In ultima vreme am vazut tot mai multe persoane care isi doreau sa mearga in Tenerife pe termen mai indelungat si care aveau tot felul de intrebari despre aceasta destinatie.

Dupa 2 luni jumatate de stat aici, va povestim cate ceva, ca sa va faceti o idee despre cum e cand vrei sa faci slow travel sau sa muncesti pentru o perioada scurta din insula.

Cum e temperatura pe timp de iarna in Tenerife

Pai, sa incepem cu inceputul. Clar mai buna decat in Romania 🙂 . 

In primul rand, Tenerife are vreo 23 de micro climate, asa ca nu putem spune ca iarna sunt 20-22 de grade. Mai degraba, ca sa atingem corect paleta climatica, am putea sa zicem ca sunt intre -5 si 25 de grade Celsius. Dar stati fara grija, nu se ating toate gradele acestea in aceeasi locatie 🙂 .

Temperatura in Tenerife pe timp de iarna este ca de primavara tarzie sau toamna devreme. In timpul zilei sunt intre 20 si 25 de grade, iar seara temperatura coboara pe la 16-19 grade. Zona de nord (intre Buenavista del Norte si pana la La Laguna) este mai rece si mai ploioasa. Zona de sud (care include Santa Cruz de Tenerife si partea cu plajele – Las America – Los Gigantes) este mai tot timpul insorita si calduroasa.

Un lucru de luat in considerare este ca majoritatea locatiilor nu au incalzire. Uneori, din cauza ca interioarele multora dintre ele sunt cu gresie, puteti sa simtiti putin ca este rece. 

Apa marii noua ni s-a parut calda. Ok, nu este ca in Thailanda de calda, dar inclusiv eu puteam sa intru in ea, si eu sunt friguroasa numarul 1, asa ca era o temperatura buna, in care se putea inota. Copiii au intrat absolut de fiecare data cand am fost la plaja, fara probleme. Am auzit multa lume spunand ca in Tenerife apa este rece, dar noua nu ni s-a parut deloc asa, ci, mai degraba, perfect acceptabila.

In ceea ce priveste hainel, va sfatuim sa va luati atat pantaloni lungi cat si scurti, bluze cu maneca lunga si tricouri. Noi am avut si cate un hanorac si o geaca si a fost foarte bine. Mai ales daca vreti sa urcati si pe munti, este o idee buna sa aveti si haine mai grosute la voi, pentru ca diferenta de temperatura este foarte mare (pe Teide pot fi si minus 3 grade). Evident, nu uitati costumul de baie. Daca uitati ceva acasa, oricum sigur veti gasi si aici (mai putin manusi, am cautat de am innebunit, pentru ca pe Teide era zapada mare cand am mers noi).

Cum este mancarea in Tenerife

Mancarea locala este foarte buna. Contine multi creveti in sos de unt si usturoi, peste si fructe de mare, cartofi „canary style” (este un sortiment anume de cartofi, nu cred ca se gaseste la noi, care se dau prin sare si se fac la cuptor), dar si carne de capra. In nord veti gasi asta la toate restaurantele fara probleme. In sud e mai dificil. Cel putin pe Costa Adeje sunt 1 milion de restaurante, dar majoritatea servesc tot felul de alte lucruri – bucatarie internationala sau, pur si simplu spaniola.

In supermarketuri gasiti cam tot ceea ce gasiti si la noi, fara probleme. Ne-am lovit de faptul ca nu peste tot gasesti lapte proaspat, ci doar UHT (nici in Auchan – Alcampo la ei – nu era), si in multe locuri sucurile de fructe sunt doar din cele cu chimicale. Altfel gasiti cam tot ce aveti nevoie. Exista doar doua Alcampo in Nord, urmate de supermarketurile locale Mercadona si HyperDino, dar gasiti si multe Lidl. Noi am cumparat, in principal, din Mercadona, calitatea produselor era foarte ok, nu este nici prea mic, nici prea mare, si il gasiti doar peste tot, dar toate sunt ok.

In Tenerife exista si doua magazine romanesti, unde puteti gasi produse ca acasa, unul in Puerto de la Cruz si celalalt in Costa Adeje. Daca stati pe termen lung, s-ar putea sa vi se faca dor de gusturile romanesti. Noi am stat pe perioada sarbatorilor de iarna si am luat de la ei sorici, carnati, toba, dar doamna de acolo ne-a facut si sarmale si salata boeuf 🙂 . Poti sa scoti romanul din Romania, dar nu poti sa scoti Romania din roman 🙂 .

Cum sunt preturile in Tenerife

In principiu, preturile in Tenerife sunt oarecum similare cu cele din Romania. Ni s-a spus ca in supermarket preturile sunt mai mici. Nu am stat sa calculam exact daca e sau nu e asa, plus ca atunci cand platim in Euro parca nu percepem exact la fel costurile. La restaurant, insa, ni s-a parut nitel mai scump. Parca nu au fost mese la care sa nu platim cel putin 200 ron (45 de euro).

Noi am stat in case cu 2 dormitoare sau in apartamente cu 2 dormitoare, iar preturile, pe luna, sunt in general intre 1500 si 2000 de euro, dupa negocieri. In general, pe Airbnb sunt preturi mult mai bune pentru „monthly stays” adica sederi de cel putin 28 de zile – reducerile pot fi pana la 50%. Noi am stat intr-o casa din zona Buenavista del Norte, apoi intr-un apartament cu piscina langa Puerto de la Cruz si apoi intr-un apartament aproape de plaja in Costa Adeje. Cu fiecare am negociat, mai mult sau mai putin, si am ajuns la preturi mult mai bune. Drept urmare, nu va speriati daca vedeti ca totul e foarte scump, in realitate puteti ajunge la preturi ok. Bineinteles, 1500 de euro pe luna nu e, neaparat, foarte ieftin, dar este, in realitate, putin peste 50 de euro / noapte, ceea ce este un pret bun. Puteti gasi si mai ieftin daca va uitati in zone mai indepartate sau mai centrale ale insulei.

Cum este cu transportul pe insula

Sfatul nostru este sa va rezervati o masina. In insula circula autobuze, dar, pentru calatorii pe termen lung, mi se pare ca depindeti prea mult de programul lor si nici nu sunt extrem de dese.

Noi am inchiriat o masina de la Top Ca, dar exista multe companii de inchiriere de masini la care puteti apela. Noi am platit in jur de 14 euro / zi pentru un Citroen C3 Aircross. Am luat si extra asigurare, care acopera tot, la 9 euro pe zi. Avantajul este ca exista un maximum de 90 de euro. De aceea, daca planuiti sa stati pe termen lung, ar fi bine sa o faceti de la inceput. Daca rezervati doar pe o luna si apoi vreti sa prelungiti, taxa de 90 de euro se va incasa din nou din pacate (cum ni s-a intamplat noua). Al doilea sofer este gratuit si la fel sunt si scaunele de masina (care sunt putin ingrozitoare sa fim sinceri). 

Locuri de parcare gasiti cam peste tot. In locurile mai aglomerate sunt parcari cu plata, cu preturi intre 0.5 euro / ora pana la 1.5 euro / ora. Noi am parcat de multe ori in parcari cu plata, pentru ca nu am gasit altceva (in Icod, Orotava, Puerto de la Cruz si Santa Cruz de Tenerife). In zona los Cristianos – Costa Adeje sunt foarte multe locuri gratuite si, cel putin acum, in pandemie, nu este o problema sa gasiti unul.

Ce puteti sa faceti cat sunteti in Tenerife

Am pus mai jos o lista cu activitati pe care le puteti face in Tenerife. Sunt doar mentionate, pentru ca altfel articolul ar fi fost mult prea lung. Aveti, insa, linkul catre articolele scrise deja la fiecare dintre activitati, si vom actualiza articolul pe masura ce mai adaugam povesti.

  • Sa stati la plaja. Am scris aici despre 6 dintre plajele noastre preferate.
  • Vizitati Drago Milenario si Miraposario del Drago din Icod
  • Mergeti la Loro Parque in Puerto de la Cruz
  • Vizitati Gradina Botanica si Gradina de Orhidee din Puerto de la Cruz.
  • Mergeti in rezervatia Naturala Anaga sau faceti cateva trasee pe munte
  • Vizitati Santa Cruz de Tenerife, cu Muzeul Militar si Muzeul de Arheologie si Natura.
  • Treceti pe la Monkey Park
  • Vizitati Jungle Park
  • Faceti o croaziera ca sa vedeti delfini si balene in mediul lor natural
  • Urcati pe Teide pana in varf
  • Luati ferryboat-ul pana pe La Gomera, la doar 40 de minute distanta
  • Distrati-va la parcurile acvatice, Siam Park (inchis in timpul pandemiei) si Aqualand

Cat de child friendly este Tenerife

Per total, Tenerife da cu plus la capitolul child friendly. De ce, veti intreba? 

  • Au peste tot trotuare si rampe de coborat de pe ele, de intrat in cladiri, parcari si peste tot. Au lifturi si absolut tot ce iti trebuie ca sa poti merge cu un carucior.
  • Toate restaurantele au scaune de copii. Nu am gasiti niciunul momentan, pe absolut nicaieri (si cred ca am mancat peste tot pe insula, jur), unde sa nu aiba scaun.
  • Toaletele sunt curate si au locuri pentru schimbat copiii. Dupa mine, curatenia toaletelor (publice, din restaurante etc), este un criteriu al nivelului de civilizatie al unei tari. Aici cred ca am gasit o singura toaleta murdara, pe plaja, dar atat. Si asta e critic cand ai un copil precum Sofia, care pare sa aiba vezica cat un bob de mazare…. A mers pana si singura la baie, ca sa intelegeti.
  • Sunt muuuulte activitati de facut cu cei mici: Loro Parque, Jungle Park, Monkey Park, calarie, plimbat cu camilele, mers in croaziera sa vada delfini si balene, plaje nenumarate sau drumetii pe munte (intr-unele se poate merge cu caruciorul daca va vine sa credeti).
  • Mancarea este child friendly – peste, fructe de mare si tot felul de tapas delicioase

Un lucru la care trebuie insa sa fiti atenti – in nord multe dintre plaje (dar cu siguranta nu toate) sunt pline de stanci. Adica nu exista nisip, sunt doar pietroaie. Mie mi se par potential periculoase – uneori de abia reuseam eu sa imi tin echilibrul pe pietrele acelea, si nu as lasa un copil de varsta lui Tudor singur pe acolo – cred ca si-ar sparge capul in mai putin de un minut).

Specificitati ale pandemiei

Momentan in Tenerife este foarte foarte liber, am putea spune chiar spre pustiu. Asta se datoreaza pandemiei, pentru ca, se pare, in general, in aceasta perioada era „puhoi” de oameni pe strazi, atat in Puerto de la Cruz cat si in zona de sud.

O serie de atractii sunt, momentan, inchise. Printre ele se numara: Cueva del Viento, Siam Park, Pueblo Chico sau Piremides de Guimar. Altele functioneaza la capacitate redusa, precum Loro Parque, unde se intra doar in grupuri de cate 10 persoane, iar costurile sunt de 100 euro / persoana. Pentru noi nu a fost o problema, pentru ca sunt muuulte lucruri de vazut oricum

Hotelurile, spatiile de cazare si restaurantele functioneaza la capacitate redusa. De aceea se poate sa nu gasiti mereu disponibilitate acolo unde va doriti.

Masca se poarta peste tot, atat in interior cat si in exterior. Puteti sa o dati jos doar cand stati la masa la restaurant sau cand sunteti la plaja. La terase este interzis fumatul.

Lucruri pe care trebuie sa le luati in considerare / La ce trebuie sa fiti atenti

Zona de nord este mai verde, dar si mai ploioasa. Riscati sa petreceti mai mult timp in casa, ceea ce poate fi important atunci cand sunteti cu copii. Insa, este foarte autentica si placuta, un loc in care sa descoperiti adevaratul Tenerife. 

Zona de sud este mai calda, si ai sentimentul ca esti intr-o vacanta tot timpul, insa atractiile de aici sunt efectiv legate de distractie, nu de cultura: parcuri cu animale, water parks etc.

Calitatea internetului nu este la fel peste tot. Rugati potentialele cazari sa va trimita rezultatele testelor de viteza, ca sa vedeti daca ati putea lucra. Cu cat cazarea este mai indepartata de orice, cu atat sunt mai mici sansele sa aiba internet decent, pentru ca fibra nu ajunge pana acolo. Cat am stat in Buenavista del Norte, de exemplu, daca se lua electricitatea disparea si semnalul la telefon – de tot :). 

Luati in considerare reglementarile de sanatate. Cand am plecat in Tenerife trebuia sa stam 2 saptamani in carantina la intoarcere, apoi numarul de cazuri de covid din Spania a scazut si nu mai era nevoie, dar apoi era din nou nevoie. Planificati-va totul in functie de o posibila carantina la intoarcere.

Atentie la zboruri. Cand am plecat noi nu era nimic care a zboare direct, asa ca am mers cu Tarom si Air Europa, prin Madrid. Apoi, din Decembrie, Wizz Air a introdus zboruri directe, si ne-am cumparat bilet pentru intoarcere la ei. Insa zborul a fost anulat, ca de altfel toate zborurile din februarie, asa ca ne-am luat la intoarcere cu Iberia Express pana in Madrid si Wizz Air de acolo. Ramane de vazut cand si cum ajungem inapoi. Va sfatuim, deci, sa fiti flexibili in privinta asta si expect the unexpected.

Diferenta de fus orar intre Tenerife si Romania este de 2 ore. Asta inseamna ca daca trebuie sa incepeti de la ora 9 in mod normal, va trebui acum sa incepeti sa lucrati de la ora 7.

Daca aveti copii, si folositi pentru ei marca Pampers, aflati ca in Spania acestia se cheama Dodot. Eu eram complet confuza de ce nu gasesc Pampers in tara asta 🙂 .

Care sunt costurile unei ierni in Tenerife

Costurile vor fi, evident, diferite de la familie la familie. Noi suntem 2 adulti, 1 copil si 1 infant, si trebuie luat asta in considerare. O sa punem mai joss cateva din costurile noastre:

  • Bilete avion Bucuresti – Tenerife – 450 euro (bagaje incluse)
  • Bilete avion Tenerife – Bucuresti – 500 euro (bagaje incluse)
  • Masina de inchiriat, asigurare full, cu al doilea sofer si doua scaune de masina: 550 euro / luna
  • Cazare: apartament sau casa cu doua dormitoare, intr-o zona rezonabila: aproximativ 1700 euro / luna
  • Costuri aditionale (mancare, shopping, muzee, excursii) – aproximativ 60 euro / zi

Cum a fost pentru noi sa ne petrecem iarna in Tenerife

In primul rand, am putut sa petrecem afara foarte mult timp. Cu siguranta in Romania nu am fi facut asta, in principal pentru ca eu nu sufar frigul, deci nu stau sa ma plimb prin el prea mult. Asa puteam sa stam oricand afara. Va sfatuim sa va inchiriati o casa cu curte sau un apartament cu terasa, si asa aveti timp afara garantat.

Soarele ne-a dat foarte multa buna dispozitie, oricum, si e super placut sa lucrezi privind palmierii, oceanul sau muntele.

Ne-am bucurat sa mancam mult peste si creveti, dar si papas arrugadas (cartofii specifici insuleti), si sa schimbam putin stilul gastronomic.

Activitatile sunt foarte diverse aici. Tudor s-a simtit excelent invatand sa mearga pe nisip, iar Sofia a invatat sa calareasca la un club din zona de sud.

In schimb, ne-a cam fost dor de casa. Cel putin in preajma Craciunului, pe care de obicei il petrecem in familie, am simtit lipsa acesteia. Mai mult, Sofiei i-a fost foarte, dar foarte dor de gradinita. In realitate, copiii au nevoie de foarte multa socializare, iar noi, parintii, mai ales atunci cand lucram, nu putem sa le oferim aceleasi beneficii ca jocul cu prietenii, si atat de mult timp.

Ca o concluzie a acestei frumoase aventuri, as putea spune ca ne-am bucurat mult de iarna la caldura. In acelasi timp, cel mai probabil nu vom mai pleca pe perioade mai lungi de o luna, intrucat vrem ca aceste experiente sa fie foarte placute pentru toti membrii familiei, iar o luna reprezinta un echilibru perfect intre o plecare pe termen lung, dar nu intr-atat de lung incat sa ne topim de dorul de acasa, de familie, prieteni si colegi.

Voi ati calatorit vreodata pe termen lung?

PS: Daca vreti sa aflati mai multe despre calatoriile cu copiii, va asteptam si in Grupul Familiilor Calatoare – un grup activ, plin de raspunsuri si de idei exccelente pentru vacante!