Poate va mai aduceti aminte ca la inceputul anului, cand am spus ce ne dorim pentru anul acesta, unul dintre lucruri a fost sa calatorim sustenabil. Asta inseamna, practic, sa incercam sa avem un impact cand mai mic asupra naturii, pentru a ne asigura ca planeta noastra supravietuieste si pentru copiii copiiilor nostri.
Realitatea e ca fiecare dintre noi poate sa faca ceva pentru a micsora amprenta pe care o lasam asupra lumii. Mai jos am pus cateva idei despre cum putem face asta in vacata si nu numai.
Cuprins
1. Evitati pungile de plastic
Pungile de plastic sunt cam peste tot. Le primim tot timpul la cumparaturi prin orice tara mergem si chiar daca acum costa, noi tot le luam – oricum costul este infim. Din pacate plasticul din pungi nu este biodegradabil in mare parte. Ele sunt fotodegradabile. Ce inseamna asta? Biodegradabil inseamna ca organisme vii distrug ceva – tip o hartie, o coaja de banana. Pentru ca microorganismele nu mananca (si deci nu degradeaza) plastic, nu exista biodegradare aici. Plasticul este in schimb degradat de lumina si se estimeaza ca dureaza intre 500 si 1000 de ani pentru ca o punga de plastic sa dispara.
Pungile de plastic nu existau acum 50 de ani, si, intr-o perioada atat de scurta au reusit sa puna stapanire pe lume. Se estimeaza ca in momentul de fata se folosesc 500 de miliarde de astfel de pungi in intreaga lume in decurs de un an. In oceane plutesc, doar la suprafata, 269.000 de tone de resturi de plastic (pungi, sticle etc).
Pungile de plastic sunt foarte periculoase si pot cauza moartea animalelor.
Ca sa puteti imbunatati statisticile si sa contribuiti la o planeta mai verde, folositi plase refolosibile. Ele se pot cumpara de oriunde, se pot impacheta foarte usor si le puteti lua imediat cu voi in vacante fara sa va fie teama ca nu vor avea loc in bagaje. Sunt incapatoare si, de cele mai multe ori, puteti gasi un mod care sa vi se potriveasca. Iata cateva locuri de unde puteti cumpara plase dragute: aici, aici sau aici.
2. Nu mai folositi sticle de plastic
Alaturi de pungile de plastic, sticlele contribuie la poluarea marilor si oceanelor si nu numai. Reprezinta un adevara pericol. Riscam in curand sa fim complet acoperiti in plastic in ritmul acesta.
Alternativa noastra sunt sticlele refolosibile, fie termosuri, fie sticle de apa sau recipiente de cafea. Preferam sa ne punem apa in ele, sau sucuri sau atunci cand mergem la Starbucks 😛 ii rugam sa ne puna cafeaua in propriul nostru recipient. Noi am ales sa folosim Klean Kanteen, pe care il luam de la LittleBandit.ro. Avem o sticla de apa, un termos care tine cald cam 24 de ore si rece cam 54 (!) si o cana pentru cafea. Toate sunt frumoase, usor de folosit si din materiale prietenoase pentru copii. Nu le uitam acasa in nicio vacanta. Da, poate nu sunt cele mai ieftine produse, insa sunt durabile si salveaza si mediul.
3. Evitati paiele de plastic
Tebuie sa recunoastem. Paiele de plastic nu ne trebuie de-adevaratelea. Sunt ceva literalmente inutil. Cu siguranta putem bea toate bauturile din lume si direct din pahar. Paiul este doar un accesoriu, sau ceva pe care l-am folosit atat de mult timp incat nu mai vedem viata fara el. Ei bine, in curand s-ar putea sa nu mai vedem viata fara el pentru ca vom gasi paie efectiv peste tot. Si sa nu mai spunem ca sunt extrem de periculoase. Nu credem sa mai fie cineva in momentul de fata care sa nu fi vazut filmuletul de mai jos cu o testoasa careia i se scoate un pai din nas. Este ingrozitor. Dar este ceva ce trebuie sa vedem, ca sa intelegem ca e momentul sa ne oprim.
Din fericire exista o alternativa sustenabila. Am descoperit de curand paiele de metal. Deci, daca nu puteti trai fara paie, le puteti lua tot de la LittleBandit.ro. Vin si cu o periuta ca sa le puteti spala si curata usor. Perfecte spunem noi!
4. Mergeti mai mult pe jos
De multe ori este foarte usor sa inchiriem o masina ca sa ajungem peste tot. Daca putem (uneori, bineinteles, poate fi dificil cu copiii), incercati sa mergeti mai mult pe jos dintr-o parte in alta a orasului sau pana la plaja. Daca nu reusiti, o alta optiune poate fi transportul in comun. Oricum acesta circula, e ok sa mergem cu el. Daca bugetul va permite, puteti sa inchiriati o masina electrica sau hybrid. Exista multe modele de la Toyota sau BMW (si probabil multe altele, marcile de masini nu sunt punctul meu forte 😛 ).
In plus mersul pe jos este foarte sanatos, si ii invata lucruri importante pe cei mici. Cand copii stau in carucior inca, plimbarile pot fi o adevarata placere!
5. Evitati atractiile cu animale
In mare parte, atractiile care implica interactiune directa cu animale nu sunt ok.
Calaritul elefantilor poate parea distractiv, dar in realitate animalele sunt legate majoritatea timpului, batute pentru a se supune si sunt conduse cu un bat cu o lama la capat, pentru a fi pusi la punct daca nu urmeaza instructiunile. In plus, interactiunea continua cu turisti care ii calaresc zi de zi este extrem de stresanta.
Orice poza cu maimute, serpi sau mai stiu eu ce alte pasari trebuie evitata. Animelele sunt chinuite, batute ca sa se supuna, drogate si legate cu lanturi. Nu stiu cat de mult ne-ar placea noua sa stam toata ziua legati si sa faca cineva poze cu noi, dar banuiesc ca nu prea mult.
Templele cu tigri draguti si blanzi unde poti face poze mangaindu-i nu sunt un loc unde vreti sa ajungeti. Daca ar fi asa de usor sa dresezi un tigru, ar fi tigri dresati si blanzi vanduti ca animale de casa, nu doar prin tot felul de locuri cu potential dubios. Da, stiu, calugarii budisti farmeca tigri cu yoga magica, de-aia sunt atat de linistiti…not. Animalele sunt drogate si tinute in custi mici.
Cu cat mai multa lume va avita aceste atractii, cu atat sunt mai mari sansele sa se inchida cat mai multe si ca animalele sa fie tratate mai bine.
7. Spuneti-le si altora
Schimbarea incepe cu fiecare dintre noi. Mai intai este bine sa fim un exemplu pentru ceilalti. Apoi putem sa incercam sa le aratam si celor din jur ce impact au actiunile lor asupra mediului si cum pot face pentru a imbunatati lumea in care traim noi si copiii nostri. Exista atat de multe variante de calatorii sustenabile incat ar fi pacat sa nu apelam la ele.
Si, pentru ca vrem sa va incurajam sa calatoriti si sa traiti sustenabil, va invitam la CONCURS. Impreuna cu Little Bandit punem la bataie o sticla sport Klean Kanteen de 532 ml pentru copii. Pentru a castiga, lasati un comentariu aici, pe blog, in care sa raspundeti la intrebarea: „Ce schimbare poti face tu de maine in obiceiurile tale ca sa renunti la plastic?”. Puteti participa la concurs pana pe 21 septembrie ora 18.00, iar castigatorul va fi ales pe baza celui mai interesant raspuns pana pe data de 25 septembrie.
LATER EDIT: Va multumim pentru participare. Ne bucuram extrem de mult sa vedem cati oameni sunt interesati de a face planeta mai frumoasa si de a avea grija de ea. A fost greu sa alegem castigatorul, dar pana la urma a trebuit sa o facem. Castigatoare este LAURA. Vom lua legatura cu tine pe email!
Calatorii placute!
Intr-o anumita masura, la noi in familie schimbarea e deja facuta. Pentru cumparaturi avem niste sacose de material textil, pentru serviciu si calatorii, apa si cafeaua le tinem in sticle tupperware si/sau in recipiente de sticla ramase in urma consumului de produse lactate si de asemeni avem niste sacosele de panza pentru pachetelul de mancare pentru munca. Sandvisurile, sotia le „ambaleaza” in servetele de hartie. Lucrez intr-o companie care a avut de-a lungul timpului proiecte de reciclare si am constientizat aceasta problema globala a deseurilor de plastic.
Voi pune pe usa fiecarui magazin, supermarket, hipermarket un afis in care voi cere interzicerea sucurilor cu pai pt copii, care oricum sunt nesanatoase… si a inghetatelor la cutie si cu lingurita de plastic.
Suplimentar fata de ce ati scris voi, putem alege sa nu cumparam de la lanturi de cafenele care folosesc doar recipiente de unica folosinta si mult plastic chiar pentru consum in locatie, de ex Starbucks (nu-mi iese intotdeauna) sau sa luam mancare la pachet in recipientele noastre (desi e mai mare deranjul). Si, evident, sa reciclam: sa identificam unde e un loc de colectare a plasticului de incredere, sa spalam recipientele si sa le ducem acolo.
Eu in fiecare zi le puneam baietilor apa in sticla de plastic am renuntat la acest obicei pt ca nu mai veneau cu ele acasa .Am renuntat la pungile de plastic la sandvis si la sacosele pt cumparaturi.
Nu mai folosim paie, reununtam la sacose si sticle de plastic
Schimbarea deja am incepit-o achizitionand un termos de cafea Klean Kanteen de pe littlebandit. La show uri cu animale nu mergem never, sacoșe textile folosim de scurtă vreme, inca mai avem de lucrat la capitolul pungi. Pe lista se află paiele metalice. Asteptam sa revina in stoc 🙂
Schimbarea incepe cu noi in primul rand, noi trebuie sa fim un exemplu pentru copiii nostri. Din bebelusie cu scutecele textile, apoi cu sticlele Klean Kanteen, recipientele lunchbots pentru scoala, o sacosa de la Lenny Lamb pentru cumparaturi, cupa menstruala si chilotii Thinx in schimbul absorbantelor. Depinde doar de noi ce le lasam copiilor nostri.
Ar trebui sa renunț la caserole, sa le înlocuiesc cu inox.
Pentru mancarea luata la pachet, folosesc caserole de sticla de la Ikea, cafeaua o pun in sticlele reutilizabile tupperware si totul in sacosile textile achizitionate de la un producator local, handmade. Uleiul folosit il strang si periodic il duce voluntar un coleg de munca la un centru de colectare. Ne-am montat filtre la tevile de apa, astfel ca nu mai cumparam apa la Pet. E mai economic asa si totodata mai „sanatos” pentru mediu.
Deja colectez selectiv si reciclez. Din fericire mi-am convins si parintii sa faca acest lucru. Insa articolul vostru m-a provocat sa mai fac un pas in a reduce plasticul din viata mea, asa ca am decis sa renunt la o marca preferata de iaurt cu ambalaje de plastic si sa trec total la un brand cu ambalaje din sticla. As dormi mai bine daca as trece si la scutece textile penteu fetita mea… insa pana atunci, alti pasi mici 🙂
Cu pași mărunți, am început schimbarea în primul rând prin conștientizarea acestei uriașe probleme – poluarea excesivă cu mase plastice și degradarea imposibilă a acestora. Dacă până de curând nu realizam totuși dimensiunea problemei, în ultimii 2 ani am început a deschide total ochii și a lua măsuri cât mai potrivite. Primi pași au fost cei mai simpli și necostitisori – înlocuirea completă a sacoșilor de plastic cu unele din pânză, cusute simplu, de către noi. Am salvat astfel spațiul depozitării pungilor (inevitabil se adunau foarte multe), dar și cei 50 de bani per fiecare pungă achizitionată la cumpărături (pare banal, însă chiar e cea mai simplă măsură pe care o putem lua). Sacoșile din pânză se realizează, spală și usucă extrem de ușor, sunt foarte rezistente și ar trebui mereu purtate cu noi. Momentan, ne luptăm să renunțăm complet și la pungile mici, folosite pentru cântărirea fructelor și legumelor din supermarketuri – încercăm să le punem în saculeți textili sau să lipim eticheta gramajului direct pe ele. Priviri ciudate la casa de marcat, dar poate așa inspirăm ideea și altor persoane!
Apoi, am renunțat la cănile de plastic ale copilului, dar și la veșnicele pahare de unică folosință. Cu banii necesari unei căni din plastic + pungile pe o lună de zile folosite la cumpărături, chiar se poate achiziționa un recipient din inox, ale cărui avantaje sunt menționate și în acest articol! 😉 Merită investiția cu desăvârșire!
Pentru pachetele cu mâncare folosim caserolele din sticlă, care, deși mai grele, păstrează proprietățile muult mai bine! Pentru marii fani ai înghețatei :), recomand reorientarea către ambalajele din carton (au apărut în ultima vreme din ce în cei mai mulți producători) sau înghețata la cornet (spun acest lucru din proprie experiență, după ce am adunat zeci de recipiente din plastic).
Mai avem de lucrat la aspectul apei potabile, pe care momentan o filtrăm cu ajutorul unei căni…din plastic, însă măcar este una singură și utilizată ani îndelungați (filtrele schimbate lunar). Zeci de sticle de apă cumpăram lunar, pentru întreaga familie. Sticle care nu erau reciclate, din lipsa spațiilor special amenajate.
Este un drum anevoios, aparent și de foarte lungă durată, însă prin educație și exemplul propriu putem diminua folosirea maselor plastice, atât de nocive pentru noi toți!
„Schimbarea e in noi” – seamana cu o propaganda ieftina, dar in esenta aceste cuvinte se potrivesc vremurilor in care traim.
La noi in casa incercam sa fim rationali si prietenosi cu mediul. Plasticul nu il putem 100%indeparta deoarece majoritatea bunurilor de consum sunt ambalate in asa ceva si din pacate sortarea nu exista decat in aparenta si centrele de colectare nu primesc tot felul de ambalaje. Primesc doar Pet-uri. Pastilele care expira periodic, le duc la farmacie, bateriile la centrele de colectare. Caserole de plastic nu folosim iar sacose avem din bumbac.
Mie mi se pare greu să renunţ cu totul la plastic, dar pot renunţa la plasticul de unică folosinţă. În principiu, alegem plastic de multe ori pt că e mai uşor. Pe de altă parte, produsele din inox sunt mai durabile şi nu se fac „jegoase” aşa repede ca alea de plastic. Problema cu inoxul e greutatea, la ce ghiozdan are fii-mea, eu nu i-aş mai fi adăugat şi o sticlă de apă de inox, dar culmea e că ea fix asta a ales. Are o sticlă gen termos, care ţine şi apa mai rece şi o ia la şcoală în fiecare zi. Pentru Vlad am ales o variantă de sticlă din plastic fără BPA.
În rest, şi eu ca toată lumea, încerc să renunţ la paie (mersi de recomandarea cu paiele din metal, o să le comand şi eu), la punguţe de unică folosinţă, îmi iau mâncarea la birou în borcan, în loc de caserole (am descoperit nişte borcane faine cu gura largă), când cumpăr fructe, pun mai multe fructe de acelaşi fel într-o singură pungă sau renunţ de tot la pungă, dacă e cazul, încerc să reduc nr de şerveţele umede folosite (şi ele ajung în mediul înconjurător), mi-am adus la birou tacâmuri de inox ca să nu folosesc tacâmurile de unică folosinţă (şi din astea iau şi în vacanţă). Am pe birou o sticlă de sticlă pentru apă, în loc de sticla de plastic, şi reciclez foarte mult. La serviciu, avem recipiente diferite pentru hârtie/plastic/gunoi menajer, iar acasă strâng pet-urile şi le duc la reciclare. Chiar de multă vreme nu am mai aruncat vreun pet.