In scurta noastra escapada in Puglia de anul acesta, una dintre atractiile pe care le-am avut pe lista inca de la inceput a fost ZooSafari din Fasano. Atunci cand ai copii, trebuie sa gasesti macar ceva care sa li se para si lor extraordinar, si nu am dat gres! De altfel si noua, care nu am ajuns niciodata in Africa la un safari adevarat, ni s-a parut minunat.
ZooSafari Fasano are doua zone: zona de safari si cea pietonala, si se afla in aceeasi locatie cu Fasanolandia, un parc de distractii in toata regula. Parcul de distractii este deschis din aprilie, deci nu ne-am putut bucura de el, dar am remarcat ca era, oricum, construit mai mult pentru copii mai mari, asa ca nu am simtit ca am pierdut ceva.
Am ajuns aproape de ora de inceput a programului (10.00) si ne-am asezat la o coada de masini care asteptau rabdatoare sa intre in zona de safari. Dupa ce am avansat putintel (in fata erau cam 10 masini), s-a deschis si o a doua casa de bilete si am fost directionati intr-acolo – yey! Am achizitionat acolo biletele, care sunt valabile atat pentru safari cat si pentru zona pietonala. Ele trebuie pastrate, pentru ca vor fi stampilate / capsate la diverse atractii in zona pietonala unde nu aveti acces fara ele. Costul este de 30 euro / adult si 24 euro / copil.
Apoi am trecut prin niste porti mari si am vazut masinile din fata noastra oprite complet, intrucat erau inconjurate de caprioare, magari si multe alte ierbivore care se plimbau pe drum. Desi sunt multe semne care ne atentioneaza sa nu deschidem geamurile si sa nu hranim animalele, era clar ca multa lume face asta, pentru ca toate stiau exact unde trebuie sa vina. Trebuie sa recunoastem ca am deschis si noi putin geamurile, dar numai cand animalele erau la distanta 🙂 . De asemenea, pentru ca viteza de deplasare era 1 km la ora / mai mult opriti, l-am scos pe Tudor din scaun si l-am lasat liber prin masina – era fizic imposibil sa avem un accident acolo, si am decis ca situatia aceasta nu il va invata pentru totdeauna ca nu are nevoie de scaun (si nu a fost cazul, sta linstit in scaunul lui in continuare).
Dupa ce ne-am plimbat putin printre caprioare am trecut la zona carnivorelor mari. Capete de afis – leii – sunt peste 20 de lei care dormitau sau se intindeu lenesi la umbra in timp ce masinile inaintau extrem de lent printre ei sau se opreau sa ii admire. Bineinteles, nu trebuie sa ne ingrijoram – zona ierbivorelor si a carnivorelor sunt despartite de doua seturi de porti – se deschid primele porti, masinile inainteaza, portile se inchid, si abia apoi se deschid urmatoarele porti.
Dupa lei urmeaza tigrii, in zona carora te poti invarti in cerc oricat vrei ca sa te bucuri mai mult de ei. Cel mai distractiv ni s-a parut sa vedem un tigru care pandea un urs din urmatoarea zona printr-o mica deschizatura cu gratii.
Dupa zona carnivorelor ne intoarcem la ierbivore: elefanti, girafe (niciuna dintre acestea nu se plimba libere pe drum, dar girafele au gatul lung, si de aici sunt cele mai frumoase poze din acest safari), si apoi bizoni sau zebre extra prietenoase. Una dintre ele (cum povestea si On My Way) s-a gandit ca masina noastra e gustoasa si a vrut sa o incerce. Din fericire, am plecat de acolo fara daune.
Iar la iesire ne-a distrat o camila care stia exact unde este poarta si astepta sa se deschida ca sa poata iesi.
Dupa ce am terminat safari-ul, am lasat masina in parcarea lor pazita (cost de 2 euro / zi) si am pornit spre zona pietonala.
Mai intai am admirat o zona cu Mini Puglia, in care se gasesc cladiri reprezentative din toata regiunea. Trecand printre ele ne-am dat seama ca 4 zile aici nu pot acoperi nici 30% din ce are regiunea de oferit si ca, pentru iubitorii de istorie, este cu adevarat un paradis.
Apoi am luat-o la pas prin gradina zoologica care nu este la fel de impresionanta ca safari-ul. Puteti vedea cateva maimutele, sa va plimbati cu un tren suspendat peste o zona cu maimute, hipopotami si ursi polari sau sa intrati in pavilionul cu reptile si pesti. Cam asta per total.
Copiilor le-a placut sa se plimbe cu trenul suspendat si zona lemurilor, in care poti intra alaturi de un ghid si unde lemurii se urca efectiv pe tine. A fost o experienta super draguta pentru copii – Tudor si acum mai repeta cum s-au urcat lemurii pe el dar, din pacate, nu se puteau face poze.
Mancare gasiti acolo, dar sunt mai mult optiuni tip fast food – noi am mancat in Alberobello in acea zi, deci nu am putea spune ce si de unde sa alegeti?
Cateva detalii tehnice
- Pretul este 30 euro / adult si 24 euro / copil si include accesul atat in zona de safari cat si in cea pietonala.
- Pentru program cel mai bine va uitati pe siteul oficial. In general cam din Noiembrie pana in aprilie sunt deschisi doar in weekend, iar in restul anului si in timpul saptamanii.
- Va sfatuim sa aveti masina inchiriata. Am auzit ca ar fi si un autobuz al gradini care poate merge prin zona de safari, dar noi nu am gasit informatii despre asa ceva. Drept urmare, masina inchiriata e cea mai buna optiune. Plus ca puteti vedea animalele in ritmul vostru.
- Va sfatuim sa ajungeti devreme, ca sa aveti timp de toate.
Voi pe unde ati mai vazut animale in „safari” in afara Africii?
Calatorii placute!