-Mami, stii povestea cu biserica?

-Ce biserica, Sofia?

-Cand au zidit-o pe Ana…

Eu in mintea mea, aoleu, stai ca nu suna bine 🙂 .

Zece minute mai tarziu am aflat cum stia ea toata povestea cu Mesterul Manole de la buni. Pana si partea in care el s-a sinucis aruncandu-se de pe biserica 🙂 . Ne-a luat ceva mai mult sa o convingem ca e o legenda si ca nu s-a intamplat nimic cu adevarat. Ce sa zicem, speram ca a inteles.

Dar toata povestea ne-a dus si la promisiunea ca vom ajunge la Curtea de Arges, sa vedem ce a construit Mesterul Manole, ceea ce am si facut, in primul weekend liber si care nu se anunta ploios.

Am pornit pe drum si am luat-o mai intai pe centura, apoi pe autostrada spre Pitesti si apoi spre Curtea de Arges. Cu totul ne-a luat cam 1 ora 50 de minute sa ajungem acolo.

Ce puteti vedea in Curtea de Arges?

1. Manastirea Curtea de Arges

Practic de aceea am si venit aici, pentru ca Manastirea Curtea de Arges este cea construita de Mesterul Manole.

In fata Manastirii se intinde o curte mare in care copiii se pot juca. Nu se poate calca pe iarba (sunt si semne in sensul asta), dar cei mici se pot catara pe bancile de lemn (sunt tare frumoase), sau se pot juca cu pietrele. Noua Sofia ne-a umplut buzunarele de „suveniruri” de care am reusit sa scapam pana la urma.

A fost distractiv si sa ne plimbam in jurul bisericii si sa cautam locul in care ar fi fost zidita Ana, care este marcat cu un scris rosu.

In biserica sunt si mai multe morminte ale diverselor personalitati, precum mai multe persoane din familia Bratianu, regale Carol etc. Sofia este intr-o faza in care este interesata de tot ceea ce tine de moarte (nu este ingrozita de ea), asa ca asta a fost o parte foarte interesanta.

Chiar la intrarea in complex este o alta biserica, in care puteti vedea mormintele Regelui Mihai si ale Reginei Ana.

Peste drum (trebuie sa treceti soseaua), este Fantana lui Manole, din care puteti bea apa daca doriti.

Cat Costa?

Pentru a va plimba prin curtea Manastirii nu exista niciun cost. In biserica se platesc 2 ron de persoana (pentru adulti), si exista o taxa de fotografiere de 10 ron.

Curtea Domneasca

A doua oprire pentru noi a fost Curtea Domneasca. Aici putem vedea niste ziduri si porti de demult, o biserica si cateva ruine ale caselor domnesti.

Din pacate, in afara de biserica, totul este lasat in ruina. Poti intra in ruine (daca razbesti prin iarba inalta) si practic pe fiecare scrie „Case domnesti”, fara vreo alta explicatie si fara vreo descriere a diverselor camere.

Mai este si o casa traditionala pe care scrie „Casa traditionala” si in care nu se poate intra 🙁 .

Este mare pacat ca nimic nu s-a pastrat si nici macar in ziua de azi nu se fac eforturi pentru a pastra sau restaura cat de cat ruinele.

In biserica, in schimb, ne-a placut sa vedem cele trei straturi de pictura suprapusa – se putea remarca astfel amprenta timpului.

Cat costa?

Intrarea este gratuita

Capela catolica Sfantul Nicoara

Vis-à-vis de Curtea Domneasca, pe un deal, sunt ruinele Capelei Catolice Sfantul Nicoara. Se vede foarte clar cat de frumoasa a fost constructia odata, din care au mai ramas doar doua ziduri.

Pentru a putea ajunge la ea, trebuie sa urcati un deal (foarte mic, nu va reprezenta o problema pentru nimeni) si sa treceti printr-un gard care pare sa fi fost rupt.

Se poate vedea ca demult a fost amenajat ceva acolo, pentru ca sunt niste picioare de banca prin anumite locuri pe unde credem noi ca trecea drumul spre capela. Insa noi nici nu ne-am putut prinde pe unde se facea intrarea intiala spre ea.

Peste tot erau gunoaie, lumea clar isi facea nevoile peste tot, iar in capela in sine nu puteai intra, pentru ca cineva isi facuse nevoile chiar la stanga intrarii, iar in mijloc era o jumatate de peste (!?!) in putrefactie.

E mare pacat, pentru ca locul e tare frumos si ar merita valorificat. Sofiei I-a placut foarte mult sa ne plimbam pe acolo, ei I s-a parut o aventura, si am ocolit tot ce nu ar fi trebuit ea sa vada.

Cat costa

Evident, nimic

Muzeul Municipal

Chiar langa Curtea Domneasca este Muzeul Municipal, in care nu ne-am gandit initial sa ajungem, dar pana la urma am intrat pentru ca Sofia mai voia sa „viziteze”.

Muzeul e tare dragut pentru copii. Chiar la intrare, pe dreapta, e o sala numai pentru ei. Sunt castele, cavaleri, costume, un loc unde pot colora, este foarte frumos. Sofia a stat mult aici incercand diversele costume si distrandu-se. Daca doriti, chiar puteti cumpara exponatele de acolo, iar cei mici pot face turul de muzeu imbracati in ce isi doresc pana la iesire.

Noi am avut parte de un tur ghidat si foarte detaliat, dar suficient de rapid cat Sofia sa nu se plictiseasca. Nu stiu daca toti vizitatorii primesc tur ghidat, dar a fost tare bine. Ne-au fost explicate, practic, toate exponatele si am trecut prin intreaga istorie a orasului. A fost foarte util, recomandam oricui sa ajunga aici.

Cat costa

5 ron / adult. Copii intra gratuit.

Unde puteti manca?

Orasul este foarte dragut. Are un centru plins de restaurante, asa ca nu veti avea probleme in a gasi ceva pe gustul vostru.

Intrucat Sofia era infometata la plecarea de la Manastirea Curtea de Arges, am intrat la Restaurantul Fantana lui Manole, care este chiar peste drum. Am mancat 2 ciorbe, o salata, o portie de snitel cu piure, o apa plata mare si o limonada si am dat 70 ron – noi zicem ca am facut o afacere buna. Plus ca toata mancarea a fost delicioasa. Vi-l recomandam cu drag!

Ce altceva puteti face pe langa Curtea de Arges?

Daca vreti sa vizitati si alte locuri pe langa Curtea de Arges, puteti incerca si urmatoarele sugestii:

Cetatea Poenari

Nu este prea departe (faceti cam o ora din Curtea de Arges) si este clar un loc in care vreti sa ajungeti daca cel mic poate urca cele 1400 de trepte sau daca voi va simtiti sa il carati in spate cele 1400 de trepte. Noi nu am simti acest imbold, deci am lasat-o pe data viitoare.

Campulung Muscel

La intoarcere noi am luat-o pe la Campulung Muscel. Nu am oprit (pentru ca Sofia nu avea dispozitia necesara), dar am fi vrut sa trecem pe la Manastirea Negru Voda si pe la Biserica Catolica Baratia (care e foarte frumoasa, am vazut-o pe dinafara si ne-ar fi placut sa o exploram)

Targoviste

Mergand mai departe, noi am trecut pe langa Targoviste, unde sigur ca puteti umple o zi intreaga: Ansamblul Curtea Domneasca, Turnul Chindiei sau Gradina Zoologica sunt locuri foarte potrivite pentru cei mici. Am povestit mai multe despre vizita noastra la Targoviste in articolul de aici.

Calatorii placute!