In cam toate vacantele noastre din ultima vreme incercam sa gasim si ceva timp pentru surf. 50% din familie deja face, iar ceilalti 50% se incurajeaza si ei timid :). Asa ca nu am putut rata oportunitatea atunci cand am fost in vara in vacanta in Portugalia sa incercam si valurile de acolo. De fapt, am facut foarte mult surf acolo, asa ca am strans ceva experienta legata de aceasta activitate aoclo.
Cuprins
Cateva lucruri de luat in considerare atunci cand vreti sa faceti surf:
- Ideal este sa stiti sa inotati. Desi puteti face surf si mai la mal, de multe ori veti ajunge mai in larg, in line up, si daca va duceti la fund si nu stiti sa inotati s-ar putea sa aveti probleme
- Trebuie sa fiti cat de cat in forma. Este munca grea sa treceti de valuri pentru a ajunge in lineup cu tot cu placa de surf. Eu, cel putin, de abia imi tragea respiratia dupa ce am luat in piept valurile tare agitate de la Peniche.
- Luati lectii de surf – macar prima ora. Surful nu este asa de usor precum pare in poze sau filmari, si aveti nevoie de cineva care sa va explice atat pozitiile, cum sa va urcati pe placa, dar si cum sa luati valurile. Credeti-ma, cand sunteti in apa lucrurile arata complet diferit de pe mal.
- Imbracati-va SI incaltati-va corespunzator. Oricand vreti sa faceti surf verificati mai intai temperatura marii. In functie de asta puteti face surf doar in costum de baie daca apa este calda, sau se poate sa aveti nevoie de neoprene. Noi am luat 3 din 4 neoprene de la Boarders din Bucuresti, care le comanda si le aduc pe marimile potrivite. Al patrulea l-am cumparat din Portugalia din Decathlon (la noi nu gasiti decat foarte putine neoprene in Decathlon, deci mai bine va luati online. Daca va masurati corect o sa nimeriti marimea potrivita fara probleme). De asemenea, multe plaja (de exemplu Las Americas din Tenerife) sunt pietroase si se poate sa fie nevoie de pantofi speciali. Echipamentul corespunzator va va ajuta sa aveti o experienta placuta la surf.
Cand sa faci surf in Portugalia?
Sa incepem prin a spune ca este foarte important sa facem o distinctie clara intre iarna si vara in ceea ce priveste marimea valurilor pe plajele din Portugalia. In cazul in care vreti sa mergeti vara, aflati ca majoritatea plajelor din sudul Algarve (daca nu toate, ca sa fim sinceri), nu au valuri. Singurele plaje pe care puteti sa faceti surf sunt cele direct de la Atlantic, deci pe pe coasta de vest. Iarna, in schimb, aduce valuri si in zona Lagos sau Albufeira. Noi am fost vara, asa ca va povestim despre plajele potrivite pentru surf in acest anotimp.
Altfel, am putea spune ca pentru incepatori si intermediari, cele mai bune valuri sunt toamna si primavara, iar pentru avansati, iarna. Vara trebuie sa mergeti neaparat pe coasta de vest pentru a gasi valuri bune.
Ce plaje va recomandam?
Arrifana
Cu siguranta Arrifana este cea mai potrivita plaja pentru surf vara pentru surferi incepatori sau intermediari. Aici valurile sunt constante si nu foarte mari, apa nu este agitata si este suficient spatiu. Ori de cate ori am fost aici (de cam 5 ori in decurs de 3 saptamani) apa a fost potrivita pentru surf.
Pe langa valurile minunate, in Arrifana gasiti si niste privelisti absolut minunate. Cred ca de aici avem unele dintre cele mai frumoase poze din intreaga zona. In plus, aici nu bate vantul la fel de tare ca in alte parti, ceea ce face statul pe plaja placut si valurile nu foarte mari. Gasiti aici, bineinteles, si multe scoli de surf in care puteti sa invatati fie in grup sau individual, precum si locuri de unde puteti inchiria placi de surf si neoprene.
Arrifana are toalete langa plaja si niste oameni care se plimba cu gogosi si sucuri / bere pe ea. In zona sunt multe restaurante, dar nu chiar pe plaja, trebuie sa iesiti de pe ea sau sa urcati pana la parcare pentru a le gasi.
Va recomandam sa ajungeti devreme – se aglomereaza foarte tare aici (pentru ca sunt valurile cele mai bune), si se poate sa gasiti locuri doar foarte foarte departe. Daca aveti dupa voi si placa de surf si neoprene si copii drumul s-ar putea sa devina ingrozitor. Mai ales pentru ca oricum si cea mai apropiata parcare este in varful dealului si diferenta de nivel e cam de 200 de metri as zice, pe care ii urcati pe niste pante foarte abrupte pe jos. Nu va mai zic cat de mult se plangea Tudor la urcare – ajunsese sa imi fie frica sa plecam :)) .
Tonel (in Sagres)
Sagres este un centru al surfului si un orasel absolut minunat. Cu restaurante cochete si neturistice, strazi libere si multe locuri de parcare si un vibe minunat, a fost baza noastra in Algarve si locul in care am reveni oricand cu siguranta. Plaja Tonel este una dintre plajele recomandate pentru surf din Algarve si are valuri chiar si vara. Se ajunge foarte repede din parcare pana pe nisip si are un bar chiar langa, cu bauturi ieftine si mancare. Nu sunt toalete.
Aici vantul bate destul de tare, ceea ce inseamna ca se poate sa zboare nisipul si sa va loveasca destul de tare (nu intelegeti pana nu simtiti, jur), sau chiar sa va intre in ochi. Aici trebuie sa veniti la surf la low tide (la reflux) pentru ca, pe de o parte, sunt bolovani in apa si, pe de alta parte, la flux aproape nu mai e plaja deloc.
Bordeira
Bordeira este una dintre cele mai frumoase plaje vazute vreodata de mine, m-a lasat cu rasuflarea taiata cand am vazut-o de pe stancile de langa parcare. Dune peste dune de nisip, pe o plaja care se intinde cat vezi cu ochii! Ce sa mai, este superba! Bineinteles, accesul nu este facil, veti cobori multe trepte si apoi o luati pe jos destul de mult pana sa ajungeti la apa. Privelistile de sus sunt fantastice si jos copiii s-au super distrat catarandu-se pe dealurile de nisip.
Aici valurile sunt mari si vara, si apa are tendinta sa fie putin cam agitata. Este primul loc in care am vazut pe cineva facand barrel live, asa de frumoase erau valurile. Imi aduc aminte clar cum am spus „Wow”, absolut impresionata. Ce sa spunem – chiar daca nu ma pricep sa fac surf, cel putin imi place tare mult sa il admir!
Valurile nu sunt potrivite pentru incepatori aici. Intrati doar daca aveti cel putin un nivel intermediar. Aici copiii nu au intrat sa faca surf. La reflux, insa, pe zonele unde apa de abia mai bate este un loc tare bun de skinboarding (iarasi un skill care pare usor cand te uiti la el, dar e oribil de greu in realitate :)) ).
Aici gasiti un bar pe plaja si nu cred ca sunt toalete. Gasiti restaurante daca porniti cu masina, la cam 7 minute distanta. Noua ne-a placut Restaurante do Cabrita.
Praia do Amado
De cealalta parte de deal de Borderia gasiti Praia do Amado care si ea are valuri toata vara. Si aici, de multe ori, acestea sunt cam mari si cam agitate. Insa, daca ajungeti la reflux nu veti avea probleme. Aici si Sofia a facut surf. Pe mal este o scoala de surf, dar am vazut si multe scoli care vin cu elevii aici din alte parti. De asemenea aici gasiti un restaurant chiar la baza plajei (mancarea este tip fast food) si o rulota cu bauturi chiar sus langa parcare.
Am venit de mai multe ori aici, pentru ca valurile erau bune, desi cam mari si, in plus, se formeaza zone foarte bune pentru skinboarding, si se poate face si bodyboarding.
Cateva lucruri de luat in considerare
Apa in Portugalia este rece. Aveti nevoie de neoprene pentru a intra in ea, chiar daca unii localnici intra in costume de baie. Voi nu sunteti localnici, luati neoprene :)) . Intr-adevar, de 2 ori la Arrifana era apa calduta, dar si asa nu ati fi putut sa stati timp indelungat in ea fara neopren. Aceste va schimba viata, credeti-ma. Eu l-am pus pe mine si mi-am zis (fiind foarte friguroasa de felul meu, intru in apa cand are 28 de grade): Sigur imi va fi frig, n-are cum sa imi tina treaba asta de cald. Am fost, in mod onest, socata ca nu imi era frig. Nu simteam efectiv apa, jur, a fost ceva din alta lume. Imi iubesc neoprenul, cred ca o sa il port si la Marea Neagra. Pentru apa din Portugalia, care are, in mod normal, intre 17 si 20 de grade, este necesar un neopre de 3/2 (adica grosime 3 la corp si 2 la brate), iar noi am avut unul asa, iar pe cele de copii le-am luat de 4/3, pentru ca indicatia pe site era exact pentru aceste grade. Noi le-am luat de la Boarders din Bucuresti, la comanda.
Pe plajele de surf din Portugalia veti gasi foarte rar sezlonguri. La Arrifana, de exemplu, nu sunt deloc, la Tonel nici atat, iar la Bordeira si la Amado cred ca sunt cate 15. Pe plaje absolut uriase. Portughezii isi iau de acasa scaunele, umbrele si ladite termice pentru bauturi. Ba unii chiar isi fac tot felul de constructii ca sa tina vantul la distanta.
Bate destul de tare vantul. Asta inseamna ca dimineata poate fi chiar racorica si trebuie sa stati cu hanoracul pe voi. De asemenea, daca aveti umbrele, vor fi luate de vant foarte usor, deci instalati-le bine ca sa nu zboare in capul altor oameni (pe langa noi a trecut una razant, in mare viteza).
Nu va asteptati la facilitati pe plaja si luati de acaasa de mancare si baut. Se poate sa nu gasiti toalete. Plajele pe care am fost noi erau mai dezovoltate / cunoscute si tot nu am gasit mare lucru in directia aceasta. Mai sunt insa o groaza de plaje la Atlantic fara niciun fel de facilitate – luati asta in considerare.
Majoritatea plajelor de aici sunt la poalele unor dealuri. Asta inseamna ca e usor sa coborati pana la ele, insa e semi oribil sa urcati inapoi la parcare cu copiii dupa voi. Mai ales daca au 4 ani, ca Tudor. Deci, ce sa zic…succes 🙂 .
Totul ni s-a parut super super sigur. Pe aceste plaje vin surferi care sunt tare relaxati si prietenosi. Ne-am lasat cu orele lucrurile pe plaja fara nicio problema si toata lumea facea la fel. Si, pana la urma, unde sa fuga cu ele? In sus pe deal pe o panta de 45 de grade pare improbabil :)).
Voi ce alte plaje dragute de surf mai stiti?
Calatorii placute!