Pentru ca multe din locurile din Romania sunt destul de aglomerate in aceasta vara, am hotarat ca vom petrece un weekend in nordul Bulgariei, pentru ca sunt foarte multe lucruri de explorat pe acolo.

O sa va povestim ce puteti vedea si cum ne-am structurat noi zilele, iar la sfarsit va vom da cateva detalii „tehnice”.

Planificare pe zile

Ziua 1 – Vineri. In aceasta zi puteti pleca spre Bulgaria. Noi am plecat din Bucuresti destul de tarziu, in jur de ora 17.30, si am ajuns la cazare, Seven Generation Winery, cam la 20.30. Ne-am cazat, am mancat de seara si ne-am culcat.

Ziua 2 – Sambata. De dimineata, dupa micul dejun, puteti pleca spre Nicopolis Ad Istrum, o fosta cetate romana, construita in preajma razboaielor daco-romane. Apoi puteti sa va duceti pana in Arbanassi pentru pranz – este la doar douazeci de minute distanta. Dupa amiaza aveti de ales intre a vizita Veliko Tarnovo sau a merge inapoi la cazare si a sta la piscina sa va relaxati (daca ati ales Seven Generation Winery, ca noi, sau in functie de vreme).

Ziua 3 – Duminica. Dupa micul dejun luati-o spre fortareata Cherven, o constructie medievala superba. Continuati drumul spre Manastirile din Piatra de la Ivanovo, iar apoi, daca mai rezistati pana la pranz, faceti o scurta oprire la Manastirea Sf Dumitru Basarabov, care se pare ca e singura manastire intr-o pestera din lume in care inca se mai tin slujbe. Luati pranzul in Ruse (noi am mancat la restaurantul Terassa) si luati-o inapoi spre casa.

Ce am vazut?

Am avut un weekend plin dar, pentru ca a fost un singur weekend, mai avem multe de vazut in viitor. Va povestim mai jos care sunt locurile pe care le-am vizitat.

Nicopolis Ad Istrum

Cetatea Nicopolis ad Istrum a fost contruita in timpul razboaielor daco-romane, in jurul anilor 102-103, de catre Traian. Constructia ei chiar apare marcata pe Columna lui Traian din Roma. A servit ca aparare impotriva roxolanilor, care treceau Dunarea si faceau incursiuni de jefuire in zona aceea a Bulgariei de azi. De-a lungul timpului a avut chiar si un conducator care a ravnit sa fie imparatul Romei, dar apoi a cazut in dizgratie si a fost distrusa de popoarele migratoare.

Zona nu este foarte mare, sau cel putin nu partea vizitabila. Intrati pe o poarta frumoasa si pe un drum dragut pastrat (sau reamenajat), pe sub copaci, pe la umbra, si apoi ajungeti in zona principal. Sunt multe ruine. Puteti, cu atentie, sa distingeti un teatru / amfiteatru, coloane si porti din vechime. Din cand in cand sunt panouri explicative, si cu imagini din care puteti intelege cum arata zona pe vremuri. Cetatea nu este nici pe departe atat de mare precum Histria, unde am ajuns de curand, dar probabil sunt multe zone in care inca exista sapaturi si nu sunt accesibile publicului.

Intr-o parte puteti remarca chiar si niste conducte pentru ca, bineinteles, romanii aveau canalizare acum 2000 de ani, ceea ce inca nu gasim in multe sate de pe la noi.

Spre iesire este si o terasa / restaurant (inchisa din motive de Covid, banuiesc), si niste mestasugari care vand diverse lucruri. Ar trebui sa mentionam ca mai eram noi si inca o familie acolo, distantare sociala fara probleme.

Nu uitati sa luati apa, pentru ca este foarte cald si nu aveti de unde sa cumparati.

Intrarea a fost 6 leva (aproximativ 12 ron), de familie.

Arbanasi  si Veliko Tarnovo

Dupa ce am terminat la Nicopolis ad Istrum noi eram gata pentru pranz. Am ales sa mancam in Arbanasi, un satuc traditional la aproximativ 20 de minute distanta de Nicopolis ad Istrum si la cam 10 minute distanta de Veliko Tarnovo. Am ales un restaurant foarte dragut, care avea si o mini zoo in curte, ceea ce a fost foarte bine pentru Sofia, plus niste hamace si un mini loc de joaca. Am mancat foarte bine si apoi am luat-o inapoi spre hotel.

Pentru noi aceasta a fost cea mai buna alegere, pentru ca era extrem de cald si nu am fi putut sa ne plimbam sub nicio forma. Am mers doar putin prin Arbanasi cu masina, sa il admiram, si am luat-o direct inapoi. Daca ajungeti in Veliko Tarnovo, nu ratati Tsarevets, cetatea lor. Puteti incerca si un restaurant care noua ne-a placut.

Fortareata Cherven

Fortareata Cherven este o constructie medievala – un mini oras pe varful stancilor, absolut superb. Cand ne-am apropiat de el cu masina l-am putut vedea pe stanga deodata pe o culme de munte si am exclamat cu totii „Wooooaaaaw”. Asa cum am aflat la intrare, de la cel care vindea biletele, I-a apartinut unui boier, iar inauntru am gasit biserici, turnuri de aparare si multe alte lucruri interesante.

Pentru a ajunge la fortareata am urcat mai intai 225 de trepte (sau 325, nu mai sunt foarte sigura). Ne-am plimbat pe acolo, am intrat in biserica, am admirat turnul si am discutat despre locurile prin care arcasii trageau cu sagetile (Sofia credea ca se catara pana in varful zidului si noi I-am explicat ce si cum). Sunt panouri informative peste tot, dar tineti minte ca in fortareata nu este prea multa umbra.

La intoarcere am luat-o pe alt drum si am coborat frumos prin padure pana am ajuns inapoi la locul de parcare.

Intrarea este 5 leva de persoana, copii nu au platit. La intrare exista un WC dar si o mica terasa de unde va puteti lua apa sau inghetata. Am vizitat cetatea singuri singurei, nimeni altcineva nu a fost pe acolo. Am mai vazut doua masini venind cand plecam noi, dar cam atat.

Manastirile din Piatra de la Ivanovo

Manastirile din Piatra de la Ivanovo au fost, practice, singurul loc in care ne-am mai intalnit si cu alti oameni :). Manastirile se pare ca sunt 5, dar noi nu am gasit decat una. Avem o banuiala cam pe unde ar fi trebuit sa o luam ca sa le gasim si pe celelalte, dar fiind cu doi copii dupa noi, dintre care unul in sistem si celalalt o caprita nerabdatoare, am zis sa nu ne aventuram, pentru ca parea cam periculos drumul.

Am luat-o, la sfatul unui dintre vanzatorii ambulanti, care ne-a spus ca scarile pana la manastire nu sunt prea child friendly, spre stanga, pe un drum linistit prin padure. Asta ne-a dus mai intai la zona de panorama, de unde puteti admira parcul natural Rusenski Lom, absolut superb.

Am ajuns apoi la manastire, unde cred ca intrarea este 5 leva / adult, dar nu sunt foarte sigura. La intrare ne astepta un domn cu vizier si manusi, iar inauntru erau pliante cu explicatii in romana si, alaturi, dezinfectant. De asemenea, dupa noi a venit un intreg autocar plin cu oameni, dar domnul de la intrare nu I-a lasat sa intre pana nu am terminat noi de vizitat, respectand astfel distantarea sociala.

Manastirea in sine e foarte draguta. A fost construita in jur de anii 1220 si a fost folosita pana spre 1410. Intrarea era in zona in care acum se gasea balconul, ceea ce e putin infricosator, pentru ca nici nu ne-am putut imagina cam cum ajungeau oamenii sus pe stanca practic dreapta – probabil aveau scari de franghie. Manstirile au intrat in patrimoniul Unesco in 1979.

La intoarcere am luat-o pe la scari (sunt o suta si ceva, nu am numarat) si am remarcat ca vanzatorul avusese dreptate – nu sunt deloc child friendly – aproape nici mommy – friendly 🙂 .

La intrare este un magazin de unde va puteti lua ceva de baut sau de mancat si o toaleta. Nu departe am vazut si un restaurant (dar nu ne-am oprit acolo).

Manastirea Sf Dumitru Basarabov

Asa cum am povestit si mai sus, se pare ca aceasta este singura manastire in piatra din lume in care inca se mai oficiaza slujbe. Noi ne-am oprit aici doar putin (ne era foame si era foarte cald), dar am putut remarca o curte foarte bine amenajata si niste scari pregatite sa duca oamenii pana sus, la manastire. un obiectiv foarte dragut.

Alte detalii tehnice

  • Unde sa va cazati? Noi am stat la Seven Generation Winery Hotel. Am gasit camere mari, terase care dadeau spre vii si spre Dunare, curte frumos amenajata si mancare gustoasa. Hotelul are si o piscina si poate sa fie o optiune buna de cazare in nordul Bulgariei.
  • Unde sa mancati? Micul dejun si cinele noi le-am luat la Seven Generation Winery Hotel. Pentru pranz am ajuns o data in Arbanasi si o data, pe drumul de intoarcere, la restaurantul Terassa din Ruse. L-am ales pentru ca era primul pe Triadvisor si a fost foarte ok. Mancarea delicioasa, foarte bine prezentata, priveliste spre Dunare, locuri de parcare pe strada de langa si preturi rezonabile.

  • Vigneta. Nu uitati ca, pentru a circula in Bulgaria, aveti nevoie de o vigneta. Aceasta se poate cumpara online, de aici. Pentru weekend au si o varianta speciala, ca sa nu trebuiasca sa platiti o saptamana intreaga – noi asta am ales.
  • Din punct de vedere al costurilor, nu pot zice ca am fost foarte atenta la preturile mancarii, mai ales ca am luat mancare care se putea imparti (si am fost cu niste prieteni). Cazarea a fost 200 euro / penthouse – camerele duble eram cam la 120 euro / 2 nopti, mic dejun inclus. Vigneta a fost 9 euro pentru weekend, intrarile la monumente au fost cam 30 de leva (60 lei / 15 euro). Per total as zice ca tot weekendul nu a depasit 500 de euro, fara sa facem niciun fel de economie (nici nu cred ca am ajuns la 500 de euro sa fim sinceri).
  • La intrarea in Bulgaria nu uitati sa aveti declaratiile completate la voi. Le puteti gasi aici. Noua nu ni le-au cerut, dar nu poti sti niciodata.
  • Nu uitati ca cei mici (sub 14 ani), au nevoie de pasaport cand ies din tara. Certificatul de nastere nu este suficient.

Voi ce ati mai vizitat dragut in nordul Bulgariei si ne-ati recomanda si noua?

Calatorii placute!