Anul acesta am ajuns pentru prima oara in Africa – in Zanzibar! Si, pentru ca nu mergem de multe ori prin partea aceasta a lumii, nu puteam sa ratam un safari in Tanzania, pe continent! Si bine am facut! A fost o experienta pe care v-o recomandam cu mare incredere tuturor, in cazul in care ajungeti in Zanzibar – toata lumea cu care am fost a spus ca a fost, cu siguranta, activitatea lor preferata!
Cum a fost in safari?
Am pornit dis de dimineata de la cazarea noastra – autocarul ne-a preluat la ora 4 ca sa luam zborul de la ora 6. In general in Zanzibar faci cel putin o ora din orice parte a insulei pana in orice parte a insulei, plus formalitatile de check in (foarte rapide), asa incat plecarea la 4 dimineata as zice ca e destul de standard.
La aeroport ne-am urcat intr-un avion micut, de tip ATR, de 40 de locuri, fara sa avem vreun loc marcat pe bilet – fiecare se aseza acolo unde isi dorea, si a urmat un zbor de aproximativ 45 de minute pana in rezervatia Mikumi. Am aterizat direct in rezervatie, pe o pista de pamant, si am putut vedea din aer girafe si, imediat cum ne-am dat jos din avion, facoceri.
Am fost intampinati de coordonatorul grupului nostru cu un mare steag al Romaniei, si condusi spre jeepurile special pregatite pentru safari. Intr-un jeep aveau loc 7 persoane, in al nostru am fost 6 in total. Am cunoscut soferul si ghidul nostru, Robinson, care ne-a facut un mic instructaj inainte de pornirea in safari. Am aflat ca putem sa vedem aici majoritatea animalelor, mai putin rinoceri si gheparzi, pentru ca nu exista in acest parc. Rinocerii au fost vanati extensiv, iar Tanzania a mutat toti rinocerii in parcul national Ngorongoro, intr-un efort de conservare. Apoi, ne-a explicat ca trebuie sa facem liniste si sa vorbim in soapta, pentru ca animalele se sperie si se vor indeparta de masina daca facem zgomot. Copiii au inteles si ei, asa incat toata lumea a fost foarte tacuta sau a vorbit in soapta in safari fara probleme (chiar si Tudor, la 3 ani si jumatate).
Am inceput destul de in forta, pentru ca unele masini au gasit leii si s-au informat unii pe altii, asa ca toata lumea s-a grabit sa ii vada. Era vorba de o familie de lei cu cateva leoaice si cativa masculi tineri (fara coama), care se relaxau. Ne-am apropiat foarte foarte mult cu masinile de ei, cred ca eram la nu mai mult de 1 metru distanta. Leii cautau umbra masinilor si se tot plimbau in jurul lor ca sa se aseze mai bine, ceea ce ne-a dat senzatii tari de fiecare data. Am inteles, insa, ca leii ne vad ca dusmani, nu ca prada, si ca de aceea nu ne vor ataca dar, bineinteles, trebuie sa nu aratam frica, sa tipam sau sa facem miscari bruste. Daca vreodata un leu ar ataca un om, ar continua sa atace oameni, pentru ca ne va percepe drept prada, si atunci ar trebui sa fie ucis.
Ne-am bucurat de aceasta experienta ceva minute pana ne-am continuat drumul prin savana.
De-a lungul intregii zile am vazut turme intregi de antilope gnu, zebresi antilope impala. Chiar daca sunt din specii diferite, aceastea prefera sa stea impreuna. Animalele ierbivore stiu ca puterea sa in numere, asa incat unele pasc si altele sunt atente in jur, pentru a se asigura ca surprind orice pradator care s-ar putea apropia. Am mai aflat si ca antilopele gnu sunt denumite si „zero creier” pentru ca sunt foarte neatente. Spre exemplu daca un pradator le fugareste ele alearga si tot alearga si dupa un timp uita de ce alergau. Zebrele le prefera in turma lor pentru ca, in timpul marii migratii, antilopele gnu o iau inainte prin rauri etc si crocodilii le mananca pe ele primele, iar zebrele le urmeaza si nu mai cad prada la fel de usor, pentru ca crocodilii sunt deja satui.
Apoi am zarit la dreapta apoi o turma de girafe si ne-am apropiat sa le vedem mai bine. Erau o mama si puii ei, de varste diferite si i-am putut vedea mergand sau mancand.
Nu am ratat nici elefantii, care stateau in niste tufisuri inalte si care prefera sa se indeparteze, pe cat posibil, de oameni. Am mers cu grija aproape de ei, sa nu ii speriem si ne-am facut amintiri pentru totdeauna.
Mai apoi am descoperit pe malul unui lac un crocodil care statea la soare si nu am rata ocazia sa facem cateva poze cu el. In lacuri am descoperit si hipopotamii (pe care nu i-am prins, insa, in poze, intrucat scoteau doar putin capul deasupra apei, preferand sa stea cat mai mult timp la racoare).
Dupa ce am cautat si am cautat am dat pana la urma si de un leopard tanar, bine ascuns intr-un copac. Am avut, efectiv, senzatia ca va sari peste noi, insa ghidul ne-a asigurat ca nu o va face.
Bineinteles, am luat si masa in cadrul rezervatiei, intr-un loc in care se poate sa va si cazati peste noapte daca doriti, si unde facocerii se plimba liberi printre mese si unde maimutelele vin sa fure mancarea din farfurie.
Ne-am intors acasa spre seara, cu avionul nostru micut si cu mare bucurie in suflete.
Cateva detalii tehnice
- Pretul unui safari este in jur de 370 euro / adult si 310 euro / copil sub 12 ani
- Trebuie sa va luati haine potrivite: pantaloni lungi si maneca lunga, chiar gecuta subtire. Acest lucru este foarte important, pentru ca de dimineata este frigut si in masinile de safari se merge repede si bate tare vantul, pentru ca multe dintre ele sunt neprotejate. Trebuie sa faceti asta si vara, chiar daca in Zanzibar sunt 30 de grade – in rezervatie temperatura nu este aceeasi. Noi am cam facut frigul. Luasem bluze cu maneca lunga doar pentru copii si pentru mine, lor le-a fost frig, asa ca bluza mea a ajuns sa ii acopere tot pe ei pana cand s-a mai incalzit.
- In safari trebuie sa faceti liniste. De aceea, daca aveti copii care sunt foarte mici si tipa, nu au rabdare deloc, mai bine nu ii duceti acolo. Veti strica experienta voastra si, potential, a celor cu care sunteti in masina. Tudor a fost foarte foarte cuminte. A vorbit putin mai tare uneori, dar intelegea imediat cand ii reaminteam ca trebuie sa vorbim incet ca sa nu speriem animalele. In plus, a dormit de vreo doua ori cate o ora – o ora si ceva 😀 .
- Luati si un spray de insecte la voi. Noi nu am vazut tantari, doar cateva muste, dar au mai fost persoane care au spus ca au fost piscate.
- Respectati tot timpul ceea ce va spune ghidul. Acesta ne-a indicat momente cand ne putem da jos din masina pentru cateva poze, dar altfel nu aveti libertatea de a face ce doriti, cand doriti.
- Nu prea sunt locuri unde sa mergeti la toaleta. Noi am oprit la unul in prima parte a zilei si apoi doar la masa. Copiii nu au avut nevoie la baie in rest, dar luati in considerare ca distantele pot fi mari, nu va puteti da jos din masina pentru pipi, si s-ar putea ca daca mergeti spre leopard nimeni sa nu vrea sa se intoarca din drum. Altfel, toaletele sunt curate, dar luati hartie igienica la voi, nu era peste tot.
- Mancarea in safari e fost tip bufet, totul a fost gustos, si bauturile racoritoare / apa sunt incluse. Bauturile alcoolice sunt contra cost.
Cam asta a fost super experienta noastra! Noi am fost cu ajutorul Familia Hai Hui si Family Travel Bubble!
Daca vreti sa mergeti in excursii alaturi de noi, gasiti toate detaliile aici!
Calatorii placute!
Foarte interesant articolul! Ati facut vreun vaccin inaintea plecarii? Dar copiii?
Multumesc
Nu este necesar niciun vaccin, sunt doar recomandate. Mai mult, noi am zburat direct in rezervatie din Zanzibar si am plecat direct de acolo inapoi, asa incat nimeni nu a verificat nimic.