Daca am putea, cu siguranta cu totii am sta numai in vacanta. Numai ca, daca nu suntem milionari, nu prea se poate 🙂 . Asa ca am pus la punct o lista cu destinatii child friendly, testate de noi, din care sa va puteti alege ceea ce vi se potriveste. Deci, sa va povestim despre ideile noastre de vacante cu copiii!
1. Barcelona
Barcelona este plina de atractii pentru copii si un oras minunat, cu munte, cultura si mare! Distractia si timpul placut sunt garantate atat pentru cei mici cat si pentru cei mari. Acvariul este foarte mare, si chiar pe malul apei. Va va lua aproximativ jumatate de zi sa vizitati gradina zoologica, chiar si mai mult. Puteti ajunge si la Tibidabo, un parc de distractii aflat deasupra orasului, cu niste privelisti absolut superbe. Bineinteles, nu trebuie sa ratati Parcul Guell, creatiile lui Gaudi ii vor fascina pe copii. Sofia a stat sa mangaie statuia cu soparla tare mult timp – noroc ca era mai usurica atunci, pentru ca, pentru a ajunge la soparla trebuia sa fie tinuta in brate 🙂 . O excursie la Barcelona nu e completa fara timp petrecut la plaja. Am povestit mai multe aici.
- Cand sa mergeti. Primavara si toamna sunt ideale pentru o vacanta in Barcelona. Temperatura e placuta, cald in timpul zilei (suficient pentru a face plaja), si racoare placuta seara. Vara este mult prea cald, innabusitor chiar, in timp ce iarna temperatura e putin cam scazuta ca sa va bucurati in totalitate de o vacanta impreuna cu cei mici.
- Unde sa mancati. Noi va recomandam Botafumeiro (pentru fructe de mare delicioase), Restaurant 1881 (pentru o priveliste superba asupra portului), La Peninsular (pentru o experienta locala) si Restaurantul Do (mancare excelenta, priveliste superba asupra unei piatete)
- Unde sa stati. Va sugeram locatia in care am stat si noi. Este vorba de un apartament, pe care l-am inchiriat de pe Booking.com. Este format dintr-o sufragerie cu canapea extensibila, dormitor, bucatarie, baie, are lift (nu gasesti lift in toate cladirile vechi din Bercelona), dar, cel mai bine, are o terasa imensa cu priveliste direct spre Sagrada Familia – minunat. Zona este, de asemenea, ideala, chiar langa Arcul de Triumf, si puteti ajunge oriunde mergand pe jos. Iar la doar doua minute sunt si doua statii de metrou.
- Cu ce puteti ajunge. Blue Air, Tarom si Wizzair zboara toate spre Barcelona.
2. Londra
Londra este un oras plin de atractii pentru copii. Puteti avea mult timp la dispozitie, sigur veti avea cu ce sa il umpleti. Incepem doar cu parcurile (precum Hyde Park), unde cei mici pot alerga si isi pot consuma energia. Apoi, in Londra sunt foarte multe muzee tocmai bune pentru cei mici: British Museum (mult spatiu pentru joaca, totul foarte bine prezentat si aranjat – Sofia s-a distrat foarte tare – I-au placut mumiile, zona asiatica si multe altele), Natural History Museum (un fel de Antipa mai mare si cu mult mai multe lucruri in el), Science Museum, London Transport Museum (un muzeu al mijloacelor de transport, iar cei mici se pot urca in ele – super distractiv), London Aquarium (un acvariu foarte mare). Si nu doar atat, dar pe langa Londra sunt si alte atractii foarte bune pentru cei mici: Peppa Pig World sau Legoland, ca sa nu mai mentionam toate castelele presarate in jurul orasului (Castelul Hever este preferatul nostru). Am povestit mai multe aici.
- Cand sa mergeti. Mai, Iunie sau Septembrie sunt luni bune, cand termperatura e placuta. Iarna, primavara sau toamna tarziu e mult prea rece sau ploios, iar vara s-ar putea sa fie prea cald pentru plimbari
- Unde sa mancati. Noi va recomandam Rainforest Café (poate putin kitsch pentru noi adultii, dar tare dragut pentru copii, unde totul este facut sa semene cu o padure tropical, plina de animale care se misca), Pizza Express (pizza si paste, usor sa gasiti ceva case sa le placa), sau orice pub (noi nu am nimerit unul in care sa nu ne placa mancarea, iar preturile sunt mai rezonabile decat prin alte restaurante)
- Unde sa stati. Noi am stat la Grange Tower Bridge, care este aproape de Tower of London si de doua statii de metrou. Daca sunteti cu copii foarte mici, puteti incerca sa stati si mai central, ca sa ajungeti mai repede la toate locatiile pe care vreti sa le vizitati. Grange Tower Bridge este un hotel foarte bun, camere extrem de spatioase, mic dejun generos si foarte curat – ideal pentru vacantele cu cei mici.
- Cu ce puteti ajunge. Blue Air, British Airways, Ryanair, Tarom si WizzAir, toate zboara spre Londra. Aveti doar grija ca ajung pe 3 aeroporturi diferite, unele dintre ele fiind si la o ora jumatate de oras.
3. Coasta de Azur si Provence
Coasta de Azur si Provence sunt absolut superbe. Nu stiu daca se poate sa fie cineva caruia sa nu ii placa o vacanta aici. In primul rand veti avea de explorat o groaza de plaje, care vor fi foarte interesante pentru cei mici, intrucat gasiti plaje cu pietricele, cu pietre mari, sau cu nisip fin. Puteti merge la Muzeul Oceanografic din Monte Carlo (atentie la roaming in Monte Carlo, nu se aplica tarifele din UE), satucul medieval absolut superb Eze sau Gordes si Abatia Senanque. Sa nu mai vorbim de vii si de castelele in care va puteti opri, pur si simplu, pe marginea drumului ca sa faceti o degustare. Puteti citi despre vacanta noastra aici.
- Cand sa mergeti. Aprilie, Mai, Iunie, Septembrie si Octombrie ofera cea mai placuta temperatura. Daca vreti sa vedeti campurile inflorite de lavanda, luna iulie este tocmai buna, dar este si foarte cald. Noi am fost in iunie si erau peste 40 de grade in timpul zilei.
- Unde sa mancati. In principiu, oriunde. Aceasta a fost prima vacanta in care Sofia a mancat la greu, am fost extra incantati. Daca va plimbati pe coasta de Azur, noi va recomandam Oscar, in Antibes (meniu fix, gatesc putin, trebuie sa veniti devreme), Il Terrazzino, Monte Carlo (Monte Carlo este tare scump, acest restaurant a avut portii generoase, gustoase, si la preturi rezonabile), La Pastorale, Cereste (noi am fost cazati in Cereste si am mancat aici de doua ori, mancarea este excelenta, la fel si personalul) si Auberge de Carcarille (chiar langa Gordes, cu o priveliste foarte frumoasa spre orasul medieval si mancare excelenta)
- Unde sa stati. Noi am stat in Antibes, intr-un apartament de pe Airbnb, cu dormitor si sufragerie, foarte aproape de centru si la aproximativ 10 minute de mers pe jos de plaja. In Provence, am stat in Gordes, la o cazare traditionala superba, un apartament cu iesire spre piscina, intr-o locatie cu doar 3 alte camere si niste proprietari minunati, pe care v-o recomandam din suflet.
- Cu ce puteti ajunge. Blue Air, Tarom si Wizzair zboara toate spre Nisa.
4. Moscova
Cand am decis sa mergem la Moscova aveam niste asteptari foaaarte scazute. Imi imaginam ca este un fel de Pantelimon mai mare. Nu puteam sa ma insel mai mult. Moscova m-a surprins cu strazile largi, transportul bine organizat, restaurantele absolut delicioase si toate atractiile pe la care am trecut. Nu ratati Kremlinul (atentie, se viziteaza in principal pe afara, sa nu credeti, ca noi, ca e o idee buna sa mergeti la Kremlin intr-o zi ploioasa), Piata Rosie, Biserica Sf Vasile (nu aveti voie cu carucioare inauntru, se pot lasa la intrare, cu paza), Catedrala Hristos Mantuitorul, Iazurile Patriarhului (un parc foarte frumos cu un lac, despre care a scris Bulgakov in “Maestrul si Margareta”, teatrul Balshoi sau Gradina Zoologica. Puteti citi mai multe despre cum a fost vacanta noastra aici.
- Cand sa mergeti. Vara este cel mai bine, pentru ca temperaturile sunt placute. Noi am fost la sfarsitul lunii septembrie si ne-am cam congelat. Nici nu vrem sa ne inchipuim cum este iarna.
- Unde sa mancati. Ne-a placut foarte mult mancarea in Moscova si nu am nimerit niciun restaurant care sa nu ne placa. Va recomandam binecunoscuta Café Pushkin (cel mai renumit restaurant din Moscova, este necesara rezervarea) si Mari Vanna (un apartament transformat intr-un restaurant, care continua sa arate ca un apartament, foarte micut, cu mancare delicioasa si personal foarte dragut cu cei mici. Faceti rezervare cu cateva zile inainte)
- Unde sa stati. Noi am ales o locatie foarte centrala, Courtyard City Centre by Marriot. Pentru noi a fost foarte ok asa pentru ca nu am stat foarte mult (doar 5 zile), si am putut sa acoperim doar zona centrala. Pentru ca am stat la acest hotel am putut sa mergem in foarte multe locuri si la majoritatea restaurantelor pe jos.
- Cu ce puteti ajunge. Puteti ajunge la Moscova cu Aeroflot si cu Tarom. Nu uitati ca aveti nevoie de viza.
5. Thailanda
Plaje idilice, cultura minunata, mancare delicioasa, Thailanda acopera tot ce v-ati putea dori. Daca ajungeti in Bangkok cu cei mici, nu ratati Sealife Ocean World, sau Safari World. Noua ne-a placut foarte mult si la Wat Pho, mai ales spre lasarea serii, cand nu mai sunt atat de multi turisti si este si mai racoare. Apoi, daca va indreptati spre plaje, nu aveti cum sa nu gasiti ceva pe inima voastra. Noi am ajuns in Krabi, unde ne-am plimbat pe insule, am stat si ne-am relaxat, dar am ajuns si la piata de noapte din Krabi, unde am mancat cea mai buna mancare traditionala. Puteti citi mai multe despre Bankok aici, si despre Krabi aici.
- Cand sa mergeti. Cand e frig la noi de nu mai vrem sa iesim din case, e timpul sa mergem in Thailanda. Sezonul este intre Noiembrie si Martie / Aprilie. In restul anului e vreme destul de ploioasa si mult prea calda.
- Unde sa mancati. Mancarea thailandeza este minunata. Daca vreti mancare europeana, in insule sau in zonele turistice nu veti avea niciun fel de problema sa o gasiti (doar ca va fi mai scumpa decat cea traditionala), iar in Bangkok puteti merge in malluri sau la restaurantele hotelurilor mari (de ex la Sheraton, care are si o super priveliste asupra raului Chao Phraya)
- Unde sa stati. Daca mergeti in Bangkok, puteti alege Mandarin Hotel – camere si paturi foarte mari, mic dejun delicios, pozitionare buna. In Krabi, va recomandam Anyavee Tubkaek (direct pe plaja, piscina, mic dejun, restaurant bun, posibilitatea sa inchiriati barci spre diferite insule) si Pimann Buri Luxury Villas (putin mai departe de plaja, dar cu transport asigurat oricand va doriti, vile cu piscina private, mic dejun extraordinar de generos, restaurant foarte bun)
- Cu ce puteti ajunge. Nu exista zboruri directe din Bucuresti. Noi am zburat cu Qatar, dar puteti gasi oferte bune cu o groaza de companii daca va uitati din timp.
6. Sicilia
Daca ajungeti in Sicilia, inchiriati o masina. Veti putea astfel ajunge in tot felul de locuri, pe care copiii le pot aprecia. In Taormina vor fi incantati sa descopere amfiteatrul si sa se relaxeze pe plaja, in Ortigia, puteti sa va alergati pe stradutele stramte si sa mergeti pe langa zidurile vechi, la Agrigento pot sa atinga coloanele vechi de mii de ani, iar la Savoca pot urmari pisicile pe sub masa, in timp ce parintii savureaza o cafea intr-o locatie in care a fost filmat “Nasul”. Daca totul este in regula, puteti urca si pana pe Etna – calatoria cu telecabina si craterele vor fi sigur ceva de neuitat. Puteti citi povestea noastra aici.
- Cand sa mergeti. Primavara si toamna sunt perioade minunate in Sicilia. Vremea nu este prea calda, dar tocmai buna pentru plimbari, dar si pentru putin stat la plaja.
- Unde sa mancati. Mancarea din Sicilia, ca de altfe, din toata Italia, este foarte gustoasa. Asa incat va sfatuim sa mancati oriunde? Cu siguranta veti gasi ceva delicios. Incercati cannoli si mancarurile specifice din zona – sunt foarte gustoase.
- Unde sa stati. Noi am aterizat in Catania. Am preferat sa nu stam in oras, si bine am facut, pentru ca orasul este destul de murdar. Am ales sa stam la Grand Hotel Baia Verde, care a fost o alegere foarte buna. Camere mari, vedere direct spre mare (locul in care Sofia a rostit primul ei cuvant, “apa”), cu un mic dejun bun si locatie chiar pe malul marii.
- Cu ce puteti ajunge. Puteti zbura la Catania cu Blue Air, Wizzair si Alitalia, sau la Palermo cu Ryanair.
7. Conacul lui Maldar (zona Horezu)
Conacul lui Maldar este absolut superb. Este vorba, asa cum ii spune si numele, despre un conac restaurat, si care arata exact ca pe vremuri. Este clar locul nostru de vacanta prefera din Romania. Daca ajungeti vara, copiii se vor bucura sa inoate in piscina din care se vad muntii, sau sa alerge pe pajiste. De acolo puteti sa mergeti pana pe Transalpina, si sa admirati cu totii peisajele absolut superbe, sa vizitati pesterile (noi am fost in Pestera Muierii ultima oara), sa vizitati Horezu si sa invatati cate ceva despre ceramica traditionala sau sa treceti pe la Muzeul Trovantilor. O vacanta care poate fi relaxanta, dar si incarcata de multe lucruri din care cei mici pot invata. Cum a fost pentru noi ci ce am facut, cititi aici.
- Cand sa mergeti. Conacul lui Maldar este frumos in orice anotimp. Daca vreti sa va bucurati, insa, din plin, si de zona in care se afla, veniti primavara, vara sau toamna. Iar pentru a folosi piscina minunat, vara este ideal.
- Unde sa mancati. Chiar la Conac. Mancarea este foarte buna, naturala, iar doamnele care servesc fac tot deliciul. Micul dejun este foarte bogat si are multe preparate traditionale. Pranzul si cina au cam cate doua optiuni fiecare, iar felurile de mancare au nume de pe vremuri 🙂 .
- Cu ce puteti ajunge. Cu masina. Nu prea aveti alte mijloace de transport la indemana. Din Bucuresti, luati-o pe Autostrada spre Pitesti, apoi porniti spre Rm Valcea si de acolo spre Horezu.
8. Conacul Bratescu (zona Bran)
Am descoperit Conacul Bratescu intr-o toamna, cand voiam sa nu ajungem prea departe, dar si sa vedem ceva nou. Camerele sunt mari, proprietarii prietenosi, mancarea delicioasa. Daca aveti copii mai mari, au si foarte multe board games pe care l;e puteti juca. Conacul poate fi o baza foarte buna pentru a ajunge cu cei mici la Castelul Bran, la Dinoparc de la Rasnov sau la Rezervatia de Ursi de la Zarnesti (doar daca cei mici au peste cinci ani). Mai puteti vizita cetatea din Rasnov, sa va plimbati pe la cheile Gradistei, sau sa treceti muntele si sa ajungeti, spre exemplu, pana la Cascada Urlatoarea sau pana la Babele. Cu siguranta o vacanta reusita. Cum ni s-a parut noua la Conac descoperiti aici.
- Cand sa mergeti. Oricand. Vara, primavera sau toamna va puteti bucura de toate atractiile din zona, iar iarna puteti merge la sanius.
- Unde sa mancati. Puteti manca linistiti la Conac. Noi am mancat acolo de mai multe ori, si totul a fost delicios. Daca vreti sa incercati ceva diferit puteti merge in Rasnov, la Radsor.
- Cu ce puteti ajunge. Cu masina este cel mai usor. Din Bucuresti mergeti spre Ploiesti, apoi spre Predeal, si chiar inainte de Predeal faceti stanga spre zona Bran.
Voi ce alte sugestii mai aveti?
Calatorii placute!
2 Comments
Laura
ianuarie 22, 2019 at 9:45 amDaca vreti sa revedeti dinozaurii, va recomand cazare la Club Vila Bran, Valea cu Povesti chiar este un loc de poveste! Poate reusiti sa va cazati in Casuta Scufitei Rosii.
crestemsicalatorim
ianuarie 22, 2019 at 11:38 amMultumim. Am mai fost la Club Vila Bran pe cand nu aveam copii. Pe atunci nu cred ca era gata Casuta Scufitei Rosii! O sa revenim sigur, pentru ca ne place zona!