Am petrecut in Creta un sejur de o saptamana, prima noastra experienta pe cea mai mare insula a Greciei. Ca sa fim sinceri, nu ne-am plimbat prea mult – am tratat aceasta perioada ca una de relaxare si de reincarcare a bateriilor, lucru de care aveam mare nevoie dupa un an intreg de munca si scoala.
Insa, bineinteles, nu se putea sa stam chiar 7 zile in resort fara sa ne bucuram macar de cateva experiente locale. Asa ca am decis sa petrecem o zi vizitand Pestera lui Zeus si Muzeul de Mitologie din apropiere, care ni s-au parut tare interesante pentru copii, si dusi am fost.
Am facut o extravaganta si am inchiriat, pentru prima oara in viata, o masina decapotabila, intrucat era la un pret foarte foarte bun, si la drum cu noi.


Am pornit astfel dis de dimineata pentru a descoperi locul nasterii lui Zeus, zeul zeilor. Bineinteles, le-am povestit mai intai copiiilor toata mitologia greaca de la intalnirea lui Uranus cu Geea pana la eliberarea zeilor din capul lui Cronos, ca sa le trezim interesul fata de destinatia noastra. Pe scurt, Zeus a fost nascut de mama sa, Rhea, intr-o pestera, pentru a nu fi inghitit de tatal sau, titanul Cronos. Acesta aflase o profetie de la propriul sau tata, Uranus, care spune ca titanul va fi ucis de proprii sai fii. Insa, dupa ce Cronos ii inghitise deja o groaza de copii, Rhea a decis ca i-a ajuns. Cand l-a nascut pe Zeus i-a adus lui Cronos o piatra infasata in scutece, pe care titanul lacom a inghitit-o imediat. Si asa, Zeus a fost crescut in aceasta pestera djn Creta pana cand a devenit suficient de mare incat sa indeplineasca profetia lui Uranus si, impreuna cu fratii si surorile lui, l-a detronat pe Cronos.
Veti gasi usor pestera lui Zeus pe harta, si condusul pana aici va fi o adevarata placere, trecand prin platoul Lasithi, unde veti gasi si ruinele tare dragute ale unor mori de vant, unde am facut si primul nostru popas. Aici am stat la o taverna tare simpatica ca sa bem o cafea si suc de postocale, si apoi am urcat cei cativa metri pana la morile de vant. O parte dintre ele sunt restaurate si la una dintre ele se poate si intra. Copiilor le-a placut tare mult experienta, au facut constructii din pietre si s-au distrat pe marginea dealului unde vantul batea tare tare de tot.







Apoi am ajuns in parcarea de la Pestera lui Zeus, unde veti plati o taxa de 2.5 euro / masina. Va sfatuim sa ajungeti cat mai devreme ca sa mai prindeti loc – parcarea e destul de mica, si multe masini asteptau sa gaseasca loc atunci cand noi am terminat.
De la parcare drumul o ia destul de abrupt in sus, timp de aproximativ 20 de minute. Cararea pietruita este prin soare, iar copiii incepusera sa se planga dupa 100 de metri (evident), asa ca am apelat la magarusii de inchiriat pe care i-am gasit doar putin mai sus la umbra (10 euro / sens / copil). A fost cea mai buna decizie, intrucat nu cred ca am fi ajuns sus niciodata fara ei. Magarusii ne-au lasat inainte de ultima mica portiune de urcus, cea mai abrupta si alunecoasa – sunt necesari adidasi / bocanci – nu veniti in sandale!


Am platit intrearea in pestera (6 euro / adult, copiii gratuit) si am inceput sa coboram scarile putin alunecoase spre străfundurile pamantului. Sunt tare multe scari de coborat (si apoi de urcat), dar, din fericire, copiii nu s-au plans deloc. Am descoperit o pestera tare frumoasa, cu stalactite, stalagmite (voi mai stiti care e care?
), muschi si alge subterane. In adancurile pământului era mai rece, dar nici nu a fost nevoie sa ne punem bluzele luate de acasa, intrucat copiiilor li s-a facut frig doar spre iesire.





La coborare nu am mai avut nevoie de magarusi, copiii s-au intrecut sa ajunga pana jos, si ne-am oprit la taverna chiar de la capatul drumului, Havero, care avea review-uri foarte bune, si care nu ne-a inselat asteptarile. Am mancat salata greceasca, musaca, miel la cuptor, masline si cate si mai cate si ne-am bucurat de umbra.




De acolo am traversat parcarea si am intrat in Muzeul Mitologiei Grecesti.
Ce va putem spune despre el? Muzeul va va trece prin miturile Greciei, intr-un mod tare potrivit pentru copii. Am inceput cu Ariadna si firul ei si cu Tezeu si Minotaurul, simbolurile Cretei, practic, si apoi am aflat despre alti zei sau eroi, am vazut un sat tipic grecesc si am putut intra chia si intr-o biserica functionala!







Ne-a placut mult ca avea ghid audio pentru mai mult de 50 de puncte din muzeu, ghid care era gratuit si pe care il gasiti disponibil si in romana. Sofia a ascultat bucuroasa multe dintre explicatiile interesante si clar povestite.
Copiiilor le-a placut foarte mult, mai ales ca au putut atinge tot si s-au putut si urca in care, pe tronuri, in carute etc.
Pretul muzeului este 8 euro / adult si 4 euro / copil intre 5 si 12 ani si ni s-a parut ca merita toti banii.
Dupa ce ne-am mai oprit si la un muzeu pentru suveniruri (bineinteles, nu putem pleca fara cand avem copii), am incheiat ziua frumoasa si ne-am indreptat din nou spre cazarea noastra pentru alte cateva zile de relaxare.
Calatorii placute!
Pentru mai multe informatii si tips and tricks pentru calatorii va asteptam si pe Grupul Familiilor Calatoare.