Prima noastra oprire in calatoria pe care am facut-o in Republica Moldova a fost la crama Cricova, cea mai importanta din tara, as zice, si cel mai important brand din Moldova, si care face parte din Patrimoniul Cultural National al tarii.

Pentru a vizita Cricova aveti nevoie de rezervare prealabila. Locurile la fiecare tur sunt limitate, asa incat trebuie sa va asigurati ca prindeti. Noi am facut rezervarea de pe o zi pe alta, deci probabil nu trebuie sa faceti rezervarea cu mult timp inainte. Rezervarile se fac doar telefonic, gasiti numerele pe site-ul lor.

Noi am ajuns la programarea de la ora 17, care era ultima in limba romana din acea zi, ne-am dus la receptie sa platim si apoi am asteptam masinutele care sa ne duca in subteran. Cricova este formata din cateva sute de kilometri de galerii, deci ar fi imposibil sa se mearga pe jos. Pe de o parte pentru ca totul este foarte departe si, pe de alta parte, pentru ca galeriile sunt foarte intortocheate si turistii s-ar putea pierde.

Masinutele duc vizitatorii mai intai pana la cinema, unde ne sunt oferite cate un pahar de vin spumant Cricova si putem sa ne uitam la un film despre istoria Cramei. Copiiilor le-a placut foarte mult filmul, au stat chiar pe randul din fata si au sorbit imaginile. Am aflat astfel ca numele Cricova provine de la o legenda de demult, conform careia aici traia pe vremuri un calugar care se ocupa cu producerea vinului si care s-a ascuns in stanca, amenintat fiind de turcii care cucerisera zona. Se spune ca strigatele lui inca se mai aud uneori si de la ele vine numele Cricova, intrucat in slavona cuvantul “cric” inseamna “strigat”. Mai tarziu, aici au aparut mine de exploatare a calcarului, ale caror tuneluri sunt folosite acum de crama. Tunelurile au numele de vinuri, si cel mai faimos e “Vinul Spumant”.

Apoi ne-am dus in zona in care se fac vinurile spumate. Mii se sticle  sunt depozitate aici intr-o pozitie anume, care se schimba din ce in ce mai mult pe parcursul procesului de fabricatie, de la o inclinatie de 45 de grade ajung sa stea verticale, asa incat depunerile sa ajunga in varful sticlei. Varful este apoi criogenat pentru a fi eliminate depunerile si sticlele primesc si dop. Pana sa ajunga sa fie efectiv imbuteliate, ele trebuie insa intoarse zilnic, asa incat depunerile sa alunece firesc spre varful sticlei. Aceasta activitate e facuta zilnic de doar 6 doamne, desi necesarul ar fi de cam 100 de doamne. Sunt folosite doamne, si nu domni, pentru ca sticlele trebuie intoarse la exact 30 de grade si mainile femeilor se intorc exact 30 de grade, pe cand mainile barbatilor ar intoarce sticlele mai mult, si atunci procesul nu ar fi urmat corect.

La sfarsit am mers la muzeu si apoi la magazin. In muzeu am putut sa admiram sticle foarte vechi de vin, printre care si cea mai valoroasa, o sticla de vin de Ierusalim din 1902, vin dulce, care nu se mai poate bea, pentru ca a trecut perioada in care un vin poate fi baut, dar care poate fi vandut pentru o suma de 150.000 de euro. N poate fi vandut, insa, pentru ca face parte din patrimoniul national al Moldovei. Tot aici am vazut galeria personalitatilor, unde se afla imagini cu presedinitii sau oamenii importanti care au vizitat Cricova si vinoteca nationala, care este impresionanta. De altfel, aici oricine poate inchiria o caza, sau, atlfel spus, un intrand in perete, pentru a-si pastra vinurile. Chiria pe an este 500 de euro, iar in fiecare caza incap 500 de sticle. Se pot pastra doar vinuri de la Cricova aici.

Tot aici erau si salile de degustare, patru la numar: prima este numita Iuri Gagarin, intrucat aici a venit si a degustat vinuri (timp de vreo doua zile ni s-a spus) chiar Iuri Gagarin, care a fost tare impresionat de Cricova. Apoi mai sunt Sala Traditionala, Sala Fundul Marii si Sala Europeana. In aceasta din urma se tin si intruniri de stat, si are o acustica excelenta, asa incat nu e nevoie de microfoane pentru a fi auzit dintr-o parte in alta.

Dupa ce am terminat, intrucat era destul de tarziu si plecasem de acasa, din Bucuresti, de dimineata, am gasit locuri la restaurantul Cramei si ne-am bucurat de primele noastre preparate traditionale din Modova – super delicioase si la preturi absolut rezonabile.

Noi am vizitat Cricova cu 4 copii in total si pot spune ca nu s-au plictisit. Bineinteles, calatoria cu masinutele a fost foarte distractiva pentru ei, precum si proiectia de la cinematograf (desi au fost putin suparati ca nu au primit si ei ceva de baut, precum vinul spumat oferit adultilor), dar si muzeul si salile de degustare le-au placut. Turul a fost in romana, deci au putut urmari usor toate informatiile oferite cu placere si calm de ghida noastra (care a fost un monument de calm, intrucat am avut in grup tot felul de persoane care au facut o groaza de glume nepotrivite, multe dintre ele legate de cuvintele folosite de ghida, care folosea terminologie moldoveneasca – bineinteles – unde ceva cuvinte sunt diferite fata de limba romana). Asa ca noi va incurajam sa veniti impreuna cu cei mici.

Cateva detalii tehnice

  • Rezervarile se fac doar telefonic, iar plata se face la fata locului, inainte de tur
  • Toate preturile sunt pe site, si sunt in lei moldovenesti (MLD). Ca sa va dati seama cat inseamna in lei, impartiti la 4 (aproximativ)
  • Specificati de la inceput daca doriti si degustare – la turul nostru nu mai era disponibila, asa ca am sarit-o de data aceasta
  • In crama este frig. Pentru noi nu a fost o problema, pentru ca oricum era iarna si eram bine imbracati, insa vara trebuie sa luati un hanorac si o esarfa
  • Magazinul Cramei are preturi foarte mici 🙂
  • Puteti ramane la restaurant dupa, nu cred ca este nevoie de rezervare din ce am vazut
  • Baia este afara (nu cea de la restaurant, insa pentru cei care merg doar la tururi este afara) si nu este cea mai curata. Inarmati-va cu servetele umede si uscate

Calatorii placute!

Si nu uitati sa intrat in Grupul Familiilor Calatoare pentru mai multe sfaturi legate de calatorii cu cei mici!

 

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!