Imi amintesc ca am primit „Legendele Olimpului” in clasa a patra, ca premiu. Nu am fost foarte incantata atunci, pentru ca as fi dorit o jucarie, dar nu a trecut mult timp pana cand recitam numele zeilor si eroilor pe dinafara si stiam absolut totul despre ei. Am mai uitat eu una-alta intre timp, dar tot stiu o groaza de lucruri.
Ei bine, inca de atunci imi doream foarte tare sa ajung in Grecia, sa vad tot ce este de vazut acolo. Prima oara am mers intr-o excursie cand aveam cam 20 de ani (eram inca in facultate, asta imi amintesc clar), deci acum 1500 de ani. Nu am vazut extrem de multe, a fost o excursie tare ieftina, am dat 50 de euro cu transport si cazare incluse si am stat in Paralia Katerini. Am ajuns doar la Muntele Olimp, la Meteore si la facut o croaziera pe langa Muntele Athos. Nu am mai avut bani sa ajungem si la Atena, si tare rau ne-a parut.
Apoi, acum cam 5 ani as zice, cu un an inainte de Sofia, am facut un tur al Greciei si am vazut tot ce imi doream. Am ajuns la Delfi, la Epidaur si la Micene, am vazut bineinteles Atena si Salonicul. A fost superb! Toata istoria aceea adunata la un loc este minunata, nu am suficiente cuvinte sa va descriu cat de fericita m-a facut acea vacanta (Se vede ca imi plac ruinele mult, nu? ).
Anul trecut am facut o noua scurta incursiune la sfarsit de noiembrie in Nordul Greciei, si am stat la Ierissos. Puteti citi mai multe despre ce am facut aici.
Si, desi ca sa fim sinceri, Grecia ni se pare mult prea departe pentru o calatorie cu masina, am zis sa ii dam anul acesta o noua sansa drumului, si sa ne bucuram de mancarea delicioasa si de locurile minunate. Am ales o cazare foarte draguta, Geomare Holiday Homes, si ne-am pus pe drum!
Cuprins
Cum a fost cazarea la Geomare Holiday Homes?
Geomare Holiday Homes sunt situate in Nea Kalikrateia, cam la 45 de minute distanta de Salonic, inainte de a incepe bratul Kassandra din Halkidiki. Sunt formate din aproximativ 6 apartamente, care contin tot ce ai nevoie.
Majoritatea apartamentelor au o sufragerie cu bucatarie deschisa, utilata cu tot ce e nevoie (frigider, aragaz, hota), care include si o canapea (nu se extinde, poate fi folosita drept pat pentru un copil mai mic) si un semineu. Apoi au cate doua dormitoare, dintre care unul cu pat dublu si unul cu doua paturi single. Fiecare apartament are o baie cu dus. Practic, fiecare este potrivit pentru 4 persoane. Mai este un apartament care are si un demisol unde sunt doua paturi single, deci pot incapea 6 persoane. La cerere se pot adauga paturi suplimentare.
Ne-a placut foarte mult ca am avut suficient spatiu – noi am dormit intr-o camera si Sofia in cealalta si ca puteam sa ne uitam de pe geamul dormitorului direct spre mare. De altfel, odata iesiti din casa mergeam 30 de metri pana la poarta complexului, apoi traversam o strada secundara minuscula, pe care nu trec masini in continuu, si plaja era chiar acolo.
Trebuie sa mai mentionam ca fiecare apartament care in fata o masa cu scaune si umbrela, pentru a va petrece serile relaxant, si inauntru gasiti doua scaune si o umbrela pentru plaja.
Proprietarii sunt foarte draguti, si sunt gata sa te ajute cu orice. Sunt practice o familie: sot, sotie si cumnata, toti mai in varsta, si care vorbesc fiecare limbi diferite. Tania, cumnata, care petrece tot timpul in zona, vorbeste franceza si germana (si suficienta engleza cat sa va intelegeti), Constantios, sotul, vorbeste Germana, iar Penelope, cu care ne-am aranjat si noi rezervarea, vorbeste engleza. Sunt disponibili sa fie sunati la orice ora dar, din fericire, nu a fost cazul sa ii deranjam deloc.
La intrare am primit din partea lor un bol plin cu pepene galben, o sticla mare de apa plata (si sfatul sa nu bem de la chiuveta) si o cutie de suc de portocale. Iar la sfarsit ne-au adus drept cadou o cutie plina cu biscuiti deliciosi.
Chiar la iesire, pe stanga, este un restaurant unde am mancat o groaza de lucruri delicioase, si la care cu siguranta v-ati petrece mult timp daca sunteti cazati aici.
Atentie – daca va cazati aici trebuie sa va aduceti de acasa urmatoarele: saci de gunoi, detergent de vase, hartie igienica, gel de dus, sampon si uscator de par. Exista o masina de spalat intr-o anexa in curte care poate fi folosita de oricine, si puteti primi un fier de calcat la cerere. Prosoapele se schimba la 3-4 zile (noi am primit un cos plin de prosoape noi a patra zi).
Ne-a placut tare mult cazarea, cu siguranta putem sa o recomandam!
Cat de child friendly este zona?
Cazarea in sine este foarte child friendly. Exista inauntru chiar si boluri pentru copii, si se pot furniza patuturi pentru bebelusi sau cu protectii impotriva caderii pentru copiii mai mari. Aveti suficient spatiu pentru toata familia, frigider destul de spatios, aragaz cu cuptor functional. La ferestre sunt plase de tantari, deci nu ar trebui sa intre insecte nedorite. Singurul loc mai incomod este baia, care este destul de mica.
Plaja in sine nu este foarte child friendly, din doua motive. Primul este ca sunt destul de multe plante in prima parte a plajei, care fac niste ciulini tare intepatori. Drept urmare, daca cei mici merg in patru labe pe acolo, e un risc sa se intepe (si doare destul de tare, eu m-am intepat constant in fiecare zi, la fel si Sofia). Al doilea este ca apa incepe cu muuulte pietre, apoi are o zona foarte adanca (de dimineata imi ajungea pana la gat, seara ma depasea) si apoi o zona unde apa ne venea cam pana la brau. Drept urmare, trebuie sa stati tot timpul cu ochii pe copiii mai mici, si nu pot fi lasati sa se joace singuri pe mal. Apa, in schimb, este foarte frumoasa, are o culoare placuta, asa cum speram sa fie.
In zona sunt doar 3 restaurante, si niciun magazin. Asta inseamna ca trebuie sa luati masina si sa va duceti pana in Nea Kalikrateia pentru a face cumparaturi (noi am mancat micul dejun in camera si am avut nevoie de paine, plus ca nu stiam ca nu vom avea gel de dus si a trebuit sa mergem sa ne luam). In ceea ce priveste restaurantele, noi am fost destul de constanti si am mers majoritar la restaurantul chiar de langa complex, unde ne stiau toti chelnerii 🙂 .
Aglomeratia. Plaja nu este aglomerata in mod normal. In weekend insa vine lumea din Salonic, si poate fi greu cu locurile de parcare (adica sa plecati si sa reveniti), dar nu ni s-a parut plaja prea aglomerata, chiar daca era mai multa lume decat in timpul saptamanii.
Magazine. Locatia este izolata. Nu este nici macar un singur magazin la care sa ajungeti mergand pe jos, sau cel putin nu l-am gasit noi. Primele magazine sunt in centrul Nea Kalikrateia, care este la 3 kilometri de mers pe jos (e un drum in panta, noi nu am fi mers pe jos pana acolo), sau la cam 10 minute de mers cu masina.
Cum se ajunge la Geomare Holiday Homes in Nea Kalikrateia
Noi am plecat din Bucuresti si am continuat pe traseul Giurgiu – Ruse – Sofia – Kulata – Salonic – Nea Kalikrateia.
Pentru Bulgaria, puteti cumpara, de anul acesta, rovigneta online. Trebuie sa mergeti pe site-ul pentru rovignieta, sa introduceti acolo cateva detalii si primiti confirmarea online. Nu mai exista obligativitatea de a pune rovinieta in geam. De asemenea, si daca o cumparati local, dupa ce treceti vama, tot o confirmare „electronica” tip chitanta veti primi, nu un sticker pentru parbriz. Pentru o saptamana pretul este 15 leva, pentru o luna este 30 de leva (noi ne-am luat pe o luna pentru ca stateam 8 zile practic 🙂 ).
Noi am folosit alternativ Google Maps si Waze pentru a ne ghida. La Waze am intampinat o problema, respectiv nu voia deloc sa ne bage prin Bulgaria, ne ocolea prin tari adiancente. Dupa ce am cautat prin setari, am descoperit ca trebuie sa introducem faptul ca avem rovignieta de Bulgaria si o lua pe drumul cel bun. Pentru a va seta si voi asta, accesati aplicati Waze – Settings – Toll & Hov Passes (probabil suna altfel daca aveti aplicatia setata in romana 🙂 ) si alegeti vignietele relevante din lista.
Am plecat la 12 noaptea, sa doarma copiii pe drum (nu a fost de mare success aceasta idee 🙂 ), si am stat cam 45 de minute in vama la Giurgiu si cam 1 ora in vama la Kulata la dus. La intors am stat cam 10 minute la Kulata si cam o ora la Giurgiu.
Ce puteti vizita prin zona Geomare Holiday Homes
Salonic
Salonic poate fi o scurta oprire in drumul vostru spre Geomare Holiday Homes sau spre Halkidiki in general. Noua ne place sa facem un scurt popas aici si sa ne plimbam pe promenada, sa vizitam biserica Sf Dumitru cu criptele ei, santierele arheologice si Turnul Alb. De obicei gasim si un restaurant dragut unde sa mancam pentru pranz. Atentie – in centru e destul de greu cu parcarile. Noi cautam de obicei o parcare acoperita, toate sunt, in general, pline, si o lasam acolo impreuna cu cheile, sa mute ei masina atunci cand e nevoie.
DinoParc Salonic
Pentru copiii carora le plac dinozaurii, Dinoparc-ul din Salonic nu trebuie ratat. Mai intai, veti avea parte de o plimbare cu un ghid, in limba engleza, care va va trece prin toate epocile dinozaurilor, si apoi veti putea sa explorati cat doriti, singuri. Langa Dinoparc este si un loc de joaca destul de maricel, unde va puteti relaxa inainte sau dupa.
Ancient Stagira
Locul in care s-a nascut Aristotel este o cetate minunata, incredibil de mare, cu niste privelisti naucitoare spre mare, in care puteti petrece ore in sir. Ne-am bucurat sa ne putem catara libere pe ruine, sa ne plimbam pe unde vrem sa sa povestim. Intrarea este gratuita.
Cumparati Ulei de Masline
Am mai povestit despre Virginia Olive Oil & Olives, dar va mai spunem inca o data. Este o fabricuta in mijlocul pustietatii (sa nu credeti ca a luat-o gps-ul razna sau ca nu veti ajunge nicaieri), de unde puteti cumpara ulei virgin si extravirgin, masline de multe feluri, gemuri, miere si sapunuri. De cand am descoperit-o anul trecut am promis sa ne intoarcem de fiecare data. Au POS si livreaza si in strainatate.
Calatorii placute!