De multe ori cand ne gandim la o vacanta in Grecia, gandul ne zboara spre insulele din marea Ionica, precum Kefalonia, Lefkada sau Zakynthos, la plajele din Sithonia, la cele din Mykonos sau Skiathos, la casele albe din Santorini, la Creta sau la Atena cu Acropolisul sau. De foarte putine ori ne gandim la regiunea Epir. Si, ca sa fim sinceri, nici noi nu ne-am gandit la ea. Ba, spre rusinea noastra, nici nu stiam unde este regiunea Epir in Grecia. Sau ca exista o asemenea regiune, deci ce sa mai.
Si iata ca vara asta pasii ne-au purtat exact in aceasta parte a tarii, si am avut suficient timp sa o exploram. Ce putem sa va spunem este ca veti gasi aici o zona in care majoritari sunt grecii, mai putin turistii straini, cel putin pe timp de pandemie, dar si in care aveti o groaza de lucruri de facut sau de vizitat.
Sa vedem, deci, ce puteti face in Epir!
Cuprins
Vizitati siturile antice
Bineinteles, Grecia este plina de situri arheologice care va asteapta sa le treceti pragul, iar Epirus nu face exceptie. Mai jos o poza cu toate siturile arheologice din regiune.
Oracolul de la Dodoni
Cel mai mare oracol helenic, Dodoni va asteapta cu multiple ruine de temple, dar si cu un teatru antic mare si frumos pastrat, pe care va veti putea urca atunci cand nu este in renovari. Situl este destul de mare, si majoritatea lui nu este la umbra, asa ca veniti de dimineata si luati cu voi multa apa. Veti gasi peste tot panouri cu ce puteti vedea si imagini cu modul in care cladirile aratau pe vremuri. Am povestit mai multe aici.
Nekromanteio Acheron
Nekromanteio Acheron este un oracol al mortilor, unde oamenii veneau sa isi intrebe rudele decedate diverse lucruri. Deasupra lui au fost construite o basilica si un turn de aparare. Situl este mic, dar foarte frumos. Multe cladiri sun bine pastrate, si se poate intra in sala subterana unde se intamplau intalnirile dintre vii si morti. E foarte interesant si sa vedeti mini-labirintul de la iesire din sala subterana, menit sa incurce spiritele mortilor care ar fi dorit sa se intoarca pe pamant. Am povestiti mai multe aici.
Cetatea de aparare Orreon
Orreon era o cetate de aparare, aflata pe varful unui deal, cu privelisti spectaculoase, tocmai pentru a fi usor pentru soldati sa vada inamicii de la distanta. Rolul ei era exclusiv de aparare, demonstrat de faptul ca nu existau cladiri de tipul bailor, spre exemplu, in cadrul fortaretii. Acum s-au mai pastrat cisterna, unde era pastrata apa, si trei case, dintre care cea mai bine conservata este Casa A. Situl nu mai este in circuitul turistic, dar se vede ca a fost odata, insa oricine poate intra pe portile mereu deschise si sa il viziteze. Mai multe detalii aici.
Orasul antic Nicopolis
Nicopolis a fost unul dintre cele mai mari orase din lumea antica, si pot spune ca am fost socata sa vad pe ce distanta se intindeau zidurile lui inalte, prin portile carora am putut sa intru si cu masina. Nicopolis este urias si rasfirat de-a staga si de-a dreapta drumului. In momentul de fata se pot vizita doar Basilica A si Odeonul (teatru care era acoperit – acum nu mai este). Restul pot fi vazute doar pe afara. Biletul de intrare va permite accesul si la muzeul arheologic din Preveza.
Mergeti la plaje
Grecia abunda in plaje, si puteti gasi o groaza, bineinteles, si in Epir. Va povestim mai jos putin despre plajele la care am ajuns noi.
Monolithi
Monolithi este una dintre cele mai lungi plaje din Epir, cu intrare lina in mare si cu nisip (nu foarte fin). In unele zone este si iarba prin nisip, dar din cea care inteapa, deci este ideal sa aveti papuci de apa. Sunt multe zone cu umbra si gasiti fara probleme parti de plaja cu sau fara sezlonguri, dupa preferinte, dar si restaurante, bai si dusuri.
Kastrosikia
Kastrosikia este o plaja cu nisip destul de moale, apa lina si intrare placuta in mare. Gasiti aici toate facilitatile de care aveti nevoie, si mai multe baruri si restaurante.
Ammoudia
Ammoudia a fost plaja noastra preferata din Grecia as zice. Nisipul este extra fin si moale, intrarea in apa incredibil de lina – mergeti 50 de metri sau mai mut cu apa care nu ii depasea mijlocul lui Tudor mic. Nu existau valuri, asa incat Tudor (tati) si Sofia au putut merge cu paddle boardul pana in cealalta parte a golfului. Tot aici se varsa in mare raul Acheron, pe care s-ar putea sa il sitit mai bine drept Styx, raul peste care treceau mortii in Grecia antica pentru a ajunge in lumea lui Hades.
Valtos
Plaja Valtos este langa Parga, si o alegere mai buna decat plaja din centrul orasului, intrucat este mai mare si mai libera. Nisipul este moale si intrarea in apa lina. Puteti sa faceti o serie de sporturi de mare aici. Ne-a placut foarte mult ca restaurantele de pe margine au si piscine si ne-am petrecut aici dupa amiaza, cand soarele era prea puternic pentru stat pe plaja.
Vizitati orasele din Epirus
Ioannina
Ioannina este capitala regiunii Epir si un oras pe care sa nu il ratati. Veti gasi aici suficiente activitati cat sa umpleti o zi sau chiar doua daca o luati mai la pas. Puteti sa vizitati aici Castelul, construit in 528, si in care inca se locuieste, si unde puteti gasi si o zona cu ruine, un muzeu bizantin si o moschee), plimbati-va pe malul lacului Pamvotis, un loc preferat de localnici, cu umbra si vant placut, faceti o croaziera pe lac si ajungeti pana la insula Ioannina, plina de manastiri si muzee, sau treceti pe la pestera Peramma. Am povestit mai multe aici.
Arta
Arta este un mic orasel mai la sud de Ioannina, care merita, cu siguranta, o oprire daca sunteti in zona sau daca mergeti spre Lefkada. In Arta puteti sa vizitati podul faimos de aici, pe care se poate trece in continuare si unde puteti gasi restaurante si cafenele numai bune sa admirati privelistea la apus. Vizitati si centrul orasului, cu o zona pietonala foarte mare si multe restaurante, dar si cu un mic teatru, aproape de negasit printre cladiri si conductele de apa construite pe deasupra lor. Gasiti aici si biserici si manastiri vechi, dar si muzee. Atentie! In centrul orasului e aproape imposibil sa gasiti locuri de parcare, este extrem de aglomerat.
Metsovo
Noi nu am ajuns aici, insa colegii de la Travelista ne-au povestit ca Metsovo, un mic orasel turistic, plin de case de piatra, muzee si biserici, este inconjurat de varfurile muntoase ale Parcului National Pindos. Nu ratati degustarea de vin katogi, specific regiunii. Se poate innopta chiar mult deasupra satului, la Cota 1350, iar pentru un apus de soare superb recomandam si o plimbare pe malul lacului Aoos, la aproximativ jumatate de ora de Metsovo. O alta particularitate este ca aici multa lume vorbeste aromana, deci se poate sa intelegeti multe dintre conversatii.
Parga
Parga este un orasel cochet, dar destul de aglomerat, din Epir. Se bucura de plaje frumoase, stradute pietonale intortocheate si tot felul de lucruri de vizitat, precum Castelul Venetian sau Castelul lui Ali Pasha, dar si frumoasa insula Panagia, la care se poate ajunge inot. Ca sa fim sinceri, am stat putin pe ganduri daca sa includem sau nu Parga pe lista lucrurilor de vizitat, asta pentru ca, atunci cand am fost noi, era ingrozitor de aglomerat si vizita nu ne-a provocat nicio bucurie. Este imposibil aproape sa gasesti un loc de parcare, strazile sunt stramte si peste tot sunt masini, motociclete si pietoni, unii peste altii. Zona pietonala de pe malul marii era atat de plina incat puteai crede ca e vreo manifestatie ceva. Drept urmare, noua nu ne-ar fi placut nici cu pandemie, nici fara, si nu imi dau seama cui i-ar placea sa mearga in asemenea aglomeratie. Va recomandam sa vizitati Parga, care pare foarte, foarte frumoasa altfel, mai in afara sezonului, fie primavara sau la inceput de iunie, fie pe timp de toamna.
Faceti o excursie la Golful Ambracian
Golful Ambracian este foarte mare si are o serie de zone foarte interesante pe care sa le vizitati impreuna cu cei mici. Puteti ajunge pana la Kopraina, un fost port, acum pe cale de a fi restaurat, unde puteti gasi un far foarte frumos, la care se ajunge pe o carare de aproximativ 500 de metri din oras, dar unde puteti si sa inotati in apele maloase ale golfului (dar si sa gasiti scoici minunate si sa vedeti vidre care inoata in apa – cel putin asta credem ca am vazut).
Un alt loc special este Koronisia, un orasel la care ajungeti mergand pe o sosea care pare ca imparte apa in doua, lasand-o calma intr-o parte si involburata in cealalta. Treceti, pana acolo, prin multiple zone de delta, pline de pesti si pasari, o zona superba si complet diferita de tot ceea ce puteti vedea in mod normal in Grecia. Nu ratati o masa la restaurantul Patentas, unde puteti gusta, printre altele, faimosii creveti din golful Ambracian, cu un gust inconfundabil.
Voi ati fost in Epirus? Ce altceva ati mai vizitat? Noi cu siguranta am mai avea si alte lucruri de descoperit.
Calatorii placute!