Pura Tirta Empul (Pura inseamna Templu) a fost unul dintre primele temple pe care le-am pus pe lista atunci cand am planificat vacanta noastra in Bali. Cautasem temple importante din insula si acesta era printre primele. In plus, pozele erau minunate, asa ca nu ne doream sa il ratam.

Pura Tirta Empul este un templu hindus de apa, cu un izvor sfant, unde hindusii din Bali merg pentru o ceremonie de purificare. Tirta Empul inseamna Izvor Sfant in indoneziana.

Tirta Empul are o istorie foarte mare in spate, fiind construit undeva in jurul anului 962 en si este impartit in trei zone: curtea din fata, curtea centrala si curtea din interior. Curtea centrala contine 2 bazine cu 30 de surse de apa. Templul este dedicat zeului Vishnu.

Pentru a putea intra in templu se plateste o taxa de intrare, respectiv 50.000 de rupii / adult si 25.000 / copil (adica aproximativ 16 ron / adult si 8 ron / copil). Pentru a intra in curtile templului, trebuie sa purtati un sarong, adica o fusta traditionala din Indonezia. Nu trebuie sa o aveti de acasa, veti primi una la intrarea in templu.

Templul este mare si foarte frumos. Veti putea sa asistati la ritualul de purificare prin apa sau puteti participa la el. Noi am considerat ca atata timp cat nu suntem hindusi, participarea la ritual nu are sens, intrucat el reprezinta ceva in traditia hindusa. Pur si simplu intratul in apa in haine traditionale ni se pare un act pur turistic, si mai putin de credinta. Asa ca am asistat frumos de pe margine, in tacere, incercand sa nu deranjam participantii.

Vizita la templu a fost fascinanta pentru copii. Au asistat la ceremonii, s-au uitat la statui, au urcat printre portile superbe si, cel mai important, nu au parut sa se plictiseasca deloc. Este mult loc de alergat in prima parte a templului, daca cei mici vor sa isi consume energia si trebuie mentionat ca indonezienii iubesc copiii asa ca se vor purta foarte dragut cu ei <3 .

Neaparat un loc de pus pe lista in cazul in care ajungeti in Bali!

Calatorii placute!

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!