Hacienda Alsacia, situată pe versanții vulcanului Poás în Costa Rica, este singura fermă de cafea din lume deținută de Starbucks, achiziționată în 2013 ca un centru de inovație și sustenabilitate pentru industria cafelei. Întinsă pe 240 de hectare, ferma nu doar produce cafea, ci servește și ca laborator de cercetare pentru dezvoltarea unor metode agricole mai sustenabile, inclusiv cultivarea unor soiuri rezistente la schimbările climatice și la boli precum rugina frunzelor de cafea. Aici, Starbucks testează tehnologii agricole avansate și sprijină fermierii locali prin programe educaționale menite să îmbunătățească productivitatea și calitatea recoltei. Numele fermei provine de la fostii proprietari, care proveneau din Alsacia.
Puteti veni aici fara niciun fel de programare si sa faceti o scurta plimbare pin partea din fata a fermei, sa beti o cafea sau sa mancati ceva la restaurant si sa admirati privelistea minunata asupra plantatiei de cafea, a dealurilor si a muntilor din apropierea San Jose. Va sfatuim sa veniti de dimineata (sau sa aveti multa rabdare), intrucat vin multi vizitatori aici, si se aglomereaza destul de repede.
Altfel, puteti alege o experienta de vizitare a fermei, ceea ce am ales si noi, Am ajuns devreme, la 10, dupa ce am ales un tur in limba engleza (sunt disponibile in engleza si spaniola). Turul a inceput cu o istorie a cafelei si cu detalii despre tipurile de cafea si unde sunt crescute ele in lume, urmate de o istorie a fermei si a importantei ei in dezvoltarea cultivarii cafelei la nivel mondial.

Am continuat apoi cu multe detalii despre planta de cafea – care sunt stadiile de crestere, cum arata o boaba de cafea, care sunt straturile si care este procesul de culegere si de curatare a boabelor. Totul este facut, aici, manual, asa incat sa se culeaga numai boabele coapte si cafeaua sa fie de calitate.



Apoi am urcat in plantatie, am mirosit florile de cafea, am cules cateva boabe si am admirat privelistile minunate din varf. A urmat o discutie despre cum se aleg boabele potrivite si o oportunitate ca cei mici sa se joace cu muuulta cafea, in timp ce am povestit despre urmatorii pasi prin care cafeaua ajunge in cestile noastre.


La sfarsit am putut degusta cafea – ghidul nostru le-a pus si copiiilor din grup (din fericire li s-a parut oribila, deci mai avem cativa ani pana ii adaugam si pe ei la cafelele de dimineata), si apoi am ramas sa mai bem cate o cafea si cate un smoothie si sa mancam o prajitura, admirand privelistea minunata.




Cateva detalii tehnice
- Pentru tururi, trebuie sa faceti o rezervare prealabila pe site-ul oficial.
- Preturile sunt 30 USD pentru adulti si 25 USD pentru copii, gratuit pentru cei sub 6 ani.
- Tururile dureaza o ora si jumatate
- Puteti achizitiona de acolo cafea (boabe sau macinata), la aprox 100 ron / pachet.
Voi ce ferme de cafea ati mai vizitat si ne recomandati?
Calatorii placute!
Pentru mai multe sfaturi de vacanta, va asteptam si in Grupul Familiilor Calatoare de pe Facebook!