Sicilia a fost prima noastra vizita in afara tarii cu Sofia, la 11 luni. Asteptasem deja suficient, si era momentul sa ne plimbam si mai departe de casa. Am gasit niste bilete de avion avantajoase si ne-am apucat de cautat cazare. Am descoperit un loc foarte child friendly, cu multe lucruri pe care le puteti vizita impreuna cu cei mici si cu oameni foarte primitori. Nu a fost deloc o alegere rea pentru prima vacanta in afara!

Ce sa vezi si sa faci in Sicilia impreuna cu copiii?

Siracusa si Ortigia

Siracusa nu ar trebui ratata cand mergeti in Sicilia. Ortigia este practic centrul vechi, o zona (mai mult) pietonala, unde va puteti plimba si unde puteti admira cladirile vechi, marea si oamenii. Totul este spectaculos, veti gasi multe restaurante bune presarate pe stradutele pietruite si puteti chiar sa dati peste un festival (se organizeaza multe acolo). Atentie! In Ortigia nu se poate intra cu masina, sunt parcari destul de mari amenajate chiar in afara ei.

Taormina

Taormina este o statiune la malul marii care s-ar putea sa fie destul de aglomerata pe timpul verii si are si de ce. Mai intai, este situata pe malul marii si are niste plaje foarte frumoase, tarmuite de formatiuni stancoase. Apoi, orasul in sine este extrem de pitoresc. Stradutele sunt pietreuite si pline de magazine extrem de frumoase, aveti o priveliste extraordinara asupra vailor din jurul orasului si, bineinteles, trebuie sa nu uitam amfiteatrul antic. Sofia a fost fascinate de el, I-a placut sa ii urce scarile si s-a uitat impreuna cu noi la mare. Tineti minte ca zona nu este potrivita pentru carucioare. Pe de o parte strazile pietruite nu sunt tocmai comode pentru plimbarile in carucior. Pe de alta parte nici la amfiteatru nu veti putea urca nicaieri cu caruciorul si, daca veniti cu el, precum noi, va fi, cu siguranta, super distractive sa il carati in sus si in jos pe niste scari antice 🙂 .

Agrigento

Agrigento este un complex arheologic care contine ruine de temple grecesti de pe vremea cand Sicilia era parte din Magna Grecia. Este o zona superba, aveti foarte multe de vizitat. Pentru copiii interesati de istorie este locatia perfecta, si oricum este un loc in care aveti oportunitatea sa le povestiti celor mici despre istorie, despre arhitectura sau mitologie. Nu luati nici aici caruciorul, este un drum pe deal prafuit si plin de pietre. Un sistem de purtare este ideal.

Muntele Etna

In cazul in care nu erupe, Muntele Etna este, cu siguranta, foarte interesant pentru copii. Vor avea aici oportunitatea sa mearga cu telecabina pana sus, si vor primi haine groase sau se vor infasura in hainele voastre groase (e o diferenta foarte mare de temperature acolo sus). odata ajunsi in varf vor putea merge cu jeepuri si apoi vor putea explora craterele stinse ale vulcanului – o adevarata aventura.

Savoca

Savoca este satucul in care exista un bar (Vitelli), in care s-au filmat o parte din scenele din Nasul. Este un satuc mic, pe varful dealului, cu case traditionale, din piatra. Nu dureaza mai mult de jumatate de ora sa il parcurgeti pe tot, dar sunt tot felul de colturi pe care sa le explorati, o biserica foarte frumoasa, plus mai multe restaurante. Noi am baut ceva chiar la barul la care s-au filmat scenele din Nasul, care este foarte pitoresc, iar Sofia s-a plimbat pe sub mese, urmarind pisici. Apoi am mancat la un restaurant absolut excelent, cu priveliste spre valea din jur.

Unde sa stati in Sicilia

Noi am aterizat pe aeroportul din Catania, si am decis sa nu stam acolo, ceea ce s-a dovedit a fi o alegere foarte buna. Asta pentru ca orasul este murdar si destul de plin de tot felul de oameni dubiosi. Am ales un hotel in Aci Castello, nu departe de oras, si chiar pe malul marii. Camerele sunt spatioase, are piscina si totul arata foarte bine. Hotelul la care am stat se numeste Grand Hotel Baia Verde si vi-l recomandam si voua. Tineti minte insa ca este necesar sa aveti o masina pentru a sta aici, si in apropiere sunt doar doua restaurante.

Ce sa mancati in Sicilia

Pentru noi, oamenii mari, mancarea a fost delicioasa. Bineinteles, puteti incerca traditionalele paste si pizza, dar nu uitati de canolli (deserturi delicioase, le gasiti oriunde) si peste si fructe de mare (ca doar este o insula). Pe langa acestea, insa, puteti gusta si specialitati siciliene, care difera de mancarea traditionala italiana. Astfel, in Catania puteti merge la Trattoria U Fucularu, unde gasiti specialitati siciliene, absolut delcioase. Pentru Sofia, insa, mancarea siciliana (incluzand pizza sau pastele) au fost prea grase, asa incat nu pot zice ca s-a dat in vant dupa mancarea de aici,mai ales ca avea doar 11 luni. Daca aveti un copil putin pretentios, nu cred sa aveti probleme, dar cu cineva precum Sofia e bine sa fiti pregatiti pentru cautat restaurante sau supermarketuri.

Cateva detalii tehnice

Cand sa mergeti in Silicia

Perioadele ideale sunt primavara si toamna, cand vremea este suficient de calduroasa, dar nu inca torida. Noi am mers in aprilie si, desi inca nu era vreme de intrat in mare, am putut sa stam cu picioarele in piscina, iar Sofia a petrecut mult timp plimbandu-se in pampers si tricou pe langa piscina. Am avut si zile cand a trebuit sa ne punem cate un hanorac insa, mai ales pe seara cand era mai racoare. Per total, vreme tocmai buna de plimbat.

Transportul

In Sicilia e obligatoriu sa aveti masina. Distantele sunt mari, ca sa ajungeti dintr-o parte in alta masina este esentiala. Noi  am inchiriat o masina chiar din aeroport, de la Europcar. Daca planuiti sa ajungeti pe Etna, luati ceva cu putere mai mare, drumul e foarte abrupt. Fiat-ul 500 pe care l-am avut noi a facut cu greu fata pana in varf 🙂 . Nu e neaparat rau sa va luati si asigurarea suplimentara, pentru ca in zona Cataniei se fura destul de multe masini, si nici nu prea au grija pe unde parcheaza.

Buget pentru vacanta

Iata mai jos cateva calcule, bazate pe vacanta noastra:

Cazare: 600 euro / 7 nopti

Masina: 420 euro / 7 zile, scaun de masina inclus

Zbor: 350 euro / 2 adulti si un infant

Intrari la muzee: Agrigento si Muntele Etna: 150 euro / 2 adulti

Total (fara mancare): 1520 euro / 7 nopti

Puteti gasi povestile noastre din vacanta in Sicilia aici si aici.

Calatorii placute!

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!