Tocmai ne-am intors dupa un weekend intreg petrecut la Gardaland – a fost minunat, copiii s-au distrat, si nu numai ei! Am stat doua zile in parc, asa ca revenim la voi cu cateva idei despre cum sa faceti ziua cat mai placuta.

Gardaland are „talentul” de a fi aglomerat tot timpul, si de a avea cozi destul de mari la atractiile principale (Mamut are pe parcursul zilei o coada de 90 de minute in general), asa ca e important sa stii sa te descurci prin parc, pentru a nu pleca plin de frustrari la sfarsitul zilei.

Fast Pass sau Nu?

Pentru inceput, downloadati aplicatia Gardaland resort. Ea va va arata, in timp real, cat de mari sunt cozile si are si o harta cu ajutorul careia va puteti ghida spre diferitele atractii. Mai exista si o a doua aplicatie, Gardaland Express, in care puteti sa va incarcati biletele fast pass, pe care le puteti cumpara de la casele dedicate din parc. Acestea sunt de mai multe feluri: de la bilete fast pass pentru toata ziua si toate atractiile, la 140 de euro, pana la ride-uri individuale, cele mai ieftine fiind 5 euro. Am concluzionat, insa, ca acesta nu merita. In primul rand noi am platit 56 euro / 2 zile in parc / persoana, deci 168 euro in total, si daca ne luam fast passuri full numai pentru o zi ar fi insemnat 420 de euro. Fast passurile de 5 euro erau pentru atractii neinteresante, iar pentru cele mai interesante erau 12 euro. Dar, la chioscurile unde se achizitionau passurile se arata si diferenta de timp de asteptare intre cei cu fast pass si cei fara la diferitele atractii si, spre exemplu, la Raptor fara fast pass aveau de asteptat 81 de minute, iar cei cu 41. Pentru o asteptare de 41 de minute eu am considerat ca nu merita investitia :)). Bineinteles, daca va permiteti, go for it, noi am decis ca nu merita pentru noi.

Este important de stiut ca nu toate atractiile deschid la aceeasi ora. O parte din ele deschid la 10, altele la 11 si altele la 12, deci luati asta in considerare si verificati pe site-ul Gardaland care este programul lor. Fata de acum 1 an si jumatate, cand am fost noi ultima oara, acum orele se schimbasera putin.

Cand sa ajungeti si in ce ordine sa vizitati

Drept urmare, ajungeti cam cu 10 minute inainte de ora de deschidere la parc si indreptati-va direct spre atractiile la care vreti sa ajungeti. Pentru copiii sub 140 de cm sunt doar 2 roller coastere in care se pot da: Mamut, de la 110 cm si Saman de la 120. De aceea, la Mamut sunt cele mai mari cozi dintre atractiile pentru copii mai mici. Va recomandam, deci, sa fugiti direct la Mamut, ca sa il prindeti o data. Noi am stat doua zile in parc, iar a doua zi a plouat multicel. Roller coasterele pentru adulti aveau 15-25 de minute de asteptare, Mamutul statea victorios la 50. Macar nu erau 90 precum in ziua precedenta, dar tot mult prea mult.

Dupa Mamut, in functie de inaltime, incercati Jungle Rapids si Fuga da Atlantide. Recomandam adultilor, daca se pot da si ei, sa porneasca cu Raptor, Blue Tornado si Oblivion de dimineata, pentru ca apoi se va aglomera foarte tare.

Odata ce se face 11 fara 10, faceti coada la Saman. Zona aceea se deschide incepand cu ora 11, dar coada se formeaza de la fara 10. Astfel, nu veti sta mult acolo. Conmtinuati cu Colorado Boat si cu Corsarii, unde nu se va aglomera inca foarte tare.

Roller Coasterul Kung Fu Panda se deschide la 12 si are cozi uriase toata ziua, asa ca postati-va la intrare tot cam cu 10 minute inainte ca sa aveti sanse sa nu stati tot timpul la coada.

Dintre atractiile pentru copiii mai mari raman Jumanji – ride-ul si labirintul. Dupa 40 de minute la coada la labirint va pot spune cu mana pe inima ca NU merita in niciun fel. Daca e coada de 15 minute da, altfel no way :)). Este foarte scurt, toata lumea merge, practic, insiruita, si nu e niciun labirint, e doar un drum spre iesire. A, da, si dureaza 2 minute cu totul. Pierdere de timp, am fost foarte dezamagiti. Ride-ul e mai ok, dar tot nu e ceva pentru care as sta 60 de minute la coada a doua oara. Ceva similar mult mai frumos este rideul cu Transformers de la Universal Studios Singapore. Am fi vrut sa fie ca acela.

Spre seara timpii de asteptare scad la atractii. Cele cu apa, de exemplu, Colorado Boat, Jungle Rapids si Fuga de Atlantide, aveau 0-10 minute dupa ora 6-6.30, asa ca puteti sa le incercati de mai multe ori atunci. Nu uitati sa va luati pelerinele – cel putin la Colorado Boat veti avea ocazia sa va faceti fleasca. La fel si roller coasterele mari au timpi mai scurti – noi am mers in Raptor la 7.10 si am stat doar 25 de minute. Mamut si Kung Fu Panda aratau tot cate 50 de minute, deci va recomandam cu incredere sa incepeti cu acelea (intai Mamut care deschide la 10, si imediat la 12 cu Kung Fu Panda). Majoritatea atractiilor inchid portile cu cam 15 minute inainte de inchiderea parcului.

Cum e cu limitele de inaltime

Gardaland este, cu adevarat, un parc pentru toata lumea. Prima oara cand am ajuns aici, acum un an si jumatate, Tudor avea 95 de cm si, cu toata astea, am avut in ce sa ne dam de dimineata si pana seara. Pe site-ul Gardaland, in zona de atractii, puteti sa selectati inaltimea copilului, si daca merge cu un adult (la unele atractii adultul este obligatoriu alaturi de copiii pana la o anumita inaltime, la cei foarte mici – intotdeauna) si veti vedea exact unde se pot da si unde nu.

In fata exista un Peppa Pig World, cu 3 atractii (trenulet, barcute si balonase), apoi, coborand, e o alta zona de copii mici cu cel putin 4 atractii pentru ei. In centru, langa copacul reprezentativ al parcului, mai sunt alte 3 atractii (nu va sugeram Voltaplano, se sta oribil de mult la coada – mergeti aici doar cand va arata 10 minute, care si acelea se vor transforma in 20).

In spate de tot mai exista rollercoasterul Ortobruco, Omiduta cum ii spunem noi, care merge de la 100 cm, si imediat langa este un carusel pentru cei mai mici. Tot de aici pleaca Monorotaia, un tren suspendat care inconjoara o buna parte din parc. Nu uitati si de Transgardaland Express, potrivit de la orice varsta.

Apoi, mai sunt 3 atractii la care de la noi doar adultii au putut merge, cele de peste 140 de cm: Raptor, Blue Tornado si Oblivion.

Puteti gasi aici toate limitele de inaltime.

Cum e cu mancarea la Gardaland

Bineinteles, Gardaland este un parc de distractii, deci nu va asteptati la cine stie ce fine dining 🙂 . In parc exista, din loc in loc, multe tonete de mancare, de unde puteti lua gogosi, inghetata, ciocolata sau vafe de tot felul.

Veti gasi si mici restaurantele de unde puteti lua lucruri precum burgeri, kebab sau shaorma.

Sunt si restaurante la interior, dar mancarea este tot preponderent fast food. Noi am incercat, de data aceasta, Hamburgueseria din zona chinezeasca (da, stim, nu se prea potriveste hamburger cu chinezesc, dar doar decorul e chinezesc, nu si mancarea), unde am sta la masa si am mancat cartofi prajiti si chicken nuggets, iar data trecuta am stat la Saloon, unde erau preparate italienesti (am mancat pizza si paste din ce imi amintesc). Preturile nu sunt foarte mari, mai mici decat ne-am astepta de la un parc de distractii.

Ce altceva trebuie sa stiti

Parcarea se plateste – 5 euro, si este foarte foarte mare. Daca parcati acolo luati-va cel putin 10 minute in plus ca sa o parcurgeti.

Peste tot se plateste cu cardul sau cash, deci nu veti avea niciun fel de problema.

Preturile ni s-au parut absolut rezonabile, inclusiv la suveniruri. Spre deosebire de alte parcuri aici nu mi s-a parut ca arunc efectiv banii pe geam. Majoritatea atractiilor NU se termina in magazine, deci e risc foarte scazut sa urle copiii ca vor ba asta ba ailalta. Eu efectiv le-am cumparat ceva pentru ca am vrut eu, altfel cred ca puteam sa plecam linistiti fara nimic.

Cel mai bine de vizitat am spune ca este primavara si toamna, intrucat vara este extrem de cald, iar iarna este inchis. Consultati calendarul de pe site, ca sa nu mergeti degeaba pana acolo. Noi am luat biletele direct de pe site, erau mai ieftine asa si nici nu a trebuit sa mai stam la coada la bilete acolo.

Calatorii placute!

Si nu uitati! Pentru mai multe tips and tricks pentru super vacante, va asteptam pe Grupul Familiilor Calatoare.