-Copii, haideti sa mergem sa vedem un templu intr-o pestera!

-Daaaaaa! au strigat Tudor si Sofia in cor.

Pesterile sunt absolut fascinante pentru copii, asa ca de abia asteptau sa ajunga si sa vada templul din pestera. Cand le-am spus ca pestera se numeste Pestera Elefant, nerabdarea a fost si mai mare.

Asa ca iata-ne ajunsi la templu, gata sa coboram scarile care ne duc pana la el, dupa ce ne-am pus sarongurile obligatorii (doar pentru mine si pentru Tudor de data aceasta, spre deosebire de Tirta Empul, unde si Sofia a primit), cu o priveliste superba deschizandu-se in fata noastra.

Goa Gajah, sau Pestera Elefant este un templu construit undeva intre secolele 9-11. Complexul contine atat imagistica budista cat si hindusa si in pestara putem vedea simbolurile lui Shiva si imaginea lui Ganesha. Templul e caracterizat prin fetele infricosatoare sculptate in piatra, ale caror scop este indepartarea spiritelor rele. Se considera ca sculptura principala era un elefant, de unde si si numele templului: Pestera Elefant. Alte surse considera ca numele complexului vine de la Ganesha, zeul Elefant. Gasim aici si niste bazine cu apa sfanta, care nu au fost descoperite pana in anii 1950. Costul intrarii este 15.000 rupii (aproximativ 5 ron).

Am inceput plimbarea direct cu pestera, care, de altfel, nu este foarte mare, dar suficienta pentru ca cei mici sa fie impresionati de ea.

Apoi ne-am plimbat pe langa bazinele care nu par sa fie folosite pentru ceremonii de purificare, precum cele de la Tirta Empul.

Apoi am facut o plimbare prin tot complexul, ne-am oprit la diferite temple, am mers pana in mijlocul unui mic lac si am lasat copiii sa exploreze linistiti templul.

Pot spune ca acesta a fost templul lor preferat si am avut marele noroc sa fie si destul de liber, asa ca ne-am putut plimba in voie. 

Sus, pe trepte, gasiti si un mic restaurant cu priveliste foarte draguta spre templu – noi nu ne-am oprit aici pentru ca aveam alta locatie in plan, dar arata foarte dragut.

Voi ce locuri speciale ati vazut in calatoriile voastre?

Calatorii placute!

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!