Cred ca probabil sunt singura persoana din lume care la al doilea copil a innebunit si mai mult si a decis sa cumpere si mai multe chestii decat la primul copil. Lumea spune ca la al doilea te linistesti si nu mai cumperi nici jumatate din lucrurile pentru primul – probabil sunt singura persoana in viata care face altceva si confirma regula.
Acum, intre noi fiind vorba, lista de mai jos chiar contine lucruri pe care noi le-am gasit utile si chiar le-am folosit, altfel nu le-am fi scris aici si nu le-am fi cumparat, pe unele dintre ele chiar a doua oara. Si, chiar daca nu vi se vor parea toate utile, veti gasi o lista cat de cat completa pentru un bebelus nou.
Si iata mai jos lista noastra. Am incercat sa o grupam cat de cat pe categorii, speram ca ne-a iesti cat mai bine.
Cuprins
Pentru camera bebelusului
Patut
Multe mamici considera ca patutul este complet inutil. De altfel, multa lume isi ia patut doar ca sa renunte la el dupa 2-3 zile de cand ajung acasa cu copilul. Noi, in schimb, am rezistat. Si cand zic noi, ma refer la mine 🙂 . Sofia nu a fost niciodata un copil care sa doarma bine. Si acum la 4 ani jumatate se trezeste in FIECARE noapte. Nu e anormal – se culca foarte devreme, la 20.30, si cam pe la ora 5 dimineata vrea sa se duca la baie si apoi are nevoie de cineva ca sa adoarma la loc. Revenind cu 4 ani in urma, cand era bebelus, Sofia se trezea de 1 milard de ori in fiecare noapte – adica oriunde intre 3 si 7 ori. Si, desi se trezea de atatea ori peste noapte, nu ii placea in mod special sa doarma cu noi. Se foia, se lovea de noi si se trezea. Asa ca un patut a fost foarte util pentru toata lumea implicata in asta 🙂 . Noi am ales sa cumparam un patut de lemn, a fost foarte util. Nu uitati de saltea!
Cearceafuri
Evident, daca I-ati luat patut, nu uitati de cearceafuri. Noi le cumparam pe ale noastre in general de la Ikea. Preturile sunt bune si calitatea este foarte ok.
Masa de infasat
Multa lume se gandeste sa renunte la masa de infasat, gandindu-se ca vor schimba scutecele pe vreo masa sau pe pat. Ei bine, nu este o idee buna. Asta pentru ca nu e absolut deloc distractiv sau placut sa stai aplecat sa schimbi scutece. Cel mai neplacuta este durerea de mijloc. Noi am ales o masa de infasat de la Ikea, care se transforma si in „dulap” si care ne-a fost mereu foarte comoda.
Umidificator
As putea spune ca umidificatorul nu mi s-a parut niciodata cel mai util aparat din lume – ce-i cu umiditatea asta? 🙂 M-am gandit sa fac cum m-a sfatuit o colega si sa pun prosoape umede pe calorifer sau vase cu apa pe calorifer. Dar Tudor m-a convins ca e mai bine sa luam un aparat, care sa ne si arate nivelul de umiditate in camera. Noi l-am luat pe al nostru de pe Emag :).
Alimentatie
Mai intai sa mentionam ca noi suntem pro alaptat, acolo unde acest lucru este posibil. Si Sofia a fost alaptata exclusiv, si acelasi lucru este planificat si pentru bebelusul doi 🙂 . Dar parerea noastra e ca e tot timpul bine sa fii pregatit pentru orice. Pe de o parte, nu poti sti niciodata ce se poate intampla, si sa ai nevoie sa apelezi la biberoane. Pe de alta parte, se poate ca noaptea sa fiu prea obosita uneori sau sa trebuiasca sa plec undeva, iar biberoanele I-ar permite persoanei care are grija de copil in lipsa mea sa ii poata da de mancare. In plus, am senzatia ca se exagereaza putin cu biberoanele care pot cauza o problema pentru alaptare, sau, mai bine spus, ca acest lucru difera de la copil la copil. Noi I-am dat Sofiei din cand in cand cate un biberon cu lapte, mai ales dupa ce eu am inceput serviciul, si nu a fost in niciun fel confuza, preferand tot timpul sanul pana la intarcare. Iar cand Tudor avea 3 saptamani eu am mers la niste cursuri de MBA timp de 8 ore pe zi, 4 zile si a mancat la biberon in timpul zilei, iar apoi nu a avut nicio problema sa se intoarca la san. Sa incepem, asadar:
Biberoane
Bebelusii mananca foarte putin la inceput, asa ca luati niste biberoane mici. Eu zic sa luati si mai micute si mai mari, ca sa aveti mai pe termen lung. La Sofia am folosit biberoane Avent cu tetina Naturala, si asa am cumparat si acum. Pe langa cele de la Avent, am luat si unele de la Spectra si ni s-a parut ca au un flux mai bun pentru nou nascuti.
Perie de curatat biberoanele
Ca sa spalati biberoanele aveti nevoie de o perie. Daca aveti biberoanele mici, le puteti spala cu un burete fara probleme, dar cand treceti la cele mai inalte, o perie este esentiala.
Sterilizator
Pentru biberoane si tetine (dar nu numai), un sterilizator este essential. Va distruge toate bacteriile de pe obiectele pe care bebelusul le va folosi. Momentan noi ne-am luat unul de la Avent, pe care l-am cumparat de la Bebetei.
Incalzitor
Daca veti folosi biberoane, sigur veti avea nevoie de un incalzitor. Puneti apa in biberon, il plasati in incalzitor si totul este gata in cateva minute. Noi avem unul de la Phillips Avent (ai zice sa suntem cam obsedati de marca asta – probabil suntem 🙂 ).
Detergent de biberoane
Noi am ales un detergent baby friendly, ca sa incercam sa evitam multe chimicale in primele luni de viata ale celui mic. Sunt foarte multe optiuni pe piata, noi am cumparat, atat la Sofia, cat si acum, marca Friendly.
Baie
Cadita
Cadita este esentiala, din punctul nostru de vedere, la inceput. Noi am ales una cu support, ca sa nu trebuiasca sa ne aplecam, si asta e foarte important, cel putin la inceput. Pe a noastra am luat-o de la Bebetei, acum 100 de ani. Am luat si o cadita plianta, de calatorie, dar nu cred sa o fi folosit de mai mult de 2 ori in viata, mai ales ca poate fi usor inlocuita cu spalatul intr-o chiuveta atunci cand esti in deplasare.
Gel de dus
Pentru inceput, alegeti ceva cat mai bland cu pielea bebelusului, care sa mearga atata pentru corp cat si pentru cap. Noi am preferat Bioderma la Sofia, si acum am luat tot Bioderma, tot de la Bebetei.
Crema de corp
Dupa baita, ce poate fi mai bun decat un masaj relaxant cu crema de corp? Sincer, asta mi-as dori si eu :). Am incercat mai multe crème de-a lungul timpului, momentan avem tot una de la Bioderma.
Prosoape
Nu uitati ca trebuie sa si stergeti bebelusul dupa baie. Noi am luat mereu prosoape de la Ikea si am fost mereu multumiti.
De imbracat
Hainute
Evident, trebuie sa aveti cu ce imbraca copilul. Alegeti haine potrivite pentru anotimp, si luati suficient de multe, pentru ca cei mici au tendinta sa se murdareasca destul de repede (fie iese ceva din scutec, fie regurgiteaza) si nu vreti sa spalati chiar in fiecare zi. Noi luam body-uri, pantalonasi, sosete, pijamale, bluzite, caciulita (daca e anotimpul pentru caciulite, nu ca sa poarte prin casa – decat daca in casa sunt sub 10 grade din motive neclare 🙂 ).
Detergent
Am decis sa luam un detergent special pentru hainutele bebelusului, si sa le spalam separat, ca sa ne asiguram ca sunt in cea mai buna stare. Cum am mentionat mai sus si la detergentul pentru biberoane, noi am ales sa cumparam Friendly, dar sunt foarte multe marci dintre care puteti alege.
Scutece
Nu uitati sa cumparati scutece pentru cei mici, sunt vitale pentru ei, voi si pentru casa voastra 🙂 . Puteti alege scutece care se pot respala sau de unica folosinta. Noi ne-am inteles foarte bine cu Pampers la Sofia, mai ales la inceput, cand am ales varianta Premium, care are o banda care arata cat de plin e scutecul. Sfatul nostru ar fi sa nu cumparati neaparat prea multe din primul numar. La Sofia nu cred sa fi purtat numarul 1 niciodata, pentru ca ea era foarte mare si tot pipiul iesea afara.
Diverse
Am pus mai jos tot felul de lucruri care nu intra in nicio alta categorie specifica 🙂 .
Suzete
La Sofia suzetele nu au functionat deloc. Nu cred sa fi pus gura pe vreuna mai mult de 2 minute. Dar na, nu stii niciodata, si e mereu mai bine sa fii pregatit, asa ca am luat doua.
Fineturi
Fineturile pot fi puse oriunde. Pe umar, ca sa nu regurgiteze copilul, in carucior, in patut si asa mai departe. Nu poti sti niciodata cand iti trebuie un finet – asigurati-va ca aveti cateva. Noi am luat de la Ikea si mai avem si mai avem cateva pe care le-am produs noi 🙂 .
Aleze
Alezele merg pe masa de infasat ca sa puteti schimba copilul pe ele. Le veti avea oricum tot timpul la voi, ca sa puteti schimba bebelusul pe unde ajungeti, ca sa va asigurati ca totul e curat pentru cel mic.
Ser fiziologic si Comprese Sterile
Serul fiziologic va ajuta sa curatati ochii si nasucul bebelusului. Veti avea nevoie si de comprese sterile pentru a face asta. Gasiti totul la Bebetei.
Monitor Bebe
Intrucat noi am tinut mereu bebelusul in alta camera, un monitor a fost absolut essential. Am ales unul care sa nu mearga doar pe telefonul mobil, ci sa aiba si o unitate de-a lui care sa stea langa noi noaptea. La Sofia am avut unul, insa am dat cu el de pamant si l-am stricat iremediabil, asa ca ne-am luat altul acum. De data aceasta am ales unul si cu unitate, dar care functioneaza si pe telefon, in cazul ca vrem sa lasam copilul singur acasa si sa plecam in lume haha :).
Crema fundulet
Funduletul bebelusului e un lucru sacru si trebuie sa aveti mare mare grija de el. Alegeti o crema potrivita pentru el. Stiu ca la Sofia am schimbat multe creme, cel mai bine ne-am inteles cu Weleda, si pe aceasta o incercam si acum.
Servetele umede
Chiar daca decideti sa va spalati bebelusul la fund sau sa folositi servetelele, e bine sa aveti niste pachete de servetele cu voi, mai ales pentru plimbarile in parc. Sunt foarte utile.
Sistem de purtare
Un sistem de purtare este foarte util. Veti putea sa aveti mainile goale in timp ce tineti si copilasul in brate, iar el se va simiti excelent la pieptul vostru, locul unde este cel mai fericit din lume. Sunt foarte multe optiuni de sisteme, asa ca asigurati-va ca il alegeti pe cel potrivit pentru varsta celui mic. Am scris un intreg articol despre asta aici.
Carucior
Noi am optat pentru un sistem 3 in 1 la Sofia, de la Peg Perego, si il avem si acum. Asta inseamna scoica, landou si scaun sport pentru carucior. Scoica este esentiala inca de cand iese bebelusul din spital, nu prea avem cum sa ajungem acasa de acolo fara o scoica. Am preferat ceva cu isofix, pentru ca ni s-a parut ca sta mai bine asa. Landoul poate fi util la inceput si ca sa doarma cel mic in el, intrucat copiilor le plac spatiile stramte cand sunt mici, dorm mai bine asa.
Baby nest
La Sofia nici nu cred ca auzisem de baby nest, dar intre timp le-am descoperit si mi-am spus ca trebuie sa avem si noi unul. Baby nest-urile sunt locuri stramte unde poti tine copiii cand sunt mici si sa ii convingi sa doarma. Sau macar sa ii pui acolo ca sa arate dragut pentru niste poze. L-am luat pe al nostru de aici.
Pentru mamici
Absorbante
Dupa cum bine stiti, dupa nastere veti avea nevoie, pentru o perioada intre 4-6 saptamani, de absorbante. Luati-va din cele cu bumbac, prietenoase cu pielea voastra.
Tampoane de san
In cazul in care alaptati, veti avea nevoie, cel mai probabil, de tampoane de san. Asta pentru ca, cel putin la inceput, sanii va vor curge atunci cand va veni laptele, si veti dori sa va protejati hainele. Eu am incercat Avent, Spectra si Medela sii vi le recomandam pe toate.
Pompa de San
Pompa de san este un accesoriu foarte util, in situatia in care ati decis sa alaptati. Daca vreti sa plecati undeva si doriti sa lasati lapte pentru cel mic, sau in cazul in care trebuie sa fiti departe de casa un timp mai indelungat si vreti sa evitati furia laptelui sau mastita, pompa este de baza. Eu am o pompa Spectra, care merita toti banii. Am povestit despre ea aici.
Sutiene de alaptare
Daca doriti sa alaptati, trebuie sa aveti si sutiene potrivite. Gasiti sutiene de alaptat la H&M spre exemplu, eu am comandat online, si din cand in cand sunt campanii la Lidl, si am luat si de acolo vreo doua.
Haine de alaptare
Bineinteles, nu uitati de hainele de alaptare. Gasiti o gama variata tot la H&M, eu mi-am cumparat online. Luati marimea voastra normal de dinainte de sarcina.
Voi ce altceva ati avut pe lista?
Recomand sa incercati si scutecele de la Huggies, varianta premium elite soft. Am fost foarte placut surprinsa de diferența de calitate fata de celelalte marci.