Anul acesta a fost primul in care am skiat toti patru. Nici nu credeam ca va veni vreodata acest moment. Sau ca eu, personal, voi skia :)). Dar iata ca s-a intamplat, si a fost foarte ok. Mai ok decat mi-am putut imagina. Am scris in detaliu aici despre cum a fost prima noastra experienta la ski in familie.

Acum, dupa multi ani de experienta pentru tati si Sofia, plus o iarna pentru mine si Tudor, revenim la voi cu cateva sfaturi care sa va ajute atunci cand decideti sa puneti pentru prima oara schiurile in picioare. Nu suntem experti, nici pe departe – acestea sunt sfaturile noastre ca incepatori – lucruri pe care am fi vrut si noi sa le stim la randul nostru cand ne-am apucat, sau lucruri care ne-au facut primele incercari pe partie mai usoare!

Lucrati alaturi de un instructor personal

Sa ai alaturi de tine un profesor care stie, iti explica si are rabdare face toate diferenta din lume. Am vazut cu ochii nostri cum au facut unii dintre prietenii nostri. Unii dintre ei au decis ca vor sa isi invete singuri copiii, desi nu aveau mare experienta. Drept urmare i-au pus pe cei mici pe schiuri si i-au dat in sus si in jos pe pista, fara sa stie deloc ei insisi partea de teorie. Ei bine, a fost un esec, soldat cu certuri, tipete, si copii care nu au mai vrut sa incerce nimic anul respectiv.

Noi am luat din prima, atat pentru Sofia cat si pentru Tudor, instructor personal, care le-a acordat timp, atentie, si experienta. Asa incat, cel putin anul acesta, la prima lui experienta, Tudor a coborat a doua zi de pe varful muntelui pana jos in statiune, pret de 7 kilometri (ce-i drept, pe un drum usor, dar avea totusi 4 ani si era prima data cand mergea pe schiuri) si apoi a coborat pe partiile simple chiar din varful muntelui alaturi de instructor.

Un mediu placut si intelegator, alaturi de cineva priceput face o adevarata diferenta in experienta la ski.

Alegeti haine potrivite

Haideti sa va spun cum am facut eu. Nu mi-am gasit pantalonii de ski, asa ca am luat niste pantaloni de iarna, dar care nu erau mai largi jos. Drept urmare, pantalonii nu acopereau claparii, pentru ca erau prea stramti, si trebuiau sa stea in sus, ceea ce inseamna ca mi-a intrat o groaza de zapada prin zone nepotrivite, in ciuda incercarilor mele.

Nu uitati sa imbracati copiii in straturi, si sa folositi lana acolo unde se poate, va fi mai comod si mai placut pentru toata lumea.

Am povestit despre cum sa imbracati copiii pentru zapada aici.

Nu cumparati tot echipamentul din prima

E tare important ca inainte sa luati echipament de ski sa vedeti cat de mult ii place copilului. Pe cat de mult se poate sa va placa voua, pe atat de putin s-ar putea sa ii placa lui. Incercati mai intai in primul an si vedeti daca i se potriveste sau nu. In plus, cand sunt mici de tot, pe la 4-5 ani, cresc foarte repede, asa incat schiurile sau claparii s-ar putea sa nu fie o investitie buna de la inceput.

Mai degraba inchiriati sau imprumutati de la prieteni.

Cautati partii potrivite pentru incepatori

Este foarte foarte important, dupa parerea noastra, ca la inceput sa va incercati fortele cu partii pe masura voastra – respectiv albastre. Sofia a invatat pe partiile din Romania (bravo ei), iar eu si Tudor am inceput la Bansko. Bansko nu este, din punctul nostru, ideal pentru incepatori, pentru ca are, ca sa spunem drept, decat o singura partie albastra, si aceea plina peste masura.

De aceea, acum deja ne planuim urmatoarea vacanta la ski si planul nostru este sa alegem un domeniu schiabil cu multe partii albastre. Se gasesc foarte multe optiuni de cazare in astfel de zone pe Snowtrex.ro, unde gasim, la fiecare hotel, detalii despre domeniul schiabil – lungime partii, cati kilometri de partii albastre, rosii si negre sunt, cate instalatii pe cablu gasim etc. Mie mi se pare super util, mai ales dupa ultima noastra vacanta, cand am inceput efectiv sa cautam „unde gasim multe partii albastre in Europa” pe Google. Aici avem si hoteluri si detalii despre partii la un loc, si asa e foarte usor sa alegem varianta buna pentru noi. A, si putem sa alegem si hotelurile care sunt „pe partie” – credeti-ma ca nu e distractiv sa te plimbi cu masina stanga dreapta, sau sa mergi nu stiu cat in clapari.

De asemenea, anul trecut am cumparat cazarea noastra in octombrie, si preturile deja incepusera sa creasca, asa ca anul acesta vrem sa luam vacanta la ski cel tarziu pana la mijlocul lui Septembrie. Momentan ne fac cu ochiul aceste trei variante: acesta, acesta sau acesta. Care varianta vi se pare cea mai ok?

Luati pauze

Nu incercati sa schiati din prima de dimineata si pana seara. Pentru copii, mai ales, poate fi obositor. Si, la fel, pentru incepatori de orice varsta. Pentru cei mici, o sesiune de 2 ore pe zi e suficienta. Si mie mi s-a parut obositor sa schiez doua ore, dar probabil as fi reusit sa merg spre trei. In schimb Sofia si tati, mari experti deja, schiau cate 4-6 ore.

In acelasi timp, au fost zile in care si copiii mari si priceputi nu au avut chef de mai mult de 3 ore de schiat, caz in care le-am respectat dorintele si am incheiat activitatile sportive mai devreme in zilele respective.

In principiu, daca incercam sa fortam copiii sa faca ski cat mai mult timp, se poate sa obtinem exact efectul advers, si sa nu ii ajutam pe cei mici sa deprinda aceasta pasiune.

Mergeti alaturi de prieteni

Stiti si voi ca vacantele sunt mai bune alaturi de prieteni, asta e clar. Adultii au alti oameni cu care sa poarte conversatii, iar copiii se joaca intre ei. Si, in plus, la ski, copiii se antreneaza unii pe altii si au tendinta sa ramana mai mult pe partii si sa se distreze mai bine impreuna. Drept urmare, noi de ani de zile mergem in gasca la munte. Sunt sigura sigura ca Sofia s-ar fi plictisit de mers pe partie in fiecare zi daca nu ar fi mers cu cele doua prietene ale ei, si ca am fi schiat jumatate din timpul de acum in alte conditii.

Asa, e super distractiv sa porneasca impreuna, sa bea un ceai cald sau o ciocolata calda la un apres-ski sau sau se intreaca la vale cand coboram seara spre cazare. Cu mare incredere va recomandam sa va inconjurati de oameni care doresc sa schieze si sa ii luati cu voi in vacante.

Cam acestea sunt lectiile pe care le-am invatat noi.

Voi ce alte sugestii aveti?

Calatorii placute!