De curand am ajuns cateva zile pe la munte si ne-am gandit ca un loc foarte bun pentru a face cateceva distractive este Sinaia, unde ne-am facut planurile pentru o zi. Desi era destul de frig, am hotarat sa ne plimbam cat o tin pe Sofia picioarele (ceea ce s-a dovedit a nu fi foarte mult 🙂 ) si sa vedem cat putem acoperi si am pornit la drum.

Muzeul Trenuletelor

Am hotarat sa incepem cu Muzeul trenuletelor, care este chiar in gara, desi nu am ajuns acolo cu trenul. Puteti sa parcati linistiti in parcarea din fata garii, nu cred sa fie vreodata plina. Intrarea se face de pe peronul garii, iar pretul este unul foarte mic, in jur de 7 ron pe persoana. Se poate plati atat cash cat si cu cardul.

Inauntru este practic o sala mare, in care sunt mai multe machete cu trenulete si cateva masute unde cei mici se pot juca cu sine de tren, locomotive sau lego. Mai exista si un etaj semi inaltat unde este o cafenea si de unde se pot cumpara suveniruri (printre care tot felul de trenulete).

As spune ca muzeul este potrivit pentru cei care iubesc foarte mult trenuletele. Machetele sunt foarte bine realizate si foarte interesante, doar ca as putea spune ca Sofia s-a uitat la ele timp de maximum 5 minute, s-a jucat cam tot atat si aia a fost :).

Probabil ca eu as fi stat mai mult sa ma uit la modele, la cum functioneaza ele si cum se plimba dintr-o parte in alta, insa nu a fost sa fie. Am petrecut acolo cel mult 15 minute si am plecat mai departe.

Castelul Peles

Ziua era frumoasa si insorita, ne-am urcat in masina si am mers pana in parcarea Castelului Peles. Am avut noroc sa nu fie ocupat si sa gasim locuri in parcarea de unde mai sunt doar 400 de metri de mers pana la Castel (si bine a fost – o sa aflati mai tarziu de ce). Am mers cum am mers pana la intrarea in curtea Palatului, dupa care a inceput „chinul”. Gheata era la ea acasa si pe trotuar si pe sosea, era destul de greu sa o eviti. Asa ca am mers incetisor, tinandu-ne de mana, ceea ce e mega distractiv pentru un copil de 3 ani #not. Ne-am gandi ca pentru un Castel care primeste tot timpul o groaza de vizitatori, dintre care o mare parte sunt straini, s-ar deranja macar sa se asigure ca nu iti rupi gatul pana ajungi la el.

Odata ce am trecut de obstacolele puse in cale, am ajuns la Castel si Sofia a insistat sa mergem inauntru. Intrucat este tur ghidat, si m-am gandit ca dureaza in jur de 30 de minute, am hotarat sa luam bilete doar pentru parter (30 de ron adultii, copiii nu platesc), si sa nu mai mergem si la etaj (ceea ce ar fi insemnat 60 ron pentru adulti).

Am avut mare noroc sa intram chiar cand incepea turul, Sofia nu e prea buna la asteptat si nu cred ca ar fi fost distractiv sa stam pe afara cine stie cat. La intrare era o garderoba, insa, atunci cand o alta doamna a intrebat daca isi poate lasa haina I s-a spus ca in timpul turului nu este chiar asa cald, si mai bine sa o pastreze pe ea. Ceea ce am facut si noi, si mare greseala a fost, pentru ca Sofia s-a plictisit dupa cam 15 minute, ceea ce a insemnat ca am carat-o in brate mai mult de jumatate din timp si am transpirat gratios (sau nu prea, dar macar trag speranta ca am dat macar 3 kilograme jos cu acest exercitiu).

Turul in sine este foarte interesant si informativ. Lucrul care mi-a trecut prin cap in timpul vizitei a fost „Nu mai au oamenii gusturi ca pe vremuri”, pentru ca in castel este absolut superb. As fi vrut sa va arat si poze, dar se plateste o taxa destul de mare, plus ca este interzis sa pui pozele facute in Castel pe bloguri / Facebook etc. Ce va pot povesti este ca, de la constructia sa, Castelul are apa curenta, canalizare, gaze, un aspirator mural de praf si tavan care se dadea la o parte pentru ventilatie, ceea ce nu se poate spune despre majoritatea Romaniei rurale din ziua de azi, si nici chiar despre o parte din cea urbana… Sofia a fost interesata de Camera de Muzica si de biblioteca, unde ni s-a povestit despre un pasaj secret.

Dupa ce am iesit, am carat copilul in brate pana aproape la masina, de unde si usurarea mea de mai sus legata de faptul ca parcarea nu era prea departe si mijlocul meu a rasuflat usurat mai repede dupa ce a pus cele 16 kilograme jos.

Restaurantul Forest

Dupa atata plimbare eram gata de masa, asa ca ne-am oprit intr-un loc in care am mai fost si care ne-a placut mult – restaurantul Forest din cadrul hotelului Ioana. L-am ales pe acesta pentru ca este foarte aproape de partie.

Servirea a fost prompta, mancarea delicioasa. Am ales o ciorba cu taitei, o salata si niste midii in vin. Nu am trecut pe la locul de joaca, dar era acolo, ca de obicei. Daca ajungeti in Sinaia, poate fi o alegere buna pentru o masa cu cei mici. Atentie, doar, pentru ca preturile sunt putin mari.

Am mai povestit despre restaurantul Forest (cu tot cu poze), dar si despre alte restaurante din zona in articolul nostru de aici.

Pe partie

Ce poti sa faci iarna cu cei mici la munte? Sa mergi pe partie. Am incheiat ziua cu cateva ore la zapada. Sofia a incercat sania, dar a pus si schiurile in picioare. De data aceasta fara instructor (ca sa fim amuzanti, va putem povesti cum am mers sa inchiriem schiuri, clapari etc, ne-am chinuit 15 minute sa I le punem in picioare, am mers cam 10 minute pe partie pana s-a plictisit si, atunci cand le-am dus inapoi, cei de la inchirieri ne-au spus ca sunt din partea casei 🙂 ).

Saniusul a fost completat de niste obraji rosii ca focul si de un pahar de vin fiert (bine, doar pentru adulti, Sofia a baut un ceai fierbinte).

La sfarsit, totul s-a terminat cu un somn bun si relaxant in masina, dupa o zi lungaaaa si distractiva.

Alte lucruri pe care le mai puteti bifa in Sinaia impreuna cu cei mici sunt: Manastirea Sinaia sau parcul Central. Pentru noi ar fi fost prea multe intr-o singura zi, Sofia are totusi 3 ani si rezistenta ei e limitata.

Ce altceva ne-ati mai sugera sa facem in zona?

Calatorii placute!