Bali calatorii

Cu copiii in Bali – ce sa vezi, unde sa stai si sa mananci – mic ghid

noiembrie 29, 2022

Vacanta noastra in Bali a stat sub semnul relaxarii. Nu ne-a placut nimic mai mult decat sa stam seara cu picioarele in nisip privind marea in timp ce copiii se jucau langa noi. Bali este, insa, si un loc tare dragut pentru o calatorie cu copiii, asa incat am pus mai jos o lista cu lucrurile pe care le puteti face si vedea acolo alaturi de cei mici.

Ce puteti vedea si face alaturi de copii?

Vizitati plajele

Desi Bali este o insula, nu este neaparat o destinatie pentru plaja in ceea ce priveste vacantele cu copiii, pentru ca, de cele mai multe ori, marea este mai potrivita pentru surf decat pentru inotat, iar valurile sunt mari.  Va punem mai jos cateva plaje pe care noi le-am vizitat cu copiii si care ne-au placut.

Plaja din Seminyak

Plaja din Seminyak a fost preferata noatra. Super larga, cu nisip fin si presarata cu cafenele, ne-am petrecut aici multe zile. Valurile sunt mai degraba bune pentru surf decat pentru inot, dar copii s-au jucat in valuri foarte linistiti si fericiti, cu noi mereu atenti langa ei (refluxul poate fi puternic). Tot aici Sofia a invatat sa faca surf, si instructorul ei l-a luat si pe Tudor pe placa de cateva ori (balinezilor le plac foarte mult baietii mici 😛 ). Seara plaja e un loc ideal pentru a admira apusul (de aceea se si aglomereaza destul de mult pentru scurt timp), iar cafenelele scot bean bags in fata lor si aprind luminite. Am adorat sa stam pe plaja cu picioarele in nisip, cu o bautura in fata, admirand apusul, in timp ce copiii se jucau in nisip. Mai mult, fiecare terasa are cate o formatie si atmosfera e pur si simplu minunata si relaxanta.

Plajele din Sanur

Sanur este o zona preferata de familiile cu copii, intrucat exista niste bariere care fac marea sa fie foarte lina si, deci, usor de inotat in ea. Malul este presarat cu cafenele si cluburi, iar plaja in sine este destul de micuta, insa minunata pentru cei mici. Puteti sa platiti intrarea la unul dintre cluburi si sa va bucurati si de plaja si de piscina.

Plaja Padang Padang

Padang Padang este in zona Uluwatu si, desi este super faimoasa pentru surfing (aici se desfasoara anual cupa Rip Curl), este potrivita si pentru copii. Asta pentru ca exista o zona de corali care protejeaza plaja si zona de surf este in larg. Aceasta este una dintre cele mai frumoase plaje din punct de vedere estetic din ce am vizitat. Nisipul este alb, apa are multe zone transparente, sunt tot felul de stanci interesante si, deliciul numarul unu pentru copii, pentru a ajunge la ea se coboara pe un drum sapat prin stanca. Bineinteles, nu mai e la fel de distractiv la urcare, dar asta este o alta poveste. Plaja in sine nu este foarte mare, dar se continua la dreapta dupa stanci, si nu veti gasi prea multe restaurante, in afara de cele foarte traditionale sau de unde puteti cumpara supa la plic (ceea ce am mancat si noi 🙂 ). Mai sunt vanzatori ambulanti care fac porumb copt, si copiii s-au delectat cu acesta. Incercati sa nu veniti in timpul cupei Rip Curl insa, pentru ca este foarte aglomerat.

Faceti o vizita la temple

In Bali spiritualitatea e la ea acasa. Temple gasiti absolut peste tot, iar unii oameni mai bogati isi construiesc temple in propriile curti, intr-atat de importanta e religia pentru ei.

Bineinteles, nu puteti vizita chiar toate templete de pe insula, si unele sunt mai interesante din punct de vedere arhitectural si istoric decat altele. Unde am fost noi si ne-a placut?

Tirta Empul

Tirta Empul este un templu hindus de apa, cu un izvor sfant, unde hindusii din Bali merg pentru o ceremonie de purificare. A fost construit undeva in jurul anului 962 si este dedicat zeului Vishnu. Copiii au fost fascinati sa asiste la ceremonia de purificare si, pur si simplu, sa alerge prin templu. Si turistii pot participa la ceremonie dar, intrucat noi nu suntem hindusi, ni s-a parut ca am participa doar pentru a avea poze dragute si nimic mai mult. Tariful de intrare este aproximativ 16 ron / adult si 8 ron / copil si veti primi de imprumut sarongurile necesare in cadrul vizitei. Am povestit mai multe aici.

Goa Gajah

Cu siguranta toti copiii de abia vor astepta sa ajunga la un templu intr-o pestera, denumit templul elefantului. Templul a fost construit undeva in secolele 9-11 si contine atat imagistica hindusa cat si budista. Veti putea vedea ce a ramas dintr-un vechi complex statuar, veti putea vizita pestera si sa admiratipiscinele pentru spalarile rituale de purificare. Costul intrarii este aproximativ 5 ron, si veti primi la intrare un sarong, pe care trebuie sa il returnati la iesire. Am povestit mai multe despre el aici.

Mergeti la parcuri de animale

In Bali aveti ocazia sa va intalniti oriunde cu fauna locala, mai ales cand o soparlita sau vreun sarpe poate trece pe drum prin fata voastra sau chiar cate o maimuta. Daca vreti sa le vedeti la un loc, aveti mai multe optiuni in Bali.

Mic dejun cu urangutanii la Bali Zoo

Ne doream sa facem aceasta activitate inca de cand am planificat calatoria si ne-am bucurat tare mult ca am ales-o. Practic am ajuns primii in parc si am fost condusi pana la restaurantul unde se tine acest mic dejun. Mancarea a fost multa variata si delicioasa, insa cea mai mare atractie au fost, bineinteles, animalele. In ciuda numelui, nu veti manca cu urangutani la masa si nici nu vor fi multi. Insa, langa restaurant vin, pe rand, elefanti, porci spinosi, pasari, urangutani si multe altele, cu care se si poate interactiona. Toate animalele sunt, pe cat posibil, libere, si nu sunt fortate sa interactioneze. Persoanele care lucreaza cu ele sunt foarte blande in interactiunile cu animalele. Este, cu adevarat, o experienta care merita. Dupa micul dejun puteti sa continuati plimbarea prin gradina zoologica si sa interactionati cu multe alte animale de acolo. Mai multe detalii gasiti aici.

Plimbare cu autobuzul la Bali Safari Park

Un alt parc de animale din Bali este Safari Park, unde va puteti plimba cu un autobuz printr-o zona in care animalele sunt, cat de cat, libere. Plimbarea este super distractiva pentru copii, intrucat treceti si prin mini rauri si lacuri, si pare ca masina se transforma in barca. Apoi, puteti sa mancati la restaurantul lor, care este in zona leilor, pe care ii puteti vedea pe geam. Pentru mesele de la geam trebuie sa faceti rezervare in avans. Va puteti chiar si caza la Safari park daca aveti suficient timp. 

Intalnire cu pasarile la Bali Bird Park

Bali Bird Park este un parc mare plin de pasari de tot felul. Multe dintre ele merg libere pe drum si multe locuiesc in casute mari si spatioase. Aproape din jumatate in jumatate de ora exista showuri cu pasari (Sofia s-a voluntariat la showul cu pasari de prada si i-a placut la nebunie) si aveti multe oportunitati de hranit pasarile, absolut gratuit. Am petrecut cateva ore bune aici. Am povestit mai multe in acest articol.

Vizita la Bali Reptile Park

Daca cei mici sunt fascinati de serpi, soparle sau broaste testoase, nu trebuie sa ratati Bali Reptile Park. Vis a vis de Bird Park, e usor si comod sa ajungeti aici in aceeasi zi. Biletul include tur ghidat, si asta ne-a fost foarte de folos, pentru ca ni s-au explicat tot felul de lucruri interesante pe care cu siguranta nu am fi avut rabdare sa le citim singuri. Exista aici si un petting zoo, unde puteti sa atingeti diferite reptile cuminti, sau sa va uitati foarte de aproape la ele. Ghidul nostru ne-a adus ditai varanul sa ne imprietenim cu el 🙂 . Am povestit mai multe aici.

Insecte distractive la Bali Butterfly Park

Butterfly park a fost pentru noi o surpriza extrem de placuta. Plecasem la drum cu ideea ca va fi plictisitor dar a fost, de fapt, extrem de interesant. Parcul in sine e tare dragut, plin de fluturi care zboara peste tot, un lac, o mini cascada si o pestera. Pe langa acestea, mai gasiti aici o sala cu insecte, unde o angajata va va povesti despre ele si unde le veti putea chiar atinge si o sala cu fluturi, unde vedem diferitele tipuri de crisalide si cum se incadreaza acestea in natura si, la fel, se poate interactiona cu fluturii. Am scris mai multe in articolul dedicat.

Vizitati orezariile

Peisajele faimoase din Bali pe care le vedem peste tot pe internet sunt din minunatele lor orezarii, orezul fiind, de altfel, mancarea principala in Bali. Pentru a nu fi dezamagiti, este important sa luati in considerare ciclul de crestere al orezului. El este recoltat, apoi se planteaza si apoi creste. De la recoltare pana cand ajunge sa arate ca in pozele de pe internet dureaza cam 2 luni. De aceea puteti ajunge sa vedeti campuri superbe, precum am vazut noi in Jatiluwih, sau terase noroioase, asa cum am avut parte la Tegalalang 🙂 . Intrebati, in general, soferul pe care il folositi unde e cel mai bine sa vedeti terasele CU orez in perioada in care vizitati. Soferul nostru ne-a spus sa nu mergem la Telalalang, dar noi am insistat, bineinteles 🙂 . 

Campurile de orez de la Jatiluwih

Campurile de orez din Jatiluwih sunt absolut superbe si au fost preferatele noastre, cu siguranta. Zona este protejata, se plateste o taxa de intrarea atunci cand se ajunge in sat. Apoi masina se lasa in parcare si va alegeti traseul pe care sa il urmati prin orezarii. Sunt 3 trasee, fiecare de o durata diferita. Noi l-am ales pe cel mai scurt, care a fost cam 45 de minute – o ora, desi era marcat ca fiind de 30 de minute, pentru ca ne-am gandit ca ar fi fost destul de greu sa facem ceva mai lung cu copiii. Cel mai lung dureaza cam 6 ore si e, cu siguranta, minunat. Va puteti opri apoi la unul dintre restaurantele cu priveliste absolut superba si sa va bucurati de un fel traditional de mancare. Va marturisim ca vizita aici a fost o experienta minunata, pe care o recomandam oricui.

Campurile de orez din Tegalalang

Terasele de orez din Tegalalang sunt, probabil, cele mai faimoase din Bali. Le gasiti in Ubud, si se invart in jurul strazii principale. Pentru a le vedea puteti sa stati la una dintr emultele terase cu privelisti superbe sau puteti sa faceti o plimbare prin mijlocul lor.

Mergeti la parcul acvatic Bali Waterbom

Parcul acvatic Waterbom a insemnat o zi intreaga de distractie pentru toata familia. Cu peste 12 tobogane mari si doua zone pentru copii mici, un rau lenes si o piscina mare, Waterbom asigura distractia pentru toata familia. Nu trebuie sa va ingrijorati ca va rataciti banii aici – veti primi o bratara pe care puteti sa o incarcati cu bani si aveti vestiare unde sa va lasati lucrurile. Majoritatea toboganelor mari merg de la 1 m 20, deci le-am incercat cam pe toate cu Sofia. Nu a reusit sa se dea doar in cel in care trebuia sa ai minimum 45 de kilograme. Tudor s-a bucurat si el de zona dedicata copiiilor sau de piscine, a urat in schimb raul lenes pentru ca, din loc in loc, picura apa, ceea ce nu i-a placut deloc. Am scris pe larg despre Waterbom aici.

Petreceti o zi la un club pe plaja – Finn’s Beach Club

In Bali sunt super super multe cluburi pe plaja, unele mai potrivite pentru copii decat altele. Preferatul nostru, de departe, a fost Finn’s Beach Club. Este cel mai mare si cel mai aerisit club, cu zona dedicata pentru familii si, deci, mai libera, cu multe optiuni de mancare si muzica buna. Finn’s este impartit in zona de sezlonguri normale si zona Vip, iar partea dedicata copiiilor este in cadrul zonei VIP. Copiii pot sta si in zona normala, insa acolo ni s-a parut cam aglomerat pentru gustul nostru. Exista 3 piscine, dintre care 1 doar pentru adultisi 1 bar in piscina, plus 2 zone mari de restaurante. Preturile sunt destul de mari, insa tot costul se transforma in vouchere pentru mancare si bautura in cadrul clubului. Pentru cei care stau in zona VIP este inclusa si o cafea / persoana, o bautura alcoolica sau racoritoare de persoana, crema de plaja si apa nelimitata, pe langa creditele deja incluse in pret. Am venit aici chiar de 2 ori, atmosfera a fost minunata, si personalul foarte saritor, asa ca il recomandam cu incredere.

Invatati sa faceti surf

Bali este primul loc din Asia unde s-a propagat cultura surf-ului, mai precis pe plajele din Kuta. Si, intr-adevar, valurile sunt foarte bune pentru aceasta activitate. 

In zona Kuta si Seminyak este perfect pentru incepatori. Valurile nu sunt prea mari si nici prea dese, asa incat este un mediu propice pentru a pune bazele viitorilor surferi. Sofia a fost absolut incantata sa faca surf si am remarcat ca are, intr-adevar talent. In Bali, pe plaja, oriunde vei gasi un instructor de surf, la preturi foarte foarte mici (in jur de 60 ron / ora, fata de aproximativ 220 ron daca rezervati de la hotel sau online. Bineinteles, alegerea unui instructor oarecare pe plaja poate fi destul de hit and miss. La noi toti au fost ok, dar am nimerit un instructor cu adevarat ok la a treia incercare si nici ca l-am mai schimbat. Pe langa faptul ca era un instructor bun, era si un surfer excelent, si era o placere sa te uiti la el atunci cand hotara sa intre in valuri. Daca doriti si voi sa il cautati, il gasiti in stanga restaurantului Capil Beach (stanga cum va uitati la el dinspre plaja). 

Nu incercati sa initiati copiii in surf in zonele Canggu sau Uluwatu – valurile sunt mari si periculoase pentru cei mici.

Mergeti sa vedeti delfinii din Lovina

Daca aveti timp, o calatorie pana la Lovina va fi o experienta minunata in familie. Lovina este in nordul Bali, si se ajunge acolo in aproximativ 2 ore si jumatate. Veti avea nevoie, insa, de o noapte de cazare, intrucat excursiile pentru a vedea delfinii incep la ora 6 dimineata. Noi ne-am cazat la un hotel chiar pe plaja si am aranjat excursia sa vedem delfinii chiar la ei. Am avut ocazia sa vedem multi delfini care au inotat pe sub barca noastra, au sarit in aer pentru a face spectacol si s-au distrat alaturi de noi. In plus, aici se poate vedea un super rasarit, care ne-a impresionat. Am povestit in detaliu toata experienta in articolul dedicat.

Treceti pe la cascade

Pe langa patria templelor, Bali este si casa pentru un numar impresionant de cascade. Noi am trecut pe la doua, dar sunt foarte multe dintre care puteti sa alegeti. Aveti grija insa, intrucat, pentru a ajunge la cascade, de cele mai multe ori trebuie sa coborati foarte multe trepte si apoi sa le urcati, ceea ce poate sa fie problematic cu copii foarte mici.

Cascada Tegenungan

Cascada Tegenungan se afla in josul unei vai, dupa ce coborati o groaza de trepte si treceti pe langa un club foarte dragut. Este suficient loc sa va lasati hainele si sa intrati in apele cascadei, care este calda si placuta. Copiii s-au super distrat sa intre in apa si sa se apropie de cascada atat cat era permis. Tati a avut grija pe tot parcursul ca ei sunt in siguranta. Apoi, pe marginea cascadei, am construit turnuri din pietre, ceea ce parea sa fie o activitate foarte comuna acolo, am facut poze in locurile special amenajate, iar tati cu Sofia au urcat putin pana deasupra cascadei. La sfarsit am urcat inapoi spre parcare si ne-am oprit la una dintre terasele cu priveliste si ne-am bucurat de imaginea cascadei si a junglei. Am remarcat ca este in constructie si un nou pod peste ea sau o tiroliana.

Cascada Banyumala

La Banyumala se ajunge dupa o plimbare usoara printre plantatii de cafea si flori, urmata de o coborare abrupta pe trepte sapate in deal. Cascada este tare draguta si in fata ei sunt doua poduri de pe care poate fi admirata si de unde se pot face poze. Noi am ajuns, insa, intr-o zi ploioasa, si totul a fost foarte alunecos, incat a trebuit sa il caram pe Tudor in brate si la dus si la intors si sa o tinem foarte bine pe Sofia de mana. Nu am putut intra in cascada, pentru ca era prea alunecos si noroios in jurul ei. Accesul aici ni s-a parut mult mai complicat decat la Tegenungan, si de aceea o recomandam pe aceea pentru familiile cu copii.

Incercati cafeaua la o plantatie de cafea

Bali este pe locul 4 in ceea ce priveste productia de cafea la nivel mondial, asa ca o vizita la o plantatie de cafea pare aproape obligatorie.

La recomandarea soferului nostru, am decis sa mergem la BAS Coffee Plantation si nu am regretat deloc. Ni s-au prezentat diferitele tipuri de cafea, dar si celelalte plante care cresteau acolo. Copiii au primit mostre din scortisoara, cafea si cate si mai cate si au avut ocazia sa amestece in cafeaua care se prajea, am degustat vreo 15 feluri de cafea si ceai si am putut sa si cumparam ce ne placea, ne-am dat in leaganul special amenajat deasupra junglei si am facut poze superbe in locurile aranjate expres. Cititi totul aici!

Mergeti la Sacred Monkey Forest in Ubud

In Ubud nu trebuie sa ratati Sacred Monkey Forest, un loc super dragut in care va puteti intalni si puteti interactiona cu maimutele. De fapt, complexul este foarte mare si aranjat si contine multiple temple si statui, dar si o groaza de maimute. Acestea sunt, in general, prietenoase, dar trebuie sa aveti mare grija, pentru ca au tendita sa fure, ceea ce inseamna ca va pot lasa fara apa, mancare, sepci sau chiar telefoane. Daca una dintre ele va smulge ceva din mana, lasati-o acolo – maimutele au dinti ascutiti :). Astea fiind spuse, de cele mai multe ori maimutele sunt indiferente la spectatori sau interactioneaza pozitiv cu ei daca sunt incurajate de paznici cu putina mancare. Sofia si Tudor au fost super incantati sa se aseze maimutele pe ei. Am povestit mai multe in articolul dedicat.

Mergeti la un spectacol Barong

Nu facusem niciun fel de research despre spectacolele Barong inainte sa ajungem pe insula, dar soferul nostru ne-a recomandat sa mergem. Am ales unul care era deschis la ora la care treceam noi prin zona. Spectacolul este colorat si foarte simpatic, si toti turistii straini sunt pusi sa stea in fata, ceea ce a fost foarte bine, pentru ca Tudor si Sofia au putut vedea tot. Povestea este a unei creaturi mitice bune, Barong, care trece prin diverse aventuri luptandu-se cu dusmanii si tranformandu-se in oameni sau inapoi in creatura magica. Va sfatuim sa il intrebati pe soferul vostru despre cea mai buna oportunitate de a asista la un asemenea spectacol, pentru ca ei stiu locatiile si orele cel mai bine. Noi am ajuns mai intai la unul unde spectacolul incepea prea tarziu, dar soferul nostru a stiut imediat unde sa ne duca pentru a nu ne strica prea mult itinerariul.

Unde sa stati in Bali cu copiii

Bali este o insula foarte foarte mare si locatia in care va veti caza depinde foarte mult de preferintele voastre ca familie. Noi am ales un loc in care sa se poata face surf, si unde surf-ul sa fie potrivit pentru incepatori – medii :). Asta pentru ca Tudor iubeste surf-ul si pentru ca ne doream ca si Sofia sa incerce, si sa vada daca ii place. De aceea, Seminyak a fost alegerea potrivita pentru noi, si ne-am bucurat mult ca am ales aceasta zona. Am fost aproape de plaja, am avut valuri bune, multe restaurante delicioase si trotuar pe care sa impingem caruciorul (da, poate nu vi se pare mare lucru, dar, credeti-ne, nu veti beneficia de acest lucru minunat oriunde in Bali si chiar face diferenta – o plimbare prin Canggu pe strada ne-a facut sa mergem super super stresati).

Daca doriti sa stati la plaja doar si sa nu aveti parte de valuri mari, Sanur este alegerea pentru voi. O zona linistita, cu multe facilitati pentru copii, mare cu diguri si, deci fara valuri. 

Nusa Dua este, de asemenea, foarte apreciata, fiind considerata zona mai scumpa din Bali. Aici o sa gasiti si multe hoteluri care ofera pachete de spa pentru copii si, la hotelul Kempinski, chiar un restaurant sub apa (copii pot veni la pranz). 

In cazul in care preferati sa stati aproape de terasele de orez si de Sacred Monkey Forest, Ubud este ceea ce cautati.

Altfel, daca vreti o recomandare de cazare foarte frumoasa in Bali, Vila Orchidea ne-a placut la nebunie. Are doua dormitoare si o sufragerie uriasa, o piscina minunata, personal care vine sa faca curatenie in fiecare zi, e pe o straduta fantastic de linistita, unde nu circula motociclete, si este aproape de plaja si de doua restaurante absolut ok. Am povestit totul despre experienta noastra la Vila Orchidea aici.

Unde sa mancati in Bali cu copiii

In primul rand trebuie sa va spunem ca si noi am fost stresati la inceput cand am plecat spre Bali legat de mancarea copiiilor. Ne temeam ca va fi dificil sa gasim mancare potrivita pentru ei, mai ales dupa experienta noastra predecenta din Thailanda, unde am putut manca cu Sofia doar la restaurantele hotelurilor, unde puteam gasi mancare europeana. 

Din fericire, in Bali situatia a fost complet diferita. Pe langa ca gasesti mancare europeana peste tot, mancarea locala e mai prietenoasa cu copiii. La orice warung (mic restaurant) existau in meniu pastele si cartofi prajiti, deci chiar si cei care nu doreau sa puna gura pe mancarea locala aveau optiuni. Altfel, felurile clasice de mancare: nasi goreng si mie goreng au putut fi facute de fiecare data complet nepicante, asa incat si Tudor si Sofia sa se bucure de ele. Iar Sofia a devenit pasionata de mie goreng pana la sfarsitul vacantei noastre.

Ce sa mancati?

  • Nasi Goreng. Nasi inseamna orez. Practic este vorba de orez fiert si apoi prajit cu legume sau pui / fructe de mare.

  • Mie Goreng. Mie inseamna taitei. Este identic cu Nasi Goreng, insa cu taitei in loc de orez.

  • Babi Guling. Bali este singura zona hindusa din Indonezia, care este musulmana si, deci, singura zona in care se mananca carne de porc. Babi guling este porc de lapte facut la protap si apoi transformat in tot felul de preparate – carne prajita, sosuri, sorici prajit etc.

  • Banane prajite. Le gasiti la toate colturile de strada. Sunt, practic, banane pane – delicioase si de consumat cat sunt calde.
  • Gado Gado – o salata delicioasa cu sos de arahide, din care nu ne-am putut opri din mancat
  • Fructe de mare – sunt la ele acasa aici!

Unde sa mancati?

Bali este o insula uriasa si nu v-as sugera sa incercati sa mergeti dintr-o parte in alta cautand restaurante. Puteti, cu siguranta, sa gasiti restaurante foarte bune oriunde sunteti cazati. Insa, in situatia in care sunteti in zona restaurantelor mentionate de noi, vi le recomandam cu incredere

Biku

Biku a fost, fara nicio indoiala, restaurantul preferat al copiilor. Aici se ofera ceaiul de la ora 5, unde exista o varianta speciala pentru cei mici! Copiii sunt serviti in canute mici si cu ceainice mici si primesc omuleti de turta dulce, plus hartii si culori sa se distreze. Atat de mult le-a placut copiiilor incat m-au rugat insistent mult timp sa deschidem si noi asa ceva in Bucuresti 🙂 . Oriunde ati sta in Bali, sigur va fi o experienta de neuitat sa ajungeti aici. Nu uitati sa faceti rezervare, este mereu plin. Am scris mai multe aici.

Chez Gado Gado

Chez Gado Gado se afla pe plaja in Seminyak, si cele mai bune mese au vedere catre mare. Meniul este foarte variat, servirea rapida si eficienta si mancarea gustoasa. De multe ori am comandat prea multe, tocmai pentru ca ne placeau prea multe si am luat si la pachet. Daca ajungeti intre 12 si 14 beneficiati si de o serie de promotii, precum 2 pizza sau 2 paste la pret de 1, 2 cocktailuri la pret de 1 si 4 aperitive la doar 150.000 de rupii. Am venit aici de vreo 4-5 ori, ceea ce spune ceva despre restaurant.

Made’s Warung

Made’s Warung este una dintre primele recomandari de restaurante pe care le auzi in Bali. Restaurantul a inceput acum muuult timp si a crescut din ce in ce mai mult. Preparatele sunt variate si traditionale, ne-am bucurat sa incercam feluri de mancare pe care nu le putusem gasi in alte parti. Am avut si doua feluri de mancare atat de picante incat nu le-am putut termina :). Asta a fost, insa, vina noastra, intrucat am cerut sa fie picante. La Made’s Warung din Seminyak in fiecare seara sunt si spectacole de dansuri traditionale din Bali – copiii au fost fascinati sa le urmareasca.

Cateva detalii tehnice

Pentru romani viza se poate obtine la sosire si exista acum si un sistem de obtinere a vizei online. Am scris un articol detaliat despre obtinerea vizei pentru Bali.

Costurile pentru vacanta pot varia foarte mult, dar sa va asteptati sa platit nu mai putin de 6000 de euro pentru o calatorie in familie aici organizata pe cont propriu. Am detaliat toate costurile vacantei noastre in articolul dedicat.

In Bali este destul de dificil sa mergi dintr-o parte in alta in cazul in care mergi cu copiii. Asta pentru ca, pe de o parte, iti trebuie permis international de conducere, care se obtine de la ACR si este destul de scump si, pe de alta parte, pentru ca traficul in Bali este haotic si foarte aglomerat, asa incat este destul de greu sa conduceti. Am remarcat ca ceea ce la noi se considera strada cu o banda la ei este strada cu doua benzi si ei se pricep tare bine sa conduca in ambele sensuri fara sa se loveasca. De aceea, noi va recomandam sa angajati un sofer. Pe langa ca acesta stie exact cum sa conduca in Bali (ceea ce inseamna ca va merge mai rapid decat ati face-o voi si nici nu va veti stresa), va va mai ajuta si cu informatii pretioase. Noi am aflat foarte foarte multe lucruri de la soferul nostru si ne-a facut o serie de recomandari utile. Daca doriti sa apelati la soferul pe care noi l-am folosit (si pentru care primisem si noi recomandare de la niste prieteni), el se numeste Gafur si ii puteti scrie pe whatsap la numarul +6281805373635 . Costurile pentru o calatorie de jumatate de zi sunt cam 30 de dolari / euro, iar pentru o zi intreaga sunt cam 50-60 dolari. Acestea sunt preturi destul de standard in Bali.

Sezonul cel mai bun pentru calatorii in Bali este pe timpul verii. Atunci nu ploua si temperaturile sunt bune. Asta inseamna mai-august in general. Sezonul ploios este de evitat, insa, daca alegeti, totusi, sa mergeti in sezon ploios, mergeti spre sfarsit de sezon (februarie-martie), pentru ca atunci ploua mai putin decat in septembrie – octombrie.

In Bali se foloseste rupia indoneziana. Pentru a afla costul in ron (aproximativ), impartiti sumele in rupii la 3 (de fapt la 3000, dar asta suna foarte complicat, asa ca va prindeti voi 🙂 ). Spre exemplu daca ceva costa 150.000 de rupii, inseamna ca este 50 de ron.

Ce altceva ati dori sa ma stiti despre o vacanta in Bali?

Calatorii placute!

Daca vrei sa afli mai multe despre vacantele in familie, haide pe Grupul Familiilor Calatoare de pe Facebook!

 

Iti plac povestile noastre? Urmareste-ne!

  • Reply
    Madalina
    decembrie 27, 2022 at 2:21 pm

    E foarte detailat articolul despre Bali! Am totuși o singură nelămurire: cum ați făcut cu scaunele pentru copii, atunci când ați mers cu taxiul?

    • Reply
      crestemsicalatorim
      ianuarie 9, 2023 at 12:04 pm

      Nu am folosit scaune de masina. Se merge cu 10 la ora peste tot, scaunele de masina nu sunt deloc comune acolo

Leave a Reply