In ultima noastra vacanta am vrut neaparat sa ajungem le Rezervatia de Ursi de la Zarnesti. Cum ne-am cazat la Bran, deci foarte in apropiere, ne-a fost tare usor sa ajungem intr-una dintre diminetile din excursia noastra.
Am plecat de la Conacul Bratescu (despre care o sa va povestim in curand) de dimineata, la 9.25, ca sa ajungem la turul de la ora 10.00 si bine am facut pentru ca ne-a luat cam 25 de minute tot drumul.
Imediat ce am iesit din Zarnesti, am facut dreapta dupa cum ne-a spus Waze-ul si ce sa ne vada ochii? In drum de tara, neasfaltat, cu gropi si balti (plouase peste noapte).
– Nu te ingrijora, a spus Tudor, am citit pe net si scria ca drumul e de tara, dar e bun.
Doua minute mai tarziu am vazut insa ceva despre care se pare ca nu se discutase pe internet, respectiv la un pod facut doar din trunchiuri de copaci si care, foarte sincer, nu parea cel mai rezistent din lume. Am strans din dinti in timp de am trecut scartaind peste el, insa odata ajunsi pe partea celalalta mi-am dat seama ca nu era cazul sa fiu stresata. In fata noastra era un mare autocar, marturie la rezistenta podului.
Cum a fost in Rezervatia de Ursi?
Odata ajunsi la rezervatie, am luat biletele si am asteptat inceperea turului de la ora 10.00, cand grupul s-a impartit in doua, cel de limba romana si cel in engleza. As putea spune ca in cel de engleza erau de trei ori mai multi turisti decat la cel in romana, semn ca rezervatia este destul de cunoscuta printre straini, dar nu suficient de cunoscuta pe la noi.
Turul dureaza o ora, timp in care esti plimbat prin fata diverselor zone unde sunt ursii si ti se spune povestea lor, dar si a rezervatiei.
Afli deci cum totul a pornit de la ursoaica Maya, care a fost tinuta captiva intr-o cusca in Bran, careia i se dadea alcool sa bea iar oamenii puteau sa o impunga cu betele printre barele custii. Mai mult, ea a devenit depresiva si a inceput sa isi manance labele. In ciuda incercarilor de a o salva, la momentul respectiv in Romania nu exista nicio lege foarte specifica de protectia animalelor si Maya a murit.
Insa, dupa ce legea a fost data, foarte multi ursi au fost salvati si au fost adusi aici. De altfel, rezervatia de ursi de la Zarnesti contine doar exemplare salvate din conditii de captivitate sau de risc, nu adusi din gradini zoologice sau din padure.
Majoritatea povestilor iti aduc lacrimi in coltul ochilor: in urs a fost orbit si i s-a dat cu spray in nas in fiecare zi pentru ca lumea sa poata face poze cu el pe strazile din Brasov, o ursoaica a stat intr-o cusca de 2 pe 2 din metal timp de ani de zile, care se incalzea vara la temperaturi insuportabile, arzand-o si se congeal iarna, inghetandu-i labele si asa mai departe. Din fericire, pentru cei mai multi povestile au final fericit: au fost salvati, adusi aici, si acum traiesc linistiti, cu spatiu si mancare la dispozitie.
Ursii stau singuri sau mai multi la un loc in niste tarcuri mari, iar cand sunt adusi sunt mai intai pregatiti pentru viata in rezervatie si stau intr-o zona de training pentru o perioada care poate fi mai lunga sau mai scurta. O ursoaica ce a coborat din munte la Cheia a avut nevoie doar de 3 luni in zona de training, pe cand ursul care a fost orbit a avut nevoie de 3 ani. Oricum, si dupa aceasta perioada, ei nu stiu sa vaneze si nu vor invata niciodata. Au fost tinuti in captivitate de mici si nici nu vor fi eliberati vreodata.
Per total, a fost un tur de o ora intreaga in care nu ne-am plictisit deloc. Ne-am plimbat prin rezervatie, am avut o ghida extraordinara care ne-a spus tot felul de povesti cu care ne-a captivat si am vazut atat ursi maturi, cat si pui care se catarau in copaci cu o viteza uimitoare.
Cum e cu copiii la rezervatie?
Puteti merge cu copiii de orice varsta la rezervatia de ursi. Carucioarele nu sunt premise, si nici nu ar putea fi folosite pentru ca drumul este accidentat si in panta. Ar fi mai simplu sa folositi un sistem de purtare.
Copiii mici vor vedea vizita precum una la gradina zoologica, pentru ca nu vor putea sa inteleaga intreaga poveste din spatele rezervatiei.
Cei mai mari insa vor putea sa perceapa situatia si cred ca o astfel de vizita le va deschide ochii in privinta drepturilor animalelor, cum ar trebui si cum nu ar trebui tratate ele.
La iesire copiii se pot bucura si de un magazine de suveniruri destul de bine dotat, de unde puteti cumpara ursuleti, tricouri sau magneti dar unde puteti si sa adoptati un urs. Veti primi un certificat si acces la camerele de supraveghere pentru a putea vedea ursul ales.
Ce trebuie sa stiti?
- Rezervatia de ursi se afla langa Zarnesti, judetul Brasov. Cel mai usor mod de a ajunge acolo este sa introduceti rezervatia pe GPS. Noi folosim Waze, dar la fel de bine puteti alege Google Maps sau orice alt gps.
- Drumul este putin accidentat, dar se poate ajunge si cu autocare, deci probabil orice masina ati avea este ok :).
- Tururile se fac doar dimineata, intre 9 si 12, iar programul poate fi consultat aici, pentru ca difera de la anotimp la anotimp. Trebuie sa ajungeti la timp, altfel va trebui sa asteptati pana la turul urmator.
- Preturile sunt 50 de lei pentru adulti si 15 lei pentru copii, indiferent de varsta.
- Pentru copiii sub 5 ani trebuie sa semnati mai intai o declaratie pe propria raspundere.
- Daca doriti sa faceti poze, trebuie sa platiti o taxa de 50 de ron. Nu vi se va permite sa faceti poze nici cu telefonul daca nu platiti taxa.
- Daca platiti taxa de poze, nu folositi blit-ul pentru a nu deranja animalele.
- Gardurile sunt electrificate cu trei cabluri prin interior si doua prin exterior. Nu va apropiati de ele la mai mult de 1 metru jumatate si aveti grija suplimentara la cei mici. Ghizii sunt atenti oricum si ei tot timpul si va vor atrage atentia.
- Pentru a nu stresa ursii nu tipati, nu incercati sa le atrageti atentia (nu sunteti la zoo) si nu incercati sa le dati de mancare.
Calatorii placute!
Buna, foarte detaliat articolul. Saptamana trecuta am vizitat si eu rezervatia aceasta de ursi. Foarte interesante si povestile cum au fost salvati toti acesti ursi ! Unele chiar pana la lacrimi! Succes in continuare cu articolele! Buna treaba!
O mare teapa!
Intri pe un drum pe care risti sa-ti rupi masina, platesti un pret piperat sperand sa vezi ursi zburdand in voie In scchinb ,,admiri” garduri, copaci si cativa ursi ,dintre cei mai handicapati, caci ceilalti sunt in padure. Petreci vremea ascultand povestile ghidului pe care le-am citit deja pe internet. Pentru banii platiti nu ti se garanteaza nimic: ,,sa speram ca vom vedea ursi”.Macar daca s-ar mentiona ca pretul biletului reprezinta o sponsorizare. Ca sa nu riscati sa dezamagiti copiii, duceti-i mai degraba la Zoo.
Ne-am intors pe acelasi drum nenorocit si ma gandeam cat de mare e nesimtirea: la cati bani incasasera in ziua respectiva, puteau macar sa aduca niste balast sa mai umple gropile.
Noi am avut ocazia sa vedem foarte multi ursi. Imi pare rau ca nu ati avut aceasta oportunitate. Oricum, noua ne-au placut mult povestile ursilor, din care toata lumea are multe de invatat
Trebuie sa fii recunoscator ca ai vazut cativa ursi. Acesta nu este un zoo, ursii sunt in elementul lor, similar celui din padure… Scopul sanctuarului este sa salveze ursi, asociatia este non – profit si da, biletul reprezinta o sponsorizare. Pentru toti ursii pe care ii au, au nevoie de 2 tone de mancare pe zi. Statul nu ajuta cu nimic. Totul se face din bilete, suveniruri, adoptii de ursi la distanta and so on. Imi pare rau sincer ca ai vizitat sanctuarul. Nu meritai.
Update 2021: Copiii sub 5 ani nu au voie in sanctuar.