Orice excursie in Grecia nu poate fi completa, cel putin pentru noi, fara cat mai multe vizite la multiplele situri arheologice care, practic, sunt la fiecare colt de drum, facand dificil pentru orice calator sa le evite mult timp. Noi, insa, le cautam cu dinadinsul, pentru ca iubim istoria si mai ales legendele Olimpului, ceea ce ne impinge sa ne dorim sa ajungem sa vedem cat mai multe bucati din istoria aceasta de mult apusa. De curand, i-am citit si Sofiei Legendele Olimpului (o varianta potrivita pentru copii, nu cea in care Zeus „profita” de toate muritoarele care ii ies in cale), si a prins si ea microbul istoriei.

Primul sit la care am decis sa ajungem a fost Dodoni, in regiunea Epirus. Aici a fost cel mai vechi oracol helenic, probabil datand din mileniul doi inaintea erei noastre, conform lui Herodot. A ramas un centru important pana tarziu in era romana. Oracolul era dedicat Zeitei Mame (probabil identificata cu Rhea sau Geea), careia i s-a alatura apoi Zeus. Aici preotese si preoti din padurea sacra interpretau sunetul vantului prin frunzele stejarilor (sau a obiectelor de bronz atarnate in ei) si prevedeau, astlfe, viitorul. Oracolul este mentionat de mai multe ori de Homer in Iliada Si Odiseea. Desi oracolul de la Dodona nu l-a eclipsat niciodata pe cel din Delfi, era totusi faimos peste hotare, iar Iason, cand a pornit cu argonautii in cautarea lanii de aur, a pornit pe nava sa „Argo” care avea darul profetiei deoarece continea o aschie de lemn de la Dodona.

Situl se afla langa satul Dodoni si nu foarte departe de Ioannina, capitala regiunii Epirus. Este suficient loc de parcare in fata si noi am gasit situl destul de liber – era un sigur grup de turisti cand am sosit si apoi au mai venit inca doua pana am plecat noi. Per total, putina lume si destul spatiu de explorat. Am putea spune ca toata plimbarea dureaza in jur de o ora, dar, daca mergeti repede, puteti termina si in mai putin timp. Personal ne place sa admiram cat mai mult, sa ne jucam si sa exploram sau sa ne imaginam cladirile. In plus, cu un copil de 1 an si jumatate numai repede nu poti merge 🙂 .

In momentul de fata majoritatea cladirilor nu pot fi usor identificate, dar sunt o serie de placute pe care sunt desenate cladirile asa cum erau ele odata. Asa este mai usor sa ne imaginam fiecare incapere si coloana, cum traiau oamenii si ce faceau ei acolo.

Sunt multe temple, majoritatea in ruine, si printre ele le-am vazut pe cele ale lui Zeus sau al lui Heracle. Se poate vedea, de asemenea, foarte clar, locul in care a fost un stadion. Este, practic, doar o urma in pamant, fara urme de piatra.

Bineinteles, cea mai importanta cladire ramane cea a teatrului, care este unul dintre cele mai bine conservate din Grecia si care are o capacitate de 18.000 de spectatori. In timpul stapanirii romane a fost transformat intr-un loc in care se tineau lupte cu gladiatori si animale. Din cand in cand s-au tinut spectacole aici, insa, momentan, teatrul este in lucrari de restaurare si nu am putut sa il privim decat de la poalele lui.

Pretul biletului este 8 euro pentru adulti, 4 euro redus si gratuit pentru copii. Tineti minte ca in interiorul sitului nu exista niciun loc de unde sa va cumparati de baut, asa ca luati de acasa – in timpul verii poate fi tare cald. Cand am ajuns noi erau 28 de grade si cand am iesit erau 38. Programul este 8.30 – 15.00.

Puteti combina Dodoni cu o vizita la Ioannina (unde se afla si muzeul de arheologie in care au fost duse majoritatea artefactelor de la Dodoni) si cu pestera Perama.

Voua ce situri arheologice v-au placut in mod special in Grecia?

Calatorii placute!

Va asteptam si pe Grupul Familiilor Calatoare pentru mai multe sfaturi si raspunsuri la intrebari despre calatoriile voastre!