Printre locurile care se afla pe orice lista de calatorii in Moldova, Orheiul Vechi sta la loc de cinste, asa ca, bineinteles, si noi il marcasem pentru una dintre zilele noastre din vacanta de acolo.

Ca sa fiu sincera, insa, de fiecare data cand cautam Orheiul Vechi pe Google, tot ce vedeam era o poza cu un deal si….cam atat. Asa ca nu parea neaparat ceva mega interesant – doar avem destule dealuri si noi, si nu mergem o ora si ceva cu masina doar sa vedem unul. Insa, dupa ce am facut mai multe cercetari, am descoperit ca nu e doar atat – ne asteptau un schit in piatra, o manastire si chiar un muzeu.

Asa ca, incurajati, am pornit la drum dupa micul dejun, gata de o zi plina de descoperiri.

Am urmat Google Maps, dar si semnele care erau destul de clare si, nu dupa mult timp, am ajuns la destinatie. Inca de pe drum am vazut pe dreapta noastra un deal cu o manastire in varf, si am putut sa remarcam chiar si micul schit – eram insa prea departe pentru a face poze reusite, insa privelistea ne-a facut sa ne bucuram ca alesesem sa mergem pana acolo.

Am parcat intr-o parcare amenajata si un angajat ne-a explicat ce trebuie sa facem: mai intai sa platim taxa de parcare si de acces la un ghiseu, apoi sa vizitam muzeul de arheologie si mai apoi sa mergem pe culmea dealului.

Muzeul de arheologie este mic, doar o camera, dar ni s-a parut tare dragut. Are suficiente exponate pentru spatiul disponibil, ba chiar si doua schelete intregi, vase reconstituite si multe explicatii. A fost exact cat le trebuia copiiilor, si exact cat a fost nevoie pentru a afla putin din istoria zonei.

Apoi am pornit spre varful dealului, pana unde se poate ajunge pe o alee pietruita, numai buna pentru trotinetele copiiilor. Pe drum ne-am intalnit si cu o capra, pe care cei mici au mangaiat-o bucurosi, si cu mai multi mesteri locali care vindeau diverse mici sculpturi din piatra.

Prima oprire pe deal, si locul in care a trebuit sa abandonam trotinetele, pentru ca urma doar o carare de munte, a fost vechiul schit, in care locuieste un calugar batran. Am patruns inauntru coborand pe o scara abrupta, de la lumina la intuneric, ceea ce a facut ca pasii nostri sa fie nesiguri pana cand ochii ni s-au obisnuit. Am gasit un mic altar ingradit, foarte curat si un calugar batran care vindea produse bisericesti. I-am vazut patul intr-o firida si am mai vazut si zona in care erau paturile mai multor calugari pe vremuri, cand aici era un schit cu mai multe persoane. Apoi am iesit pe marginea prapastiei si ne-am tinut aproape de stanca admirand peisajele si intrega vale.

De acolo am urcat mai departe spre manastire, care a fost refacuta in anii 90, dupa ce in timpul comunismului servise drept depozit de cereale. Acum este o cladire frumoasa, curata, o adevarata placere pentru vizitatori. Ca si la schit, am remarcat si aici basmale pe care doamnele le pot purta.

Per total, o experienta minunata, pe care v-o recomandam cu incredere daca ajungeti cu copiii (sau fara) in Republica Moldova.

Cateva detalii tehnice:

  • Drumul de la Chisinau dureaza aproximativ o ora si 10
  • Gasiti locuri de parcare fara probleme la Orheiul Vechi
  • Va recomandam sa va luati apa cu voi, nu era niciun magazin acolo cand am ajuns
  • Preturile variaza, am pus o imagine mai jos. Preturile sunt in lei moldovenesti (impartiti la aproximativ la 4 pentru a ajunge la leii romanesti)

Calatorii placute!