sa le incadram in program. Puteti, deci, sa ajungeti la Grotte si Castellana, la Dino Parc sau la Aquaparc. In alte zone (nu in Polignano) puteti gasi si plaje cu nisip. Cea din Polignano este plina de pietre, precum si marea.

Care sunt costurile unei asemenea vacante?

Costurile depind de bugetul fiecaruia, pentru ca se gasesc si masini, si cazari dar si restaurante pentru absolut toate buzunarele. Spre exemplu in Matera puteti manca la un fast food, dar si la restaurante cu stele Michelin.

Insa, ca o idee, am pus mai jos cateva costuri orientative:

  • Bilete de avion: intre 20 euro / persoana dus-intors (noi atat am platit), pana la 100 de euro, daca va uitati din timp la promotii. Noi am mers cu Wizz Air.
  • Cazare: intre 50-150 de euro / noapte, in functie de pozitie (cele cu priveliste la mare sunt mai scumpe) si de numarul de dormitoare.
  • Masina: Daca rezervati din timp (nu ca noi), costul pentru inchirierea unei masini mici este cam 100 de euro pentru 4 zile. Altfel, poate ajunge si la 300 de euro. Luati in calcul si scaunul de masina pentru copii. Noua ni s-au parut tare scumpe. Ni s-a oferit un scaun cu 115 Euro, moment in care ne-am intrebat daca putem sa plecam cu el acasa dupa, avand in vedere ca, in general, oricum calitatea scaunelor de inchiriat nu e exceptionala. Din fericire am putut negocia la 35 de euro.
  • Mancare:  Aici puteti gasi optiuni pentru toate buzunarele. Pentru o familie de 4 persoane puteti manca undeva de la 40 de euro pana la 150 de euro. Noi ne-am aflat undeva intre 50 si 100 in general pentru o cina.
  • Intrari: Nu am platit multe intrari la muzee. De fapt, am platit doar taxa de la ZooSafari, unde intrarea a fost 30 de euro pentru adulti si 24 de euro pentru copiii sub 3 ani, aceasta suma incluzand accesul in zona safari si in partea pietonala de zoo.

Tips and tricks

  • Momentan in Italia se poate intra cu dovada vaccinarii, a trecerii prin boala sau cu un test negativ (PCR sau antigen) – pentru oricine peste 6 ani. In schimb in muzee etc se intra doar pe baza dovezii vaccinarii sau a trecerii prin boala – pentru oricine peste 12 ani. Regulile se vor schimba undeva in aprilie
  • E mai usor sa va deplasati intre punctele de interes daca aveti o masina. Mai ales atunci cand aveti copiii, e mai la indemana decat cu trenul.
  • Incercati sa luati o cazare cu parcare pentru ca de multe ori toate locurile sunt pline si tineti minte ca in centrul vechi al majoritatii oraselor nu puteti intra cu masina.

Calatorii placute!