De Revelion am petrecut cateva zile in Republica Moldova, ca sa petrecem ceva timp la Chisinau cu copiii , dar de acolo am pornit sa descoperim tot felul de lucruri interesante in intreaga tara! Nu mai fusesem niciodata in acea zona, si de abia asteptam sa vizitam tot ce aveam pe lista. Facusem lista dupa ce citisem tot ce era de citit pe subiect de la Travelista si Parinti Calatori, si ne-am inspirat si de pe Grupul Familiilor Calatoare.

Haideti sa vedem ce am facut!

Ce puteti sa faceti intr-un weekend cu copiii la Chisinau

Plimbati-va prin centru

Centrul Chisinaului este mare, cu strazi largi, spatioase si curate. Veti gasi aici cateva biserici si parcuri foarte frumoase si dragut amenajate. Cand am fost noi, erau amenajate piete de Craciun. In special ne-au placut Parcul Catedralei si Gradina Publica „Stefan cel Mare si Sfant”. Acesta din urma arata foatrte bine, cu luminite pe copaci si o cafenea foarte, as putea spune,  „boho”. Tot langa Gradina gasiti si Muzeul National de Arta si Muzeul National de istorie (inchise cand am vizitat noi din cauza zilelor libere de sfarsit de an).

Mergeti sa vizitati cramele

Daca este un lucru pentru care Moldova este cunoscuta, acestea sunt cramele. Gasiti tare multe in Moldova, si, partea cea mai buna, vizita lor este tare distractiva pentru copii. Sunt tare multe dintre care sa alegeti: Cricova (cea mai cunoscuta), Castel Mimi, Milestii Mici, Purcari, Etcetera si cate si mai cate. Noi nu am avut foarte multe zile la dispozitie, asa ca am ales doua dintre cele care sunt mai aproape de Chisinau: Cricova si Castel Mimi. Si Milestii Mici este aproape, insa nu ni s-a potrivit programul si am hotarat sa o pastram pe lista pentru data viitoare. Purcari pare un loc foarte frumos de vizitat, de asemenea, insa era la peste 2 ore distante de Chisinau, asa incat a trebuit sa renuntam si la acesta.

Cricova

Cricova este crama cea mai cunoscuta si vizitata din Republica Moldova si este la doar cateva minute de oras. Ajungeti la ea pe un drum bine asfaltat si corect marcat, si veti gasi destule locuri de parcare pe marginea drumului. Rezervarile se fac doar telefonic, pe site-ul Cricova si, odata ce ajungeti acolo, va prezentati la receptie si apoi va urcati in trenuletele care va duc in crama pe strazile subterane numite dupa vinuri. Veti gasi aici un cinematograf, un muzeu, cazele pe care le poti inchiria pentru a-ti pastra vinurile, locul unde se face vinul spumant si camerele de degustare. Am povestit mai multe despre excursia noastra la Cricova aici.

Copiii au fost incantati de ce au vazut. S-au uitat fascinati la film au admirat filmele si s-au jucat prin camerele de degustare.

La sfarsit am mers la restaurantul de la crama unde am gustat preparate foarte delicioase la niste preturi absolut rezonabile, asa ca il recomandam cu incredere.

Castel Mimi

Castel Mimi era pe lista noastra de cand ne-am gandit sa ajungem la Chisinau. La doar o ora distanta de oras, este tare usor sa veniti aici, si e o experienta care merita. Spre deosebire de vizita la Cricova, am vazut aici o crama mai mica, cu mult mai putine butoaie si sticle, dar si cu mai putine zone unde sunt pastrate vinurile „personalitatilor”.

Curtea castelului este foarte frumoasa si bine amenajata, si va puteti chiar si caza aici. Ne-a placut sa gustam o Baba Neagra la restaurant si ne-am ales vinuri din magazinul de la intrare, iar copiii au avut de unde sa selecteze jucarii. Preturile la vinuri sunt tare bune, merita cu siguranta sa le incercati. Am scris mai multe despre Castel Mimi aici.

Mergeti la Orheiul Vechi

Orheiul Vechi este un loc care, cu siguranta, nu trebuie ratat intr-o vizita la Chisinau. La doar o ora de oras ajungeti intr-un loc care va transporta inapoi in timp, mai intai prin vizita la micutul Muzeu de Arheologie si apoi prin urcusul pe dealul care ofera privelisti catre intreaga zona. Am intrat in micauta chilie a pustnicului care locuieste acolo si ne-a impresionat simplitatea dar si curatenia ei. Apoi am mers pana la manastirea din varful dealului, refacuta dupa comunism si care arata minunat, cu totul pus la punct.

Am scris mai multe despre vizita noastra la Orheiul Vechi aici.

Faceti o incursiune in Transnistria

Autodeclarata republica Transnistria este un loc tare interesant, mai ales pentru copii. Am trecut de o vama unde ni s-a dat dreptul de intrare pentru 12 ore, am achitat rovinieta si la drum! Prima oprire a fost cetatea Tighina a lui Stefan cel mare, in fata careia se gaseste un parc mare numai bun pentru cei mici. Apoi am ajuns pana in centrul Tiraspolului, unde am vizitat parcurile si lacurile si ne-am plimbat pe bulevardele largi. Daca aveti mai mult timp si nu veniti chiar de revelion puteti vizita si stadionul celor de la Sheriff Tiraspol.

Nu uitati, in Transnistria nu merg cardurile noastre si se accepta doar moneda locala, asa ca luati cash si schimbati-l la exchange-uri. Am povestit mai multe despre Transnistria aici.

Mergeti la Gradina Zoologica

In Chisinau gasiti si o gradina zoologica care e destul de apreciata. Noi nu am apucat sa o vizitam, insa am inteles ca este destul de draguta si, daca aveti mai mult timp, poate fi o buna optiune de petrecere a timpului cu cei mici.

Ajungeti pana la cetatea Soroca

Soroca e unul dintre cele mai importante obiective din Republica Moldova si un loc pe care ar trebui sa il aveti cu siguranta pe lista! Din pacate pentru noi a fost prea departe, la peste 2 ore de Chisinau doar dus, ceea ce ne-a facut sa nu putem ajunge acolo in scurta noastra incursiune. Puteti sa cititi mai multe despre o experienta aici pe blogul Travelista.

Unde sa va cazati in Chisinau?

Va sfatuim sa va luati o cazare centrala, ca sa puteti sa ajungeti cat mai usor in zona centrala si sa va puteti plimba. Noi ne-am decis ca vrem sa mergem destul de tarziu, asa incat multe dintre locatiile centrale nu mai aveau camere suficient de mari pentru familii. Drept urmare am ales Time Hotel  din Parcul Valea Trandafirilor. Pe de o parte hotelul a fost foaaaarte ok, pe de alta parte amplasarea lui intr-un parc a insemnat ca am putut sa ne si plimbam cu copiii pe acolo cand aveau nevoie de joaca si distractie. Am avut si noroc de timp bun, fara ploaie sau zapada, asa ca a fost perfect.

Camerele de aici au fost spatioase – noi ne-am luat camere comunicante si am avut mai mult loc decat aveam nevoie, cu copiii intr-o camera si noi in cealalta. Totul era curat si aranjat, baia foarte mare si cu tot ce aveai nevoie in ea. Ni s-a facut curatenie zilnic.

Am luat doar micul dejun aici, care era a la carte, dar extraordinar de bogat, cu oua posate, toast cu somon si avocado, papanasi si cate si mai cate. Singurul inconvenient este ca preparearea mancarii dureaza mult, in rest gustul si prezentarea sunt minunate.

Unde sa mancati in Chisinau si in imprejurimi?

O sa fim foarte onesti si o sa spunem ca nu am mancat in foarte multe locuri :). Am luat mereu micul dejun destul de tarziu, asa incat am cam ratat pranzul in fiecare zi, si am ramas doar cu cina :). Va recomandam cele cateva restaurante in care am ajuns noi.

Restaurantul Cramei Cricova

Am ajuns aici in prima seara si am fost impresionati. Restaurantul e mare si era destul de plin, iar noi nu aveam rezervare, insa ne-au gasit o masa si au fost foarte eficienti in servire. Va recomandam preparatele traditionale, precum platourile cu placinte si carne – sigur va vor placea!

Restaurant Georgia din Tiraspol

Restaurantul Georgia este unul dintre cele mai recomandate in Tiraspol si am simtit ca am facut o alegere foarte buna venind aici. Locatia este decorata foarte dragut si noi am ales sala de la subsol, unde eram practic doar noi asa incat copiii s-au tavalit pe jos, s-au alergat si cate si mai cate. Am comandat aproape tot meniul si bine am facut, intrucat totul era delicios. Chelnerul a fost si foarte politicos si a mers cu noi pana la un exchange sa ne ajute sa schimbam bani. Recomandam cu incredere restaurantul atunci cand vizitati Tiraspol.

Restaurant Caravan din Chisinau

Citisem de restaurantul Caravan pe pagina Parinti Calatori si ne-am dorit tare mult sa il incercam. Decorurile sunt cu adevarat frumoase aici, pare ca ai calatorit in timp si spatiu si esti intr-o locatie traditionala din Uzkekistan – de altfel mancarea uzbeka este specificul restaurantului. Din nou am comandat cam tot ce am gasit interesant din meniu si ne-am bucurat de o seara absolut delicioasa!

Am mai auzit de bine si de Fuior dar nu am avut ocazia sa ajungem la el.

Ce altceva trebuie sa stiti?

Leii moldovenesti, MLD, se calculeza aproximativ inmultind cu 4 leii nostri. Spre exemplu daca aveti 5 ron, inseamna 20 MLD si invers, daca un produs costa 20 MLD, inseamna 5 ron. In 90% din locuri s-a acceptat plata cu cardul fara probleme.

Preturile sunt mici in Republica Moldova, a fost probabil una dintre cele mai ieftine excursii pe care le-am facut. Am mancat la restaurante tot ce ne doream si am platit 150-250 ron, vin inclus, 4 persoane.

Soselele nu sunt asa de proaste cum ne asteptam., Din ce ni se povestise credeam ca vor fi ca dupa bombardament dar, de fapt, au fost chiar ok,

La reintrarea in Romania controlul vamal este foarte strict. Din ce am inteles, limita de sticle de alcool per persoana este de 6 – peste acest numar se platesc taxe vamale. Nu am intreles exact daca persoanele sunt si copiii :)) – adica daca la umaratoare am fi fost considerati 4 persoane sau 2 persoane, insa noi ne-am incadrat in limita de 6 per adult si nu am avut nevoie sa aflam exact cum e cu legea – insa merita sa luati asta in considerare – mai ales ca sunt atat de multe crame in Republica Moldova si preturile la vinuri si alte bauturi alcoolice sunt foarte foarte mici.

Voi ce altceva mai recomandati in Republica Moldova?

Calatorii placute!

Pentru alte sfaturi legate de calatoriile in familie, va asteptam si pe Grupul Familiilor Calatoare de pe Facebook!