Ubud este centrul cultural din Bali si zona care iti este cea mai recomandata atunci cand calatoresti acolo. Gasesti la tot pasul temple, orezarii, leagane, jungla, mestesugari traditionali si cate si mai cate. Prima noastra oprire aici, insa, a fost la Monkey Forest, o zona renumita, un fel de parc in care pot fi vazute maimute libere, printre o multitudine de temple.

Am ajuns aici cu masina, iar soferul ne-a putut astepta intr-o parcare foarte mare si moderna, asa ca prima impresie a fost foarte pozitiva. De acolo ne-am indreptat spre intrare, si ea amenajata modern, unde puteai plati si cu cardul, dar unde gaseai si un bancomat in situatia in care aveai nevoie sa scoti bani. Am verificat si baile, care se afla tot acolo, si sunt foarte curate.

Preturile biletelor sunt, de asemenea, rezonabile respectiv 80.000 rupii (cam 25 ron) pentru adulti si 60.000 rupii (cam 20 ron) pentru copii in timpul saptamanii, si 100.000 rupiii (33 ron) pentru adulti si 80.000 rupii (25 ron) pentru copii in weekend.  Programul este de la 9 la 18.

Inainte de a intra, aveti mare grija la obiectele pe care le luati cu voi, maimutele au obiceiul sa fure lucruri. Daca e ceva de mancat sau de baut il consuma, dar daca fura ceva si vad ca nu e de mancat, de cele mai multe ori il distrug sau il arunca prea departe si nu mai puteti ajunge la el. Aveti grija, deci, la ochelarii de soare si la jucariile din mainile copiiilor. Noi am asistat la o scena in care o maimuta a smuls sticla de apa a unul barbat, care a incercat sa traga de ea, fara succes si apoi a vrut sa se duca sa o ia de la maimuta, moment in care mai multi localnici l-au tras inapoi nu de alta, insa maimutele au colti mari si nu se sfiesc sa muste cand sunt provocate. De altfel, nu cred ca vreun turist ar vrea sa ajunga sa faca antitetanos prin vacanta pentru ca l-au muscat maimutele.

Altfel, maimutele sunt foarte civilizate si politicoase. Se plimba de colo colo linisite, se apropie de tine si te pot atinge (dar nu incercati voi sa le atingeti. Sunt, pana la urma, animale salbatice).

Copiii au fost foarte fericiti, mai ales cand au dat peste niste angajati de acolo care te ajutau sa faci poze cu maimutele si care le-au pus mancare pe cap sau in palme asa incat animalutele sa vina si sa o ia. S-au bucurat foarte mult si au ramas cu poze pentru totdeauna.

In Monkey Forest gasiti si mai multe temple si pe harta puteti vedea locatia tuturor. Noi am trecut prin fata templului principal care era, insa, inaccesibil publicului, si apoi am putut admira de la distanta doar Holy Spring Temple si Cremation temple, pentru ca, exact atunci, aveau loc ceremonii acolo.

Am petrecut aici cam o ora jumatate, iar la sfarsit am cumparat mancare pentru pesti si i-am hranit in micul iaz din fata complexului. A fost o experienta tare placuta pentru copii, dar si pentru noi, asa ca nu o ratati daca ajungeti in Bali in familie!

Calatorii placute!

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!